KASSAM TUGAYLARININ VİDEO HAMLESİ (ANALİZ)

İslami Direniş Hareketi (Hamas)’ın askeri kanadı durumundaki İzzettin El-Kassam Tugayları elindeki Siyonist esir askerlerin dosyasını, Siyonist eski Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi’nin yerine geçen yeni Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin devir teslim merasiminden önce bir kez daha gündeme getirdi.  

Görüntülenme: 376 Tarih: 31 Ocak 2023 11:37
KASSAM TUGAYLARININ VİDEO HAMLESİ (ANALİZ)

Kassam Tugayları, Nisan 2016'da elinde bulunduklarını duyurduğu dört Siyonist askerden biri olan Avraham Mangesto’ya ait bir video yayınladı.

Videoda Siyonist işgal hükümetine ve Siyonist topluma seslenen Mangesto, “Ben ve arkadaşlarım geçen bunca sıkıntılı ve acı verici yıldan sonra ne zamana kadar burada kalacağız? Geleceğimizle ilgili olarak İsrail devletiyle İsrail halkı ne yapıyor?” dedi. 

Kassam Tugayları yayınladığı görüntülü mesajda, koltuğunu bırakan eski Siyonist Genelkurmay Başkanı Kochavi ve başında bulunduğu kurumun esir askerlerin sorununu çözmekte başarısız kaldığını, hayali zafer ve kazanımlar kazandığını iddia ederek hükümetine ve halkına yalan söylediğini hatırlatarak, yerine gelen Halevi’den de bu başarısızlığın yükünü taşımaya kendini hazırlamasını istedi. 

Diğer taraftan görüntülerin yayınlanması üzerine Siyonist Başbakan Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, Siyonist basın yayın organlarından Kassam Tugayları tarafından yayınlanan görüntülü mesajı önemsememeleri istendi. 

Netanyahu ofisi yaptığı açıklamada, “Hamas hareketi Gazze halkıyla ilgileneceğine, elindeki esir vatandaşımızı psikolojik savaşta istismar ediyor. İsrail esir ve kayıp askerleri geri getirmek için bütün çaba ve kaynaklarını seferber etmektedir.” ifadesini kullandı.

Mangesto’nun ailesi ise, Yediot Ahranoot gazetesine yaptığı açıklamada. “Defalarca izlediğimiz video doğruysa, o zaman kendisi hayatta demektir.” dedi.

Onu serbest bırakmak için acilen harekete geçmek gerektiğini belirten ailesi, “Görüntülerde sağlığının yerinde olduğu ve ilaç aldığı görünüyor. Onun daha fazla orada kalmasının bir nedeni yoktur. Onu görmek harika bir şey. İlk kez onu görüyoruz.” ifadesini kullandı. 

Mesajlar gayet açık ve nettir

Araştırmacı yazar Zulfikar Suvercu yaptığı değerlendirmede, “Kassam Tugayları'nın yayınladığı görüntü yeni Siyonist Genelkurmay Başkanına yönelik “Siyonist esir askerlerin dosyası seni bekliyor. Senin direnişin taleplerine boyun eymen gerekiyor” gibi açık ve net mesajlar içeriyor. Mangesto, esir arkadaşlarından bahsediyor. Konuşurken, esir arkadaşım değil, arkadaşlarım diyor. Bu da direnişin elinde üçüncü ve canlı bir esirin daha olduğunu gösteriyor.” ifadesini kullandı. 

Filistin Enformasyon Merkezi'ne özel röportaj veren siyasi analist Suvercu, mesajın “vakit gittikçe daralıyor, dosyanın kapatılması gerçekten acı olacak, esirlerin karşılığını artırmak önceliğimiz” diye açıklama yapan Hamas’ın Gazze’deki komutanı Yahya Sinvar’ın sözlerine tercüman olduğunu söyledi.

Kassam Tugayları'nın yayınladığı mesajla ‘Netahyahu, Ben Gvir ve Smotrich’ ortakların kurduğu faşist hükümete ciddi bir mesaj olduğunu, Kassam’ın bu mesajla, direnişin kahraman esirlerle ilgili yaptığı uyarıların kulak ardı edilmesi durumunda meydana gelebilecek muhtemel gelişmelere hazır olduğunu ifade ettiğini söyledi.

Suvercu'ya göre Kassam bu mesajında, esirlere dokunulması durumunda bunun masayı devirecek bir yıldırım olacağını (bir kez daha düşmana) hatırlattı.

Mesaj çok güçlü

Siyasi analist İbrahim Medhun ise, Kassam’ın yayınladığı bu mesajın, dört askerin esir alındığı tarihten beri en güçlü mesaj olduğunu belirterek, bu mesajın karar merkezlerinde gerçek manada etki bırakacağını söyledi. 

Filistin Enformasyon Merkezi'ne konuşan Medhun, “Bu mesajın mutlaka etki yapması ve Kassam’ın elindeki esirlerin geleceğini işgal ordusu, işgal hükümeti ve Siyonist kamuoyunun gündemine taşıması gerekir. Siyonist askerin basın yayın organlarıyla kamuoyunun önünde görülmesi asla göz ardı edilemeyecek. İşgalci İsrail bunun sonuçlarından kaçma yollarını arıyorsa da eninde sonunda kabullenecektir." dedi. 

Medhun açıklamasında, Kassam’ın yayınladığı bu görüntülü mesajı, işgal komutanlarının devir teslim törenlerinde ordunun gücü ve otoritesi hakkında yaptıkları yalan açıklama ve güç gösterisine bir reddiye olduğunu hatırlatarak, “Mesaj gayet açık ve nettir. (Büyüttükleri) bu ordu ve komutanlarının Gazze’deki esirlere ulaşma ve onları kurtarma şöyle dursun onlar hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadıklarını, Gazze’de esir olarak kalmalarına seyirci kaldıklarını ve orada esarete terk ettiklerini ifade etmiş oldu." diye konuştu.

Medhun devamla şunları söyledi: "Kassam bu mesajla ‘esir asker Mangesto psikolojik sorunlar yaşıyor’ diyen işgalcinin yalan söylediğini de ortaya koydu. Çünkü Mangesto'nun, Siyonist ordunun kendisini nasıl terk ettiği ve göz ardı ettiği gerçeğini ifşa ederek çok dengeli konuştuğu görünüyordu. Mangesto konusunda işgal ordusunun söylemi yalan çıkmışsa, esir asker Hedar hakkında da yalan çıkacak.”

Kassam’ın bu mesajında işgal rejimi zindanlarında bulunan Filistinli esirler için de bir mesaj taşıdığına dikkat çeken Medhun, Kassam’ın “esir takas anlaşması veya başka yolla kendilerini özgürlüğe kavuşturmak için gece gündüz çalıştıkları, esirlerin bugünkü aşamanın ilk gündem maddesi olduğu” anlamında mesaj vermeye çalıştığını kaydetti.

Medhun devamla, “Kassam’ın Siyonist esir askerler yoluyla yeni bir esir takası anlaşması dosyasını harekete geçirmeye, zaman zaman bazı bilgiler sızdırarak Siyonist kamuoyunu meşgul edip şok olmasına sebep olabilecek güce artık sahip olduğunu düşünüyorum.” dedi. 

Değerlendirmesini  sürdüren Medhun, “Direniş yayınladığı görüntülü mesajla işgal askerlerinin zaafını ortaya koyarak, bunların esir alınabileceğini, komutanlarının onları kurtarma acziyeti karşısında bu esirleri yıllarca esir olarak elinde tutabileceğini herkese gösterdi.” ifadesini kullandı.

Bütün bu açık mesajlarla daha önce yayınlanan mesajlar yeni bir esir takası anlaşması sürecinde çok etkili olabilirler. Direniş yolunu hikmetle sürdürmeye ve işleri hikmetle idare etmeye devam ediyor.

Esirlerle esir yakınları bunun daha da gecikmeden en yakın zamanda gerçekleşmesini umut ediyor ve sabırsızlıkla bekliyorlar.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar