YEMEN'DEN ULUSLARARASI TOPLUMA VE İNSAN HAKLARI KURULUŞLARINA ÇAĞRI

Yemen İnsan Hakları Bakanlığı, uluslararası ve insan hakları kuruluşlarından Suudi Arabistan'ın ülke halkına karşı işlediği suçları ve soykırımı soruşturmasını istedi. 

Görüntülenme: 478 Tarih: 09 Ocak 2023 21:51
YEMEN'DEN ULUSLARARASI TOPLUMA VE İNSAN HAKLARI KURULUŞLARINA ÇAĞRI

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti İnsan Hakları Bakanlığı yaptığı son açıklamada, Suudi Arabistan ordusunun Yemen halkına ve Afgan göçmenlere karşı işlediği suçları kınadı ve dünya toplumunun ve uluslararası kurumların sessizliğinden duyduğu üzüntüyü ve şaşkınlığı dile getirdi.

Yemen'in "Al-Masira" adlı televizyon kanalının internet sitesi, Yemen İnsan Hakları Bakanlığı'nın Pazar günü yaptığı açıklamayı yayınladı.Açıklamada; "Ateşkesin başladığı günden bu yana Suudi saldırılarında şehit sayısının 2258 kişiye ulaştığını, bunun 285'inin Saada kentinin sınır bölgelerine ait olduğunu ve şehit sayısının her geçen an arttığını dünya ve insani yardım kuruluşlarına hatırlatıyoruz.Çünkü topçu saldırıları, her türlü zulüm ve Yemenli vatandaşları ve Afgan göçmenleri makineli tüfeklerle hedef almaya devam ediyor. "diye gelmiş.

Yemen İnsan Hakları Bakanlığı, Suudi Arabistan rejiminin sınır bölgelerinde işlediği suçlar ile vatandaşların ve mültecilerin öldürülmesi ve işkence edilmesi ve sağlık hizmetlerinin eksikliği ile ilgili olarak bir kez daha yetkili kurumlar ile tüm insani yardım ve uluslararası kuruluşlardan harekete geçmelerini istedi.

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Bakanlığı yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın son işlediği suça da değinerek, "Ülkenin sınır bölgelerine yönelik topçu saldırılarında 1 kişi şehit oldu, 11 kişi de yaralandı."

8 yıl önce Suudiler Yemen'i işgal ederek yoksul komşularına karşı yıkıcı savaşı başlatmış ve bu dönemde 47bin Yemen vatandaşı yaralanmış veya şehit olmuştur.

Yemen'de ateşkes bu yıl 11 Nisan'da, bugüne kadar iki kez uzatılan Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğuyla iki ay daha uzatılabilecek şekilde sağlandı.Bu anlaşmanın Ekim ayında uzatılması gerekiyordu, ancak Milli Kurtuluş hükümetinin anlaşmaya dayanan taleplerinin yerine getirilmemesi, şimdiye kadar yenilenmemesine neden oldu.

Son günlerde Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti, Suudi Arabistan ve BAE saldırganlarının ateşkes anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı.Bu ateşkese dayanarak Sana'a havaalanının yeniden açılması ve El_Hadide limanına giren gemilerin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor ve savaş nedeniyle yıllardır ödenmeyen devlet çalışanlarının maaşları ödenmeli.

tesnim

Yorumlar