SİYONİST ORDUNUN DÜNYA SIRALAMASINDAKİ YERİ AÇIKLANDI

İsrail, ordusu ağırlık sınıfının çok üzerinde yumruk atan küçük bir ülke. Ancak komşuları, düşmanları ve dünyanın en büyük askeri güçleri ile karşılaştırıldığında nasıl? 

Görüntülenme: 441 Tarih: 09 Ocak 2023 10:00
SİYONİST ORDUNUN DÜNYA SIRALAMASINDAKİ YERİ AÇIKLANDI

GFP endeksi, aktif askeri personel, araçlar, toplar, muhripler, tanklar, ekonomik güç, üretim gücü ve coğrafi avantajlar gibi 60'tan fazla faktörün değerlendirmesine dayalı olarak her bir orduyu sıralar.

Listede birinciliği, savaş uçakları, gemiler, savunma bütçesi, doğalgaz ve petrol üretimi gibi 21 ayrı faktörde endekse göre dünyada birinci sırada yer alan ABD aldı. Ek olarak, endeks Amerika'nın nükleer cephaneliğe sahip olduğunu da hesaba katıyor. 

ABD'nin güç endeksi derecesi 0,0712'dir. 0.0000 sıralaması, "mükemmel, gerçekçi olarak elde edilemez" bir puanı temsil eder.

ABD'yi Rusya, Çin, Hindistan, İngiltere, Güney Kore, Pakistan, Japonya, Fransa ve İtalya takip ediyor. Çoğunluğu Müslüman olan ülkelerle tarihsel olarak gergin ilişkileri olan ve olmaya devam eden İsrail'i de listede Türkiye 11. sırada, Endonezya 13. sırada, Mısır 14. sırada ve İran 17. sırada yer alıyor.

İsrail - İran

Fox News ile 2018'de yaptığı bir röportajda, dönemin ve şimdiki başbakan Benyamin Netanyahu, İsrail’e yönelik en büyük üç tehdidi belirledi: "İran, İran, İran." İslam Cumhuriyeti düzenli olarak İsrail Devleti'nin tamamen yok edilmesi için çağrıda bulunuyor ve Hamas ve Hizbullah gibi İslamcı terörist vekil güçlerini İsrail ordusuna ve sivillerine saldırılar düzenlemeleri için finanse ediyor.

İsrail ve İran orduları baş başa

GFP endeksine göre, İran İsrail'in hemen önünde yer alsa da , iki ülke için güç endeksi notları başa baş - İsrail 0,2757 notu ve İran 0,2712 notu ile .

Her ülkenin kendine özgü avantajları vardır. Örneğin İsrail nükleer gücünü ne inkar ediyor ne de onaylıyor. Bu arada İran, Petrol İhrac Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) bir üyesi ve ilk 10 petrol ve doğal gaz üreticisi arasında yer alıyor.

İran ayrıca daha büyük bir nüfusa, daha aktif askeri personele ve daha yüksek satın alma gücü paritesine sahip daha büyük bir ülkedir. Ancak İsrail'in daha yüksek bir savunma bütçesi ve daha fazla uçağı var.

Ancak İsrail, sınırlarında İran'dan daha fazla düşmanlıkla çevrili. Bununla birlikte, tersine, başta ABD olmak üzere güçlü müttefikler avantajına da sahiptir.

Ayrıca Mısır dışında İsrail'in diğer komşuları olan Lübnan, Suriye ve Ürdün ülkeleri artık İsrail'le askeri olarak rekabet edemeyecek durumda. Sırasıyla 111, 64 ve 81 puanları var. Dahası, İsrail kendisine karşı orantısız zorlukların üstesinden gelme tecrübesine ve geçmişine sahiptir. 1948, 1967 ve 1973'teki savaşlar sırasında birden fazla Arap ulusunun birleşik saldırılarını başarıyla püskürttü.

/The Jarusalem Post-Tercüme ve edit: İsrailpost

Yorumlar