ITAMAR BEN-GVİR FİLİSTİN BAYRAĞINA YASAK GETİREREK ATEŞE BENZİN DÖKMEYE DEVAM EDİYOR

Önceki politika, ifade özgürlüğü yasaları nedeniyle bayrağa ancak "huzuru bozma potansiyeli" varsa el konulabileceğini dikte ediyordu. 

Görüntülenme: 456 Tarih: 09 Ocak 2023 03:26
ITAMAR BEN-GVİR FİLİSTİN BAYRAĞINA YASAK GETİREREK ATEŞE BENZİN DÖKMEYE DEVAM EDİYOR

İşgalci rejim İsrail'in yeni ulusal güvenlik bakanı  Itamar Ben-Gvir, İsrail'in polis komiseri Tel Aviv'de  İsrail liderliğindeki hükümet karşıtı bir protestoda sallanan Filistin bayraklarının kamusal alanlardan kaldırılmasına yönelik bir direktifi yürürlüğe koymasını emretti.

Ben-Gvir Pazar günü komisyon üyesi Kobi Shabtai'ye,  Başbakan Binyamin Netanyahu'nun hükümetini kurmak için yapılan son koalisyon müzakerelerinin bir parçası olarak aşırı milliyetçi siyasetçiye verilen benzeri görülmemiş yetkileri esneten emri gönderdi.

İlk emri bildiren Kanal 13 haberi ayrıca İsrail polisinin tek taraflı karardan emin olmadığını bildirdi, çünkü İsrail Yüksek Adalet Divanı zaten birçok kararda bayrağa ilişkin ifade hakkının sınırlanmadıkça kısıtlanmaması gerektiğini kabul etti.

Mahkeme 7 Kasım'da İsrail Sivil Haklar Derneği'nin (ACRI) polis komiseri, Kudüs bölge komutanı ve eyalet savcısı aleyhine Filistin bayrağı taşıyan göstericilere yönelik tacize son verilmesi talebiyle yaptığı dilekçeyi reddetti. Mahkeme, dilekçenin reddedildiğini, çünkü Başsavcı'nın, politika uyarınca "huzuru bozma potansiyeline sahip olmadıkça" bayrağın dalgalanmasına müdahale etmemeleri konusunda memurlara bilgi veren bir güncelleme yayınladığını söyledi.

Yine de, "muhalefeti" ve "ana akım medyayı" bu tür "vahşi kışkırtmaları" kınamamakla  suçlayan Başbakan Netanyahu da dahil olmak üzere, aşırı sağ uzmanlar ve politika yapıcılar Cumartesi günü Tel Aviv'de bayrağın sergilenmesinin ardından öfkelerini dile getirdiler.

Başbakan Twitter'dan "Herkesin buna derhal son vermesini talep ediyorum" dedi.

2021'de eski Kamu Güvenliği Bakanı Ömer Bar-Lev, komiser Shabtai'ye Filistin bayraklarına yalnızca istisnai güvenlik durumlarında el konulması emrini vermesini söyledi.

Tarihsel olarak, Filistin bayrağının dalgalanmasına izin verilip verilmeyeceğine dair takdir yetkisi polis komiserine bırakılmıştır ve politika genel olarak bayrağın "yüksek düzeyde büyük bir ihlal olasılığına sahip" görüldüğü Kudüs'te yasaklanmasını dikte etmektedir.

Ancak Ben-Gvir, İsrail hapishanesinde 40 yıl kaldıktan sonra  Perşembe günü serbest bırakılan Filistinli mahkum Karim Younis'in serbest bırakılmasının kutlanması sırasında hafta sonu Hayfa ilçesinin 'Ara köyünde bayrağın varlığına bir istisna yaptı .

Haaretz'in bildirdiğine göre, yeni bayrak direktifini açıklayan Ben-Gvir'in bürosu, bakanın Shabtai'ye 'Ara'daki mahkumun serbest bırakılması kutlamalarını engellemeye yönelik önceki talimatının neden sadece kısmen memurlar tarafından yerine getirildiğini incelemek için bir iç soruşturma başlatması talimatını verdiğini kaydetti.

/The Jarusalem Post-Tercüme ve edit: İsrailpost

Yorumlar