THE ECONOMİST DERGİSİ HİZBULLAH HAKKINDA ÇARPICI BİR ANALİZ YAYINLADI

 

Görüntülenme: 677 Tarih: 29 Ekim 2022 04:53
THE ECONOMİST DERGİSİ HİZBULLAH HAKKINDA ÇARPICI BİR ANALİZ YAYINLADI

The Economist dergisi, bölgesel gelişmeler ve İran'ın bölgesel etkisinin analizinde, Lübnan'daki Hizbullah'ı İran'ın Batı Asya bölgesindeki etkisinin en başarılı örneği olarak değerlendirdi ve bu grup şu anda Lübnan'ın politikalarının anahtarı olarak kabul ediliyor. The Economist, "1985'te Hizbullah adlı genç bir Lübnanlı grup manifestosunu sundu. Bu grubun Arapça isminin anlamı olan "Hizb-i Allah", İsrail'e ve Batı'ya karşı savaşma sözü vermiş ve o ülkenin politikacılarından İslami bir hükümet kurmalarını istemiştir."

Makale şöyle devam ediyor: "Yaklaşık 40 yıl sonra, Hizbullah Lübnan'daki en güçlü milis grubudur ve Lübnan ordusundan bile daha donanımlıdır. Hizbullah, İran'ın Ortadoğu'daki etkisinin en başarılı örneği olmuştur. 1979'dan beri bu bölge, (İran'ın) Suudi Arabistan ile olan çatışmasıyla şekilleniyor. İran'ın vekil milisleri sömürmek için birkaç nedeni var. İslam devrimini yaymayı ve Şii Müslüman dindaşlarının bir savunucusu olarak görünmeyi umuyordu. Aynı zamanda bir tür stratejik derinlik arayışındaydı. Liderlerinden bazıları, Araplara, özellikle Fars Körfezi Araplarına karşı bir dereceye kadar İran vatanseverliğine sahipti."

Bu analizin devamında, "Fars Körfezi ülkeleri de bu eğilimle başa çıkmaya çalıştı. 1980'lerde Saddam Hüseyin'in İran'a karşı savaşını desteklediler ve Lübnan gibi yerlerde müttefiklerini güçlendirmeye çalıştılar, ama genellikle başarısız oldular."

Bu yayına göre, "Arap ülkeleri kesinlikle bölgenin jeopolitiğini değiştirmek için bir hükümet değişikliği umuyorlar." İran karşıtı medyanın Riyad rejimine bağımlılığını kabul eden bu yayın şunları yazdı: "Suudi Arabistan tarafından finanse edilen kanallar (İran'daki) protestoları sansasyon ile bildirdiler. Bir ilin şehirlerindeki küçük toplantılar bile onlar için hararetli bir habere değer." Bu yayın ayrıca, İran'ın kendisinde ortaya çıkabilecek ihtimaller ne olursa olsun, İran'ın desteklediği grupların konumlarını koruyacağını ve Hizbullah'ın Tahran'dan mali destek almadan Lübnan'daki en büyük güç olmaya devam edeceğini yorumluyor.

tesnim

Yorumlar