DR ADNAN EBU AMİR YAZDI: MOSSAD'IN BAŞARISIZ OPERASYONU

 

Görüntülenme: 557 Tarih: 27 Ekim 2022 15:58
DR ADNAN EBU AMİR YAZDI: MOSSAD'IN BAŞARISIZ OPERASYONU

Dr. Adnan Ebu Amir 
Malezya’nın ülkede Filistinli bir aktiviste yönelik (Siyonist cinayet şebekesi) Mossad’a bağlı yerel bir casusluk şebekesinin üyelerini tutukladığını açıklaması, uzun yıllardan beri başlayan ve bitmeyen örgütün başarısızlıklarından bahsetmeye vesile oldu. Son operasyon Mossad açısından tam bir fiyaskoydu. İster başarısız kaçırma konusu açısından olsun, ister kaçıran hücrenin operasyonu yaparken gösterdiği ihmal açısından olsun ve isterse kimliklerinin açığa çıkması açısından olsun. Operasyon tam bir başarısızlık örneği sergiliyor.

Başarısız operasyonun detaylarına girmeden ve sahadaki koşulları konuşmadan şunu ifade etmek gerekir ki, Malezya’da Mossad adına çalışan güvenlik unsurları profesyonelce davranmamışlar. Mesela yüzlerini gizlememişler. Yine bindikleri aracın plakasını sökmemiş ve değiştirmemişler. Olaya tanıklık edecek ana şahidin kaçmasına imkan vermişler ve şahit yetkilileri arayarak olayı ihbar etmiş. Yakın ve uzak bölgelerde gözle görülür başarılara imza attığı halde Mossad’ın şu veya bu şekilde sahada başarısızlığa uğramasının nedenleri araştırmaya değer bir konudur.

Devasa imkânlara sahip Mossad gibi bir istihbarat örgütünün ilk başarısız operasyonuyla karşı karşıya değiliz. Dışarıda yaptığı çok sayıda operasyon ve suikastlarla ne denli güçlü bir örgüt olduğunu ispatlamasına rağmen, gözlerden uzak karanlıkta çalışan gizli bir istihbarat örgütü olması nedeniyle birçok yolsuzluk, durgunluk ve şişkinlik yaşamaktadır. Örgütte görev alan birçok eski yetkili, son zamanlarda suikastlarda başarısızlık yaşadıklarını, başka ülkelerin güvenlik birimlerinin Mossad’a bağlı hücreleri çökerttiklerini; bunun sonucunda olaya karışan Mossad ajanlarıyla subayların kimliklerinin ortaya çıktığını ve bu durumun skandallara neden olduğunu ifade ediyorlar.

Mossad’ın ismi, karizmasını çizen, işgal rejimini söz konusu ülkeler karşısında zora sokan, işgal rejiminin uluslararası ilişkilerine zarar veren başarısız birçok operasyonla hep anılmıştır. İsrailli güvenlik ve askeri yetkililer bu konuda yaptıkları değerlendirmede, birçok alanda, sahada ve operasyonel düzlemlerinde oldukça abartılı davranan Mossad’ın kritik üç sorunla karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyorlar.

Sonuçta bu durum ham ve dakik olmayan bilgilerin örgüt subaylarına ulaşması, istihbarat bilgisinin araştırma ve tahlil birimine dağıtılması, ardından geri kalan birim ve hücrelere dağıtılması, bunun sonucunda iyi bir sonucun çıkmaması istihbaratta başarısızlık yaşamasına neden oluyor. İdari ve örgütsel yapıdaki durgunluk ise başarısızlığı tetikleyen diğer önemli sebeplerdir. Mossad ve diğer istihbarat birimlerinin yaptığı o kadar başarısızlık ve güvenlik açıkları var ki onları burada saymak mümkün değildir. 

O nedenle Mossad’ın Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da Filistinli aktivisti kaçırarak yaşadığı başarısızlık örgütün son başarısızlığı olmayacaktır.

(Olay: New Straits Times'ın haberine göre Mossad ajanları, 4 Malezyalıyı, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayı'yla bağlantılı olduklarına inandıkları 2 Filistinliyi bulup kaçırmaları için görevlendirmişti.

28 Eylül'de yaşanan olayda, Mossad'a çalışan Malezyalılar, yazılımcı Filistinli şahısların aracını durdurarak bir kişiyi kaçırmış, araçtaki diğer kişi Dang Wangi Polis Karakolu'na ihbarda bulunmuştu.

Kaçırılan Filistinli, bölgedeki bir dağ evine getirilerek 24 saat boyunca Malezyalılarca dövülerek sorgulanmıştı. Bu arada polis, saldırganların Filistinliyi tuttuğu dağ evine ulaşmış ve yaptığı baskınla bu kişiyi kurtarmıştı.

El-Cezire Arapça kanalının aktardığı bilgilere göre, Mossad, söz konusu operasyonu yürütmek için Avrupa'da eğittiği Malezyalı elemanlarını kullandı ve ülkedeki Filistinlileri takip etmek için en az 11 Malezyalıyı görevlendirdi.

Malezya'da yaşayan Filistinli mühendis Fadi el-Batş, 21 Nisan 2018'de Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da sabah namazından dönerken silahlı saldırıda şehit olmuştu.

İnsansız hava araçları üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Batş'ın öldürülmesinin arkasında Mossad'ın olduğu iddia edilmişti.

Mossad’ın öncülük ettiği misyon, dünya genelindeki belirli hedefleri infaz ederek ortadan kaldırmayı ve HAMAS’ın Filistin için umut veren bilim insanları ve mühendislerini yurt dışına gönderme programını sabote etmeyi amaçlıyor. Mossad, bu hedeflerin, Malezya dâhil olmak üzere, İsrail devletiyle savaşmak maksadıyla teknoloji ve silah konusunda bilgi toplamak için yurt dışında bulunduklarına inanıyor.)

 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar