TERÖRİST İSRAİL ŞİDDETİ ARTIRIYOR (ANALİZ)

Siyonist rejim geçen cumartesi gününden itibaren Filistinlilere karşı şiddetini arttırdı. 

Görüntülenme: 480 Tarih: 16 Ekim 2022 22:32
TERÖRİST İSRAİL ŞİDDETİ ARTIRIYOR (ANALİZ)

Kudüs ve çevresi, geçen Cumartesi gününden bu yana Siyonist rejimin el-Şu’fat kampına yönelik kuşatmasına tanık oluyor. Bu rejim ayrıca Batı Şeria'daki Nablus'u kapalı askeri bölge ilan etti ve bir sonraki duyuruya kadar giriş  ve çıkışlar yasaklandı. Son bir hafta içinde onlarca Filistinli yaralandı veya şehit oldu.
İşgalci rejimin Filistinlilere karşı yeni şiddet turunun birkaç sebebi vardır.
Birincisi Siyonist rejimin Filistinlilerin direniş operasyonlarına karşı acziyetidir. Filistinlilerin Batı Şeria ve işgal edilen Kudüs’te işgalcilere karşı direniş operasyonları yoğunlaşmıştır. Batı Şeria ve diğer Filistin bölgelerindeki Siyonistlerin durumunun son derece zor ve kritik hale gelmesine neden olan şey, Filistinlilerin işgalcilere karşı silahlı operasyonlara yönelmesidir. Siyonistlere karşı silahlı mücadele, Filistin İslami Cihad hareketinin, Filistin topraklarını ve kutsal alanlarını işgalcilerin elinden kurtarmanın tek yolunun, silahlı direniş olduğunu ilan eden bir bildiri yayınlayacak kadar önemlidir. 
Siyonist rejim işgal ordusu komutanlarından Mataniyahu Engelmen, “İsrail ordusunun Batı yakada uzun süreli operasyon için acizdir ve lojistik destek eksiklikleri nedeni ile batı yakada operasyonlarına devam edemeyecek” dedi. Bu şartlar nedeni ile işgalciler şiddeti yayarak bunu durdurmaya çalışıyorlar fakat tarih, şiddetin direnişe sebep olmadığını üstelik direniş operasyonların artmasına sebep olduğunu ispat etmiştir.
İkini sebep, batı yakada Filistinliler arasında görüş birliğinin şekillenmesidir. İslami cihat hareketi ve Hamas, batı yakada Fetih hareketi ile görüş birliğine vararak, işgalciliğe karşı ortak bir grup oluşturmaları, Siyonistlerin öfkesi ve dehşetine sebep olmuştur. 
Üçüncü neden, işgal topraklarındaki iç durumdur. Siyonist rejim son 4 yılda 5. Meclis seçimleri eşiğindedir ve her zaman Filistin ile mücadele işgal topraklarındaki meclis seçimlerinin propaganda eksenlerinden biri olmuştur. Filistin meclis seçimleri gelecek Kasım ayında düzenlenecektir.
Hali hazırda Yair Lapid, Binyamin  Netanyahu  gibi muhalifleri tarafından Lübnan Hizbullah hareketine karşı yumuşak davranmakla suçlanıyor. Lapid Filistinlilere geniş saldırı talimatı vermiştir. Lapid kamuoyu arasında Filistinlilere karşı Netanyahu’dan daha sert davrandığı imajını oluşturmaya çalışıyor. Netanyahu  da Lapid’i eleştirerek Filistinlilere karşı daha fazla şiddet ortamını oluşturuyor.
Dördüncü sebep de işgalci rejimin cinayetleri konusunda dünya toplumunun ilgisizliğinin devam etmesidir. İşgalci rejim Ukrayna krizini Filistinlilere karşı şiddeti yoğunlaştırmak için bir fırsat olarak kullanıyor. Bu bağlamda Filistin İslam cihat hareketine karşı 3 günlük savaşı başlattı ve İslami cihat komutanları ve üyelerinden bazılarını şehit ederken bazılarını tutukladı. 
Şimdi Filistinlilere yönelik şiddeti artırdı çünkü uluslararası toplumun odağının Ukrayna konusunda olduğundan ve pratikte Filistinlilere yönelik şiddetin görmezden gelindiğinden emindir. Bunun farkında olan Filistinliler, direniş operasyonlarını bir kez daha gündeme almış ve bu yüzleşme Filistinlilere yönelik şiddetin daha da artmasına neden olmuştur.

parstoday

Yorumlar