SİYONİST İSRAİL ERİTRE DİRENİŞİ KARŞISINDA TESLİM OLDU (ANALİZ)

Siyonist rejim geçici başbakanı Yair Lapid, Eritre’de büyükelçiliğinin kapatılması direktifini verdi. 

Görüntülenme: 639 Tarih: 12 Temmuz 2022 13:22
SİYONİST İSRAİL ERİTRE DİRENİŞİ KARŞISINDA TESLİM OLDU (ANALİZ)

Siyonist rejim son yıllarda Arap ve Afrika ülkeleri ile ilişkileri normalleştirme sürecini ve var olan ilişkileri geliştirmeyi gündemine almıştır. Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn iki Arap ülkesi ve Sudan ile Fas da iki Afrika ülkesi olarak son yıllarda korsan rejim ile ilişkileri normalleştiren ülkelerdir. Korsan rejim normalleştirme ve ilişkileri geliştirmeden hedefi, batı Asya bölgesinde siyasi inzivadan çıkmak ve ayrıca Afrika ülkeleri ile ilişkileri, Batı Asya ülkelerini bu rejim ile normalleştirmeye ikna etmek için suistimal ediyor.
Siyonist rejimle ilişkilerin normalleşmesi ve geliştirilmesi, hedef ülkelerde ciddi muhaliflere sebep olmuştur. Bahreyn, Siyonist rejimle ilişkilerin normalleşmesine karşı protestoların durmadığı, hatta arttığı ülkelerden biridir. Fakat buna rağmen Al-ı Halife rejimi Amerika ve Al-ı Suud rejimine bağlı bir rejim olarak üstelik ülke içinde de meşruiyet krizi ile karşı karşıya olduğu için halkın itirazlarına önem vermiyor ve Siyonist rejim ile olan ilişkilerini, güçlenmek için kullanıyor.
Fakat direniş Siyonist rejime ciddi hasar veren bir çözümdür. Örneğin Lübnan ve Filistin'deki direniş grupları, Siyonist rejimin istihbarat, güvenlik ve askeri tahribatını gözler önüne sermekle, işgal rejimi İsrail ordusunun yenilmezliği efsanesinin temelden yanlış olduğunu göstermiştir.


En önemli hasarlardan bir diğeri ise halk direnişi ve muhalefetin, Siyonist rejimin diğer ülkelerle olan ilişkilerinin bozulmasına yol açmasıdır. 2011 yılından beri Mısır bu konunun en bariz örneklerinden biridir. Mısır halkı, ülkenin Siyonist rejimle ilişkilerine karşı çıkarken Kahire'deki büyükelçiliğine saldırdı böylece işgal rejimin büyükelçisi gece vakti Kahire'den kaçmak zorunda kaldı.
Şimdi de Afrika ülkelerinden Eritre halkı ve hükümetinin direnişi, Siyonist rejimin geçici başbakanı Yair Lapid'in bu rejimin Eritre'nin başkenti Asmara'daki büyükelçiliğini 2 yıl aradan sonra kapatmayı kabul etmesine neden oldu.

 

Tel Aviv'in son büyükelçisi Ekim 2018'de Eritre'den ayrıldı ve o zamandan beri Asmara'da bu rejimden hiçbir büyükelçi atanmadı. Siyonist rejim geçen Temmuz'da da İsmail Halidi'yi Eritre büyükelçisi olarak atadı, ancak bu ülkenin hükümeti bunu kabul etmedi.
Siyonist basından Yediot ahoronot’un siyasi yazarı İtmar Ayçner bundan öne bir makalesinde Nisan 2020’e kadar elçiliğin güvenlik subayının Eritre’deki rejimin tek temsilcisi olduğunu, siyasi açıdan uzun süreden beri Eritre’nin yüksek yetkililerini taşıyan hiçbir uçağın Ben Gorion havalimanına inmediğini, korsan rejimin bu Afrika ülkesinde biri elçilik, biri elçinin konutu ve diğeri elçi şoförünün konutu olmak üzere 3 boş binası olduğunu, elçilikte, güvenlik görevlileri de dahil olmak üzere, birkaç muhafız dışında bir çoğu evlerinde oturan iç çalışanları olduğunu yazdı. 
Eritre hükümeti ve halkının Siyonist rejime muhalefetinin nedenleri ne olursa olsun, bu rejimin Eritre'deki büyükelçiliğinin kapatılması Afrika Boynuzu'ndaki çıkarlarını tehlikeye atıyor. Ayriyeten Eritre'nin davranış modeli diğer ülkeler ve milletler için bir model oluşturabilir böylece geniş muhalefetleri ile Siyonist rejimle uzlaşmacı hükümetlerin ilişkilerinin normalleşmesini ve gelişmesini engelleyebilirler.

parstoday

Yorumlar