SİYONİST REJİMİN YEMEN PLANI

Düzinelerce Yemenli ailenin, İsrail askerleri gözetiminde BAE’ye ait askeri bir üsse yer açmak için stratejik bir ada olan Sokotra'nın güneybatısındaki Abd al-Kuri adasındaki evlerinden zorla tahliye edildiği ortaya çıktı. 

Görüntülenme: 863 Tarih: 09 Temmuz 2022 22:46
SİYONİST REJİMİN YEMEN PLANI

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti’nin Balıkçılık Genel Müdürlüğü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Sokotra takımadalarının bir parçası olan ve Sokotra adasının yaklaşık 105 kilometre (65 mil) güneybatısında yer alan Abd el-Kuri adası sakinlerinin tahliyesini şiddetle kınadı.

Açıklamada, bu planın ABD-İsrail komplosu ile bağlantılı olduğuna vurgu yapılarak, adanın militarize edilmesi ve bir Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) askeri üssüne dönüştürülmesi için Yemen halkının bölgeden tahliye edildiği belirtildi.

Ayrıca, Abd al-Kuri adasının stratejik önemine dikkat çekilerek, Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütlerinin, gelişen olaylar karşısında sorumluluklarını yerine getirmeleri çağrısı yapıldı.

Abd al-Kuri, Afrika Boynuzu yakınlarındaki en önemli adalar arasındadır ve büyük ekonomik ve petrol kaynaklarına sahiptir. Yemen ile Somali hükümeti arasında adanın egemenliği konusunda bir anlaşmazlık var. Aden'deki yerel kaynaklara göre, bölgeye çeşitli mühimmat, askeri araçlar ve zırhlı personel taşıyıcıları da dahil olmak üzere büyük askeri takviyeleri ulaştı. Kaynaklar, takviyelerin esas olarak sözde başkanlık konseyi üyelerini korumak amacıyla Suudi Arabistan tarafından gönderildiğini belirtiyor.

Sokotra’daki şeyhler BAE’ye karşı ayaklanma                      

Öte yandan yerel kaynaklara dayandırılan başka bir habere göre, Yemen Sokotra takımadaları eyaletindeki şeyhler, BAE’nin kendilerini aşağılama girişimlerini kınayarak Çarşamba günü, BAE ve militanlarına karşı ayaklandı.   Yerel sakinler, Sokotra şeyhleri ve ileri gelenlerinin, BAE'nin Sokotra şeyhleri ve gençlerine karşı yaptığı bir dizi hakaretten sonra Sultan Ali bin Afrar Divanı önünde toplandıklarını ve burayı kapatmakla tehdit ettiklerini söyledi. Sakinler, BAE destekli Güney Geçiş Konseyi'nin, şeyhlerin haklarını kasten yağmaladığını ve onları küçük düşürdüğünü iddia ediyor. Şeyhler, haklarını tahrif eden “Halife bin Zayed Vakfı”nın Kalkınma Komitesi üyelerinden “Salem Daheq Ali”yi ihraç etti. Sokotra adası bugüne kadar BAE'nin adadan ayrılmasını talep eden birçok protestoya tanık oldu.

Kudüs Haber Ajansı - KHA | kudushaber.com.tr

Yorumlar