ARAP NATOSU NEDEN GÜNDEMDE? (ANALİZ)

ABD Başkanı Joe Biden'in Batı Asya ziyaretinin arifesinde, Arap NATO'su kurma fikri, bazı bölge yetkililerinin yorumlarında ve ayrıca medyada bir kez daha dillendirilmektedir. 

Görüntülenme: 716 Tarih: 09 Temmuz 2022 13:57
ARAP NATOSU NEDEN GÜNDEMDE? (ANALİZ)

ABD Başkanı Joe Biden bu ayın ortasında Batı Asya'yı ziyaret edecek. Şimdiye kadar işgal altındaki topraklara ve ayrıca Suudi Arabistan'a ziyaret planı kesinleşti.  Bu gezinin arifesinde Batı Asya bölgesinde diplomatik gezilerde bariz bir artış olmuş ve bu ziyaretle ilgili de çeşitli yorumlar dillendirilmiştir. Bir yandan Ürdün Kralı İkinci Abdullah, Ürdün'ün aktif olarak NATO ile işbirliği yaptığını ve kendisini bir ortak olarak gördüğünü söyledi. Bölgede daha fazla ülkenin bu ittifaka girmesini istediğini , diğer yandan da ülkesinin Ortadoğu'da NATO'ya benzer bir askeri ittifak oluşumunu destekleyeceğini sözlerine ekledi.

Dolayısıyla Kral Abdullah'ın yorumu iki boyutludur. Birinci boyut, bölgedeki daha fazla ülkenin NATO ile işbirliğini artırması, ikinci boyut ise Batı Asya bölgesinde NATO'ya benzer bir askeri ittifak kurma talebidir. Soru, İkinci Abdullah'ın neden böyle bir açıklama yapması etrafındadır. 

ABD Başkanı Joe Biden önümüzdeki günlerde Batı Asya'yı ziyaret edecek. Esasen son yıllarda Amerikan başkanlarının bölgeyi ziyareti gündeme geldiğinde, askeri koalisyon kurma konusu da gündeme geldi.

Mayıs 2017'de Donald Trump Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiğinde, birkaç ülkenin katılımıyla bir askeri koalisyon kurma konusu gündeme geldi. Bu ziyaret sırasında 37 İslam ülkesinin başkanı ve 50 İslam ve Arap ülkesinin üst düzey yetkilileri, dönemin Amerikan başkanıyla görüşmek üzere Suudi Arabistan'a gitti. Analizler de İran'a karşı bir askeri koalisyon kurulacağına dair emareler sundu, ancak bu gezinin bitiminden sonra ve Ocak 2021'de Biden yönetiminin sonuna kadar herhangi bir askeri koalisyon kurulmadı.

Şimdi, Biden'ın Suudi Arabistan da dahil olmak üzere bölgeye yapacağı ziyaretin arifesinde Arap NATO'sunun kurulması fikrinin öne sürülmesi konusu bir kez daha gündeme geldi.Bu konuda özellikle Fars Körfez İşbirliği Konseyi üye ülkeleri arasında bir fikir birliği yok. . Bu bağlamda Katar, Umman ve hatta Kuveyt gibi ülkelerin başkanları Arap NATO'su hakkında farklı konuşuyor.

Dolayısıyla Arap NATO'sunun yeniden planlanmasının uygulanmasından çok, Amerikan başkanının Suudi Arabistan'ı ziyareti ve Riyad'ın bu ülkenin liderliğiyle Batı Asya bölgesinde askeri ittifak kurma hayaliyle ilgili olduğu görülüyor. Ürdün Kralı İkinci  Abdullah'ın gündeme getirdiği Arap NATO'su meselesinin, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın geçen ay Amman'ı ziyareti ve İkinci Abdullah ile görüşmesiyle ilgilidir. 

Bir başka nokta da, Amerika'nın mevcut durumda temelde Arap NATO'sunun kurulmasını değil, Arap ülkeleri ile Siyonist rejim arasında askeri bir ittifak kurulmasını istediğidir. "Haaretz" gazetesinin kıdemli askeri analisti "Tasfi Bareil" bu konuda şunları söylüyor: "İsrail'in katılmak istediği bölgesel bir NATO savunma ittifakı diye bir şey yok, ancak mesele İsrail ile Araplar arasındaki bir tür ittifakla ilgilidir. Bir denge kurma şeklinde bir askeri ittifak olacak. "

 Bu nedenle geçtiğimiz günlerde ABD Kongresi'nde Siyonist rejim ile bazı Arap ülkeleri arasında bir savunma işbirliği planı önerildi. Ancak bazı Arap ülkeleri ile Siyonist rejim arasında askeri bir ittifak oluşturulmasının uygulanması konusunda ciddi şüpheler var. 

parstoday

Yorumlar