TEL AVİV ÜNİVERSİTESİ ULUSAL GÜVENLİK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ: HİZBULLAH İSRAİL'E MEYDAN OKUDU

Tel Aviv Üniversitesi’ne bağlı Ulusal Güvenlik Araştırma Enstitüsü, Lübnan Hizbullahı'nın 2 Temmuz'da Kariş gaz sahasına gönderdiği 3 insansız hava aracını konu edinen bir rapor yayınladı. Raporda, Hizbullah’ın İsrail’e meydan okuduğu belirtildi. 

Görüntülenme: 790 Tarih: 07 Temmuz 2022 18:02
TEL AVİV ÜNİVERSİTESİ ULUSAL GÜVENLİK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ: HİZBULLAH İSRAİL'E MEYDAN OKUDU

Tel Aviv Üniversitesi’ne bağlı Ulusal Güvenlik Araştırma Enstitüsü, Lübnan Hizbullahı'nın 2 Temmuz'da Kariş gaz sahasına gönderdiği 3 insansız hava aracını konu edinen bir rapor yayınladı.

Enstitünün raporunda, Hizbullah'ın insansız hava araçlarını göndermesinin her şeyden önce hem İsrail'e hem de Lübnanlılara bir mesaj göndermeyi amaçlayan bilinçli bir adım olduğu belirtildi. İsrail’e karşı amaçlananın, Hizbullah'ın İsrail ile Lübnan arasında ABD aracılığıyla yürütülen sınır müzakerelerinde ilerleme kaydedildiğine dair raporlar ışığında İsrail'i tehdit etme kararlılığını göstermek için caydırıcı bir unsur olduğu belirtildi.

Ayrıca raporda, İHA’ların gönderilmesiyle, Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah’ın 1 ay önce yaptığı konuşmada dile getirdiği, Kariş gaz sahasında çalışma yürütülmesinin engellenebileceğine dair tehdidin pratiğe döküldüğü ifade edildi. Söz konusu eylemle, Hizbullah’ın Lübnanlılar arasında "Lübnan'ın savunucusu" olarak önemli rolünü pekiştirdiğine dikkat çekilen raporda, özellikle Lübnan'da Hizbullah’ın bağımsız askeri gücünün devam etmesine ve ülke liderliğinin oluşturmaya çalıştığı yeni bir hükümete katılımına karşı çıkan seslerin arttığı bu günlerde, İHA eyleminin Lübnan’a dönük de bir mesaj olduğu belirtildi. Raporda, “İsrail ordusunun insansız hava araçlarını düşürmesi Tel Aviv'in gaz platformunu savunma ve 2022'nin son çeyreğinde Kariş sahasından gaz üretmeye başlama planını ilerletme kararlılığını ve yeteneğini gösteriyor” denildi.

Lübnan’ın 13-14 Haziran’da ABD’li aracılarla yapılan görüşmelerde, kendi taleplerinden çekildiğine dair haberlere vurgu yapılan raporda, Lübnan’ın enerji kaynaklarını kullanmasını ısrarla savunan Hizbullah, Lübnan’ın ekonomik kazanç sağlamasını engelleyen taraf olarak gösterildi. Hizbullah’ın Kariş gaz sahasına gönderdiği İHA’larla keşif yaptığını açıklamasına değinilen raporda, İHA’Ların keşif için olduğunun açıklanmasının ardından İsrail’in karşılık vermesine gerek olmadığı ifade edildi.

Kudüs Haber Ajansı - KHA | kudushaber.com.tr

Yorumlar