RUSYA YAHUDİ AJANSI'NIN FAALİYETLERİNİ YASAKLADI

İsrail basınında yer alan haberlere göre Rusya, Yahudi Ajansı'na ülke içindeki tüm operasyonları durdurma emri verdi. Emrin, Rusya Adalet Bakanlığı tarafından bir mektupla gönderildiği kaydedildi. 

Görüntülenme: 976 Tarih: 07 Temmuz 2022 09:22
RUSYA YAHUDİ AJANSI'NIN FAALİYETLERİNİ YASAKLADI

İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesi, Rus hükümetinin İsrail Yahudi Ajansı´na ülke içindeki tüm operasyonları durdurma emri verdiğini öğrendi. Habere göre, Yahudi Ajansı yetkilileri mektubun alındığını doğruladı.

Ajans’ın şu anda, Kudüs'teki ofislerinde İsrail Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık ile istişare halinde oldukları ve mektubu inceledikleri belirtildi.

Ajans, Jerusalem Post'tan gelen bir soruya yanıt olarak, "Yahudi Ajansı'nın Rusya'daki heyetinin çalışmalarının bir parçası olarak, yetkililerin gerektirdiği şekilde zaman zaman belirli ayarlamalar yapmamız isteniyor” bilgisini paylaştı. Ajans açıklamasının devamında Rus yetkililerle temas halinde olduklarını vurguladı.

İsrailli üst düzey bir yetkili Salı günü, “Rusya, Yahudi Ajansı’nın Rus vatandaşları hakkında yasadışı bir şekilde bilgi topladığını söylüyor” dedi. Moskova’nın bu önemli hamlesi, İsrail ve Rusya arasında Tel Aviv’in Ukrayna'daki savaşa ilişkin tutumu ve Siyonist güçlerin saldırılarından dolayı, iki tarafın Suriye’de karşı karşıya geldiği bir döneme denk geliyor. Rusya’daki Yahudi cemaatinden yetkililer, can güvenliklerinden endişe ederek ülkeden kaçamayacakları için korktuklarını dile getiriyorlar.

“Aliyah” misyonu çerçevesinde hareket eden Yahudi Ajansı’nın Rusya'da faaliyetleri durdurulursa bu, son 30 yılda aliyah’a karşı ilk yasaklayıcı eylem olacak. İsrail tarafından ilk tepki, Aliyah ve Entegrasyon Bakanı Pnina Tamano-Shata’dan geldi. Yahudi Ajansı’nın, dünyanın her yerinden Yahudilerin, İsrail devletine göçünü kolaylaştıran önemli bir kuruluş olduğunu vurgulayan Shata, “Sorunu çözmesi ve Moskova yönetimiyle birlikte hareket etmesi için başbakana çağrıda bulundum” dedi.

Kudüs Haber Ajansı - KHA | kudushaber.com.tr

Yorumlar