BASİM NAİM'DEN ABBAS YÖNETİMİNE ELEŞTİRİ

İslami Direniş Hareketi (Hamas)'ın Gazze'deki Siyaset ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Basim Naim, Filistin Yönetimi'nin ABD'nin baskılarına boyun eğerek onun öldürülmesinde kullanılan mermiyi teslim etmesinin Ebu Akile'nin kendisine suikast düzenlenmesinden sonra onun davasına suikast düzenlenmesi anlamına geldiğini söyledi.  

Görüntülenme: 698 Tarih: 07 Temmuz 2022 23:23
BASİM NAİM'DEN ABBAS YÖNETİMİNE ELEŞTİRİ

Naim bugün (6 Temmuz Çarşamba) yaptığı basın açıklamasında genel olarak savaş suçlusu İsraillilerin takibinde ve özelde de bu davada başarısız olunmasından Filistin Yönetimi'nin sorumlu olacağını dile getirdi. 

Naim açıklamasında, Ebu Akile'yi katleden merminin ABD'li yetkililere teslim edilmesi işleminin tam da ABD Başkanı Joe Biden'ın bölgeye ziyaret düzenlemesinden kısa bir süre öncesine denk getirilmesinin bu hadise üzerindeki şüphe ve tereddütlerin daha da artmasına neden olduğunu dile getirdi. 

Naim, Filistin Yönetimi'ni Amerikan serabının arkasından koşmayı ve birtakım kişisel ve grup hesabına elde edilecek çıkarların hatırına ulusal davaları "uzlaşma hesapları"na mahkum etme politikasını artık sonlandırmaya çağırdı.

Filistin Başsavcısı Ekrem el-Hatib, cinayete sebep olan merminin, üzerinde balistik incelemelerin yapılması için ABD’ye teslim edilmesine izin vermişti.

Bu izinden sonra mermi çekirdeği Amerikalı uzmanlara verildi ancak onların bunu İsrail’e teslim etmeyecekleri ileri sürüldü.

İsrail ordu sözcüsü ise İsrailli bir ekibin Amerikalılarla birlikte mermi çekirdeği üzerinde balistik inceleme yapacağını söyledi.

Ebu Akile'nin öldürülmesinde kullanılan merminin ABD'ye teslim edilmesinden sonra işgal rejimi yetkilileri, bir İsrail ekibinin ABD'li uzmanın huzurunda merminin balistik incelemesini yaptığını ve bu merminin bir İsrail askerinin silahından çıktığının kesin olarak söylenemeyeceğini iddia etmeye başlamıştı. Merminin ABD'ye teslim edilmesi işgalcinin bu konuda gerçekleri çarpıtması açısından büyük bir fırsat oluşturdu. Çünkü ABD'nin İsrail işgal rejimiyle tam bir stratejik işbirliği içinde olduğu ve her konuda ona sahip çıktığı bilinen bir gerçek.

Başsavcı Ekrem el-Hatib, “Biz yaptığımız soruşturmadan ve elde ettiğimiz sonuçlardan eminiz” demişti. Ancak mermi çekirdeğinin Amerikalıların eline teslim edilmesi Filistin yargısının tüm bulgularının üstüne bir çizgi çekti ve işgalcilerin işini kolaylaştırdı. 

Filistin Başsavcılığı, Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile’nin ölümüyle ilgili yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarını açıklamış ve İsrail askerlerinden birinin silahından çıkan merminin doğrudan kadın gazetecinin başına isabet ettiğini bildirmişti.

İşgal güçleri el-Cezire kanalı muhabiri Ebu Akile’yi 11 Mayıs'ta Cenin’de işgalcilerle Filistinliler arasında yaşanan çatışmaları takip ederken keskin nişancı ateşiyle katletti.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar