IMAD REYHAN'DAN GASIP İSRAİL'İN BATI ŞERİA'DA YERLEŞKE İNŞA ETME POLİTİKASINA SERT TEPKİ

İslami Direniş Hareketi (Hamas)'ın "Buluşma Yerimiz Kudüs" listesi adayları arasında yer alan ve özgürleştirilmiş eski esirlerden olan Imad Reyhan Filistin halkının, işgal altındaki Batı Şeria bölgesinde ve Kudüs'te sürdürülen yahudileştirme faaliyetleri karşısında eli kolu bağlı halde kalmayacağını dile getirdi.  

Görüntülenme: 887 Tarih: 13 Mayıs 2022 16:27
IMAD REYHAN'DAN GASIP İSRAİL'İN BATI ŞERİA'DA YERLEŞKE İNŞA ETME POLİTİKASINA SERT TEPKİ

Reyhan, Batı Şeria'daki işgal yönetiminin bu bölgedeki yahudi yerleşim merkezlerine dört binden fazla ek yerleşim birimi inşa edilmesine dair planı dün (12 Mayıs Perşembe) onaylaması münasebetiyle yaptığı açıklamada işgal rejiminin gasp planlarını yeniden devreye sokmasının onun sömürgeci zihniyetini açığa çıkardığını ve bu konuda sergilediği tutumun bütün uluslararası yasalara ve geleneklere aykırı olduğunu vurguladı. 

İsrail işgal rejiminin Filistin'in Batı Şeria bölgesinde "Sivil Yönetim" olarak isimlendirilen organına bağlı, Yüksek Planlama ve İnşa Konseyi'nin dün yapacağı toplantıda Batı Şeria topraklarına inşa edilmiş yahudi yerleşim merkezlerine 3988 adet yeni yerleşim birimi inşa edilmesi planını nihai olarak onaylayacağı duyurulmuştu. Toplantının gerçekleştirilmesinden sonra yapılan açıklamada ise bu sayının 4427'ye çıkarıldığı görüldü. Siyonist yerleşim örgütleri de sayıyı az bulduklarını açıklayarak artırılmasını istemişlerdi. 

Söz konusu yeni yerleşim birimlerinin Batı Şeria'nın muhtelif bölgelerine kurulu 10 ayrı yerleşim merkezine dağıtılacağı ifade edildi. İşgal rejiminin kararına ABD şeklen itiraz ettiğini söyledi. Ancak onun yahudileştirme faaliyetlerinin önüne geçmek için fiili hiçbir uygulamaya başvurmama yönündeki tutumunu değiştirmeye niyetli olmadığı anlaşılıyor.
 
İşgal rejiminin belirtilen ek yerleşim birimleri inşası planının onaylanması işlemini ABD Başkanı Joe Biden'in önümüzdeki Haziran ayında yapmayı düşündüğü "İsrail" ziyareti öncesinde gerçekleştirmek için acele ettiğine dikkat çekildi. 

Batı Şeria topraklarındaki yahudi yerleşim merkezlerinin tümü Filistinlilerden tamamen hukuka aykırı bir şekilde ve zorla gasp edilen arazilerin üzerine inşa edilmiş durumda. BM kararlarına ve uluslararası hukuka göre siyonist işgal rejiminin Batı Şeria'daki varlığı işgal olarak tanımlandığından bu bölgeye inşa ettiği tüm yahudi yerleşim merkezleri de gayri meşru sayılıyor. Ancak işgal rejiminin yahudileştirme faaliyetlerinin önüne geçilmesi için hiçbir şey yapılmıyor. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar