BÜYÜK ŞEYTAN ABD ORTA ASYA'DA KIŞKIRTICI EYLEMLERİNE DEVAM EDİYOR (ANALİZ)

Amerika'nın Orta Asya bölgesindeki komploları ve planlarının peş peşe yenilgiye uğramasına rağmen Washington makamları hala kışkırtıcı eylemleri ile hassas ve önemli sayılan bu bölgede istikrarsızlık kaynakları oluşturma niyetindedir. 

Görüntülenme: 857 Tarih: 09 Mayıs 2022 19:21
BÜYÜK ŞEYTAN ABD ORTA ASYA'DA KIŞKIRTICI EYLEMLERİNE DEVAM EDİYOR (ANALİZ)

Son otuz yılda Amerika hükümeti  Kırgızistan, Gürcistan,Ukrayna ve Kazakistan dahil eski Doğu Blokuna bağlı Cumhuriyetlerde  renkli devrimler yaratma hususunda başarısız olmuş ancak  kışkırtıcı eylemlerini devam ettirerek hala  Rusya çevresi Cumhuriyetlerinde  ihtiraslı hareketlerine devam etmiştir.  

Beyaz Saray yetkililerinin Orta Asya'da ve Rusya'ya komşu diğer cumhuriyetlerde istikrarsızlık ve kriz yaratma konusundaki davranışlarına genel bir bakış atıldığında, Rusya'ya ve bölgede faaliyet gösteren diğer bağımsız ülkelere bedava veya minimum maliyetle zarar vermenin amaç edildiği söylenebilir. 

 ABD'nin eski Doğu Bloku cumhuriyetlerindeki provokasyonlarının devamında  ABD yetkilileri, sözde Tacikistan'ın askeri gücünü güçlendirmek adına milyonlarca dolar bu ülkeye tahsis ettiklerini bildirdiler.  ABD'nin Duşanbe'deki Misyon Başkan Yardımcısı Bridget Walker, Pazartesi günü yardımın bir kısmını Tacik Savunma Bakanlığı'na teslim ettiğini söyledi. Daha önce, Ekim 2021'de ABD Büyükelçiliği Tacikistan'a 1,4 milyon dolar değerinde 20 askeri araç teslim etti. 1992'den beri güvenlik sektöründe Tacikistan'a yapılan toplam ABD yardımının 330 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

ABD'nin Orta Asya cumhuriyetlerine yakın zamanda yaptığı yardım, özellikle son zamanlarda Tacikistan'a yaptığı yardımlar, Rusya'ya ve bölgedeki diğer bağımsız ülkelere karşı ABD öncülüğündeki kışkırtıcı Batılı eylemlerin yeni aşamasının başladığını gösteriyor.

Batılı hükümetlerin bu provokatif eylemlerinin devam etmesinin zaten Ukrayna'nın Rusya ile savaşa girmesine yol açtığı aşikardır. Mevcutta Batılı hükümetler, Ukrayna savaşından yararlanarak uluslararası Rus karşıtı kampanyalarını hızlandırıyorlar. Saha araştırmaları ve bölgesel hükümetlerin ve hatta bağımsız uzmanların ve siyasi çevrelerin tutumları, ABD ve müttefiklerinin bölgedeki gayri meşru çabalarının hızlandığına işaret ediyor.

 

Bu bağlamda, ABD ve müttefikleri, NATO doğuya doğru genişlerken nüfuzlarını Rusya sınırlarının ötesine genişletme çabalarını iki katına çıkardılar. Buna cevaben, Batılı hükümetleri bu konuda defalarca uyarmış olan Moskova yetkililerinin sessiz kalmayacakları ve ciddi tepki gösterecekleri başından beri zaten belliydi. Bu arada, Ukrayna cumhurbaşkanının Batılı hükümetlerle işbirliğinin yalnızca bu Orta Avrupa halkının çıkarlarını güvence altına almakta başarısız olmakla kalmadı, aynı zamanda Ukrayna halkının çıkarlarının tamamen yok olmasına da yol açtığına şüphe yok.

 

Aslında, ülkesini Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa hükümetlerinin yararına Rusya ile savaşa dahil etmeyi  kabul eden Ukrayna cumhurbaşkanı, şimdi de önümüzdeki on yıllarda yeniden inşa edilmesi pek olası olmayan onarılamaz bir yıkımla karşı karşıya kalmıştır.  Başka bir deyişle, Batılı hükümetler, milyonlarca Ukraynalıyı yerinden eden bir savaşa Rusya'yı en düşük maliyetle dahil etmeyi başardılar.

 

Ukrayna'nın Rusya ile savaşı sürüklenmesi, ABD ve müttefiklerinin bölgedeki ve Rusya'ya karşı gayri meşru ve kışkırtıcı eylemlerinin sadece bir örneğidir. Bu bağlamda, ABD'li diplomatların Orta Asya'da da benzer provokatif eylemler gerçekleştirme niyetinde oldukları görülüyor.

Geçmişte ABD'li diplomatlar, IŞİD terör grubunun geri kalan üyelerini Afganistan'a ve Orta Asya cumhuriyetlerine düşük maliyetle geri getirmeye çalıştı. Aynı ABD eylemi, Orta Asya'da Beyaz Saray'ın önemli ve etkili bir entrikasının ve taktiğinin aşırılık yanlılarının ve tekfirci-terörist akımların üyelerinin faaliyetlerini yoğunlaştırması olduğunu gösteriyor.   Doğal olarak Tacikistan ve Kırgızistan gibi bazı Orta Asya hükümetlerinin, çifte mali sorunlar ve ekonomik yoksulluk nedeniyle bölge dışındaki yabancı hükümetlerden herhangi bir teklifi kabul edebilecekleri açıktır. Bunun bilincinde olan Orta Asya'daki ABD'li diplomatlar, kışkırtıcı çabalarının sonuçları ne olursa olsun, bölgedeki hükümetleri İran, Rusya ve Çin gibi bağımsız ülkelere karşı kışkırtmaya çalışıyorlar. Bu bağlamda, ABD'nin bu hassas bölgede yürüttüğü gayrimeşru ve suistimal edici çabaların sonuçlarını ancak Orta Asya hükümetlerinin ve milletlerinin uyanıklığı etkisiz hale getirebilir.

parstoday

Yorumlar