RUSYA-SİYONİST İSRAİL İLİŞKİLERİ NEDEN GERİLDİ? (ANALİZ)

Rusya ve Siyonist Rejim İsrail ilişkileri Rusya'nın Ukrayna'ya operasyon başlatmasıyla yeni ve gerilim dolu bir aşamaya girdi. Tel Aviv'in bu duruma karşı tutumu ve Batı tarafında yer alması, hatta Rus karşıtı tutumlar sergilemesi Rusları iyice kızdırdı. 

Görüntülenme: 987 Tarih: 07 Mayıs 2022 03:35
RUSYA-SİYONİST İSRAİL İLİŞKİLERİ NEDEN GERİLDİ? (ANALİZ)

İkili ilişkilerde yaşanan son gerginlik sürecinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un son açıklamaları Moskova ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerde yeni bir tartışmaya ve Siyonist yetkililerin sert tutumuna neden oldu. Sergei Lavrov bir İtalyan kanalına verdiği röportajda, Rusya'nın Ukrayna'da "Nazilikten arındırma" arayışında olduğunu belirterek, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'nin kendisinin bir Yahudi olduğu hakkındaki bir soruya yanıt olarak şunları söyledi: "Volodymyr Zelensky bizzat bir Yahudi iken Ukrayna'da Nazizm nasıl var olabilir? Ancak yanılıyor olabilirim ama Hitler'de de Yahudi kanı vardı."
Bu açıklamaların ardından Siyonist Rejim İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Lavrov'un Hitler'in " Yahudi" olduğuna dair açıklamalarını gerçek dışı ve kabul edilemez niteledi ve sözlerine şunları ekledi: " Bu tür açıklamalar,  sırf Yahudileri eleştirmek ve onları kendilerine karşı cinayet işlemekle suçlamaktır. "dedi. 
Pazartesi günü de İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid Rus mevkidaşı Sergei Lavrov'u bu sözlerinden dolayı eleştirerek, açıklamaların affedilmez ve utanç verici olarak nitelendirdi. Yahudi cemaatleri ve akımlarının yetkilileri ve liderleri de Lavrov'un açıklamalarını sert bir dille eleştirdi.
Moskova Siyonist rejimi Ukrayna'nın tarafsızlığı konusundaki tutumunu kademeli olarak değiştirmesi ve tarafları siyasi bir çözüme davet etmesi yerine  Batı bloğunu desteklemesi ve hatta  Ukrayna'ya silah göndermeye hazırlanması konusunda uyarmaktadır. Siyonist Rejim tarafından Rusya'ya karşı açık bir şekilde düşmanca bir tutum ortaya çıkmıştır.

 Mart ayının sonunda, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelinsky, İsrail parlamentosunun seçilmiş üyeleri nezdinde televizyonda yaptığı bir konuşmada, Tel Aviv'i Ukrayna'yı Rusya'ya karşı desteklemeye  ve hatta silah göndermeye davet etti. 
Siyonist yetkililer, daha önce Ukrayna'ya güvenlik teçhizatı sağladıklarını ancak son zamanlarda ülkeye silah yardımı yapmadıklarını iddia ettiler. Ancak kanıtlar ve gelişmeler, Siyonist Rejim İsrail'in  Rusya'ya karşı ABD ile birlikte hareket ederek sözde tarihi bir seçim yaparak Rusya'ya karşı Batı'nın yanında yer almayı seçtiğini gösteriyor. 
 Bu konu, özellikle Rusya'yı Ukrayna'da savaş suçu işlemekle suçlayan Siyonist rejim Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in tutumunda açıkça görülüyor ve Moskova ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerde görülmemiş bir soğukluk yaşandığı da açıkça ortadadır.  Lavrov'un son duruşu aslında Moskova'nın ciddi bir tepkisi de sayılır.
İsrail'in Ukrayna savaşındaki tutumunun kademeli olarak tersine çevrilmesi, Tel Aviv ile her zaman mükemmel ilişkilere sahip olduğu düşünülen ve İsrail liderlerini her zaman sıcak bir şekilde karşılayan Rusya için çok ağır gelmektedir. Bu nedenle Moskova'nın Siyonist rejimle ilişkilerinin niteliğini ve niceliğini yeniden gözden geçirmesi ve Siyonist rejimin Filistinlilere yönelik muamelesi, Suriye'ye yönelik tekrarlanan saldırılar gibi konularda yeni bir tavır alması beklenebilir. 
Arap dünyasının tanınan isimlerinden analisti Abdul Bari Atwan ise bu hususta şöyle diyor: "İsrail'in sadece Rusya ile ilişkilerinde değil, aynı zamanda  Ukrayna krizinde başlıca kaybedenlerden biri olacağını vurgulamak yalan olmaz. Bu durum Amerikan hegemonyasının sonunun başlangıç beşiği de olabilir."

parstoday

Yorumlar