İMAM HAMENEİ'DEN SUUD'A YEMEN TAVSİYESİ (ANALİZ)

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamani Salı akşamı İslami nizam sorumluları ve yetkilileri ile görüşmesinde ülke içi ve dışı meseleleri ile ilgili konuşma yaptı. 

Görüntülenme: 742 Tarih: 16 Nisan 2022 18:50
İMAM HAMENEİ'DEN SUUD'A YEMEN TAVSİYESİ (ANALİZ)

İslam İnkılabı Rehberi, Yemen'in mazlum halkının Suudi rejimi ve işbirlikçilerine karşı verdiği kararlı mücadeleyi ve cesareti överek,  Suudi yetkililerine hitaben şöyle dedi: ''Kazanma şansınızın olmadığını bildiğiniz bir savaşa neden devam ediyorsun? Bu savaştan bir çıkış yolu bulun.”

Ayetullah Hamanei, Yemen'de son dönemdeki ateşkesi de güzel bir gelişme olarak nitelendirerek, “Bu anlaşma kelimenin tam anlamıyla uygulanırsa devam edebilir ve Yemen halkı, kendisinin ve liderlerinin çabaları, cesareti ve inisiyatifleri sayesinde şüphesiz kazanacak ve Allah bu mazlumların yardımcısı olacaktır.” dedi.

İslam İnkılabı Liderinin bu açıklamaları Suudi Koalisyonun mazlum ve mağdur Yemen halkına karşı başlattığı zalimane savaş ile ilgilidir. Bu savaş şimdi de sekizinci yılına ayak basmıştır. Suudiler ve BAE ortakları tüm iddialarına rağmen önemli bir başarı elde etmediği bir sırada ve Yemen'in direnişini kıramadığı bir ortamda veya Yemen ulusal kurtuluş hükümeti ve Ensarullah hareketini zayıflatamadığı bir sırada bu savaş boş hayaller ve hedefler doğrultusunda devam etmektedir.  Böyle bir ortamda ise Yemen halk komitesi ve ordusu karşılıklı intikam alma doğrultusunda harekete geçmiş ve İHA'lar ve balistik ve seyir füzeleri ile Suudi Rejimi'ne büyük hasarlar vermeye başlamıştır. Bu bağlamda Suudi Arabistan petrol şirketi ARAMCO'ya milyarlarca dolar zarar veren saldırılar gerçekleştirmiştir.

 

Tabii ki Suudi Koalisyonu son ateşkesin sağlanmasının ardından daha önceki ihlallerinde olduğu gibi yüzlerce kez bu ateşkesi de hava saldırıları veya denizden kuşatma kurallarını kaldırmamakla ihlal etmiş ve hatta Yemen'e yardım taşıyan gemilere bile el koymuştur.  Buna rağmen Yemen ulusal kurtuluş hükümeti ülkenin çıkarları ve maslahatları doğrultusunda ve zor insani durumda açılış sağlamak için hala  ateşkese bağlı kalmaya çalışmıştır. 

İslam İnkılabı Lideri de Suudi Arabistan'ın Yemen ile ilgili stratejisinin sonuçsuzluğundan  dolayı Suudilerin artık bir çıkar yol bulmalarını ve kendilerini Yemen bataklığından kurtarmalarını istedi.  Bu doğrultuda İslam İnkılabı Lideri açısından Yemen'deki son ateşkes barış ve diyalog sürecinin başlaması için bir giriş kapısı olabilir ve savaşın son bulmasına giden yolun başı sayılabilir. 

Tabbi ki Suudilerin ateşkesi kabul etmesinin de önemli nedenleri bulunmaktadır.  Bunlar arasında Suudilerin galibiyetten umut kesmesi, Yemen ordusu ve komitelerinin İHA ve füze saldırılarını durdurması, BM denetiminde siyasi diyalogların başlaması  ve Riyad'ın Amerikanın etkili ve ciddi yardımlarından umutlarını kesmesi yer almaktadır. Gerçekte Suudi Koalisyonu ve Batılı destekçileri Yemen kurtuluş hükümetinin caydırıcı gücünün artması yüzünden  ve uluslararası arenadaki son gelişmelerden dolayı ateşkesi ve müzakereleri kabul etmekten başka bir çareleri de kalmamıştır. 

parstoday

Yorumlar