ENSARULLAH HAREKETİ KIRMIZI ÇİZGİSİNİ AÇIKLADI

Yemen Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdüsselam, Yemen krizini çözme bahanesiyle Riyad'da düzenlenen zirveye tepki göstererek şunları söyledi: 'Yemen'in geleceği ve bugünü Yemen içinde belirlenecektir. Yemen sınırları dışındaki her türlü faaliyet, işgalci koalisyon ülkelerinin oynadığı mizahi gösteriler ve eğlenceli oyunlardır. 

Görüntülenme: 717 Tarih: 08 Nisan 2022 11:37
ENSARULLAH HAREKETİ KIRMIZI ÇİZGİSİNİ AÇIKLADI

Barışa giden yol, düşmanlıkların durdurulmasından, kuşatmanın kaldırılmasından ve yabancı birliklerin geri çekilmesinden geçmektedir ve bu olmadan yapılan tüm girişimler, paralı askerleri yeniden organize etmek ve onları Yemen'deki gerilimi artırmak için kullanmak adına yapılan umutsuz bir girişimden başka bir şey değildir.

Yemen halkı, yasadışı tarafların kendi sınırları dışındaki yasa dışı hareketlerini önemsememektedir.'

Öte yandan, bazı medya kaynaklarının ifadesine göre Suudi rejimi tarafından ev hapsinde tutulan 70 yaşındaki kaçak Yemen cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi, Riyad'da yardımcısı "Ali Muhsin el-Ahmer'i görevden aldığını ve kendisinin ve yardımcısının tüm yetkilerini Reşat el-Alimi ve diğer yedi üyenin başkanlık ettiği Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi adlı bir konseye devrettiğini açıkladı.

Konuyla ilgili olarak, Yemen Ensarullah Hareketi'nin Siyasi Bürosunun üyesi Muhammed el-Bahti bu karara tepki göstererek şunları söyledi: 'Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi'nin oluşturulması adımı herkesi şaşırttı. Reşat el-Alimi, Amerika'nın adamı olduğu için bu yeni konseyin başkanlığına seçildi.

ABD'nin Yemen'deki varlığını meşrulaştıran bir maddeyi onaylamaktan utanmayan tek kişi Reşat el-Alimi'ydi. Saldırıdan bir gün önce böyle bir adım atmanın eşiğindeydik ama neden bugün bu adımı ABD ve Suudi Arabistan'ın iradesinde attılar?'

Abd Rabbuh Mansur Hadi'nin, Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin kurulduğunu ve kendisinin ve yardımcısının tüm yetkilerini bu konseye devtettiğini açıklamasından sadece bir kaç saat sonra Suudi Arabistan bu hareketi memnuniyetle karşıladı.

Suudi hükümeti ayrıca Yemen ekonomisine acil 3 milyar dolar destek sağladığını açıkladı. Bu miktarın 2 milyar doları Yemen Merkez Bankası'na destek olarak BAE ile ortaklaşa sağlanacak ve 1 milyar dolar Suudi Arabistan Krallığı tarafından ödenecek. Bu miktarın 600 milyon doları Petrol Ürünleri Destekleme Fonu'na, 400 milyon doları ise kalkınma plan ve projelerine harcanacak.

Riyad görüşmeleri geçen çarşamba günü Suudi Arabistan'da başladı. Hadi'nin görevden alınmasından önce uzmanlar, her şeyden çok, bu görüşmelerin Riyad ve Hadi arasındaki bir güven krizini gösterdiğini vurguladılar. Çünkü, Suudi Arabistan, kendisine bağlı 600'den fazla kuruluşunu görüşmelere katılmaya davet etti. Ancak Hadi ve Riyad'da bulunan yardımcısı Ali Muhsin el-Ahmer'i davet etmedi.

Suudi Arabistan, Yemen'deki işgalci Suudi-BAE koalisyonunun politikalarını eleştiren tüm askeri liderleri, aşiretleri veya siyasi liderleri görevden aldı ve bunun yerine bu ülkeye en sadık olanları davet etti.

Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki bazı yetkililer, geçtiğimiz Mart ayında bu konseyin Yemen'de çatışan tarafları Suudi Arabistan'da bir toplantıya davet etme kararı aldığını açıklamıştı.

Yemen Dışişleri Bakanlığından bir yetkili de bu konu hakkında şunları vurguladı: 'Yemen, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile bu konseye üye olan ya da olmayan tarafsız ve Yemen'e karşı saldırılara karışmayan herhangi bir ülkede her türlü diyalogu memnuniyetle karşılamaktadır.

Ancak Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf, San'a'nın şartlarını dikkate almadan, "Görüşmeler Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılacak" açıklamasında bulundu. Yemenli yetkililer, bu görüşmelerin işgalci bir ülkenin ev sahipliği ile yapılamayacağını vurgulamıştı.

Rasthaber

Yorumlar