BM: 7 YILDA YEMEN'DE EN AZ 10 BİN ÇOCUK ÖLDÜ

BM Genel Sekreteri, Yemen savaşında en az 10 bin çocuğun öldürüldüğünü vurguladı. 

Görüntülenme: 995 Tarih: 17 Mart 2022 20:26
BM: 7 YILDA YEMEN'DE EN AZ 10 BİN ÇOCUK ÖLDÜ

BM Genel Sekreteri, Yemen savaşında en az 10 bin çocuğun öldürüldüğünü vurguladı.

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yemen için maddi yardım toplama konulu bir video konferansta yaptığı açıklamada, Yemen'de yedi yıldır devam savaşta en az 10 bin çocuğun yaralandığını ve öldüğünü söyledi.

 

Antonio Guterres şu ifadelerde bulundu: ‘Yemen halkı son yedi yıldır ölüm, yıkım, yerinden edilme ve açlıktan acı çekti.

 

Yemen savaşında en az 10 bin çocuk da dâhil olmak üzere on binlerce sivil öldürüldü ve ülke içinde yerinden edilmiş milyonlarca insan her gün hayatta kalma mücadelesi veriyor.

 

Son aylarda bütçe yetersizliği nedeniyle Yemen’de insani yardım programlarını üçte iki oranında kesmek zorunda kaldık.

 

Yemen'in büyük şehirlerinde yaklaşık 4 milyon insan sağlıklı içme suyuna erişimini kaybedebilir.

 

Yemen'de 17 milyondan fazla kişiye ulaşmak için 4,3 milyar dolara ihtiyaç var.’

 

BM’nin web sitesinin açıklamasına göre,17,4 milyondan fazla Yemenli şu anda gıda güvensizliği içindedir. Önümüzdeki aylarda 1,6 milyon kişinin daha acil açlık sınırında olacağı ve acil ihtiyacı olan toplam insan sayısının yılsonuna kadar 7,3 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

 

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü David Beasley, şunları söyledi: ‘Bu içler acısı rakamlar, Yemen'deki facia konusunda geri sayım içinde olduğumuzu ve bundan kaçma zamanının neredeyse bittiğini doğruluyor.

 

Derhal önemli miktarda yeni bütçe almazsak, yaygın bir açık ve kıtlık olacak, ama eğer şimdi şimdi harekete geçersek, hala yaklaşan bu felaketi önleme ve milyonları kurtarma şansımız var.’

 

Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu raporuna göre, Yemen'de beş yaş altı çocuklar ve yeni anneler arasında akut yetersiz beslenme arttı. Çatışmanın tırmanmasından önce dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Yemen genelinde, şimdi 2,2 milyon çocuk ciddi şekilde yetersiz besleniyor. Diğer 500 bin çocuk da onların hayatını tehdit eden bir durum olan şiddetli akut yetersiz beslenmeyle karşı karşıyadır.

 

Hatırlatmak gerekir ki Suudi Arabistan 26 Mart 2015'te, Yemen'in devrik Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi'yi yeniden iktidara getirme bahanesiyle, ABD'nin yardımı ve yeşil ışığıyla, bazı gerici Arap ülkelerinden oluşturduğu bir koalisyonla Yemen'e saldırdı.

 

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF de dâhil olmak üzere BM kuruluşları, Yemen halkının kıtlık ve geçen yüzyıllarda benzeri görülmemiş bir insani felaketle karşı karşıya kalacağı konusunda defalarca uyardı.

Rasthaber

Yorumlar