DÜNYA YEMEN'İN FERYADINA SAĞIR (ANALİZ)

Yemen'e karşı Suudi koalisyonun saldırıları ve uyguladığı abluka senelerdir uluslararası camianın sessizliği eşliğinde devam ediyor. Felaket içinde yaşayan Yemenliler, Suudi koalisyon, BM ve Batılı güçleri, bu ülkede insani felaketin sorumluları olarak görüyorlar. 

Görüntülenme: 713 Tarih: 09 Mart 2022 03:58
DÜNYA YEMEN'İN FERYADINA SAĞIR (ANALİZ)

Suudi koalisyonun Yemen'e karşı başlattığı savaş 20 gün sonra 7. yılını doldurmuş olacak. Suudi koalisyon ve müttefiklerinin saldırıları yüzünden şimdiye kadar 17 bini aşkın Yemenli hayatını kaybederken, on binlerce Yemenli yaralanmış ve 4 milyonu aşkın insan da evinden barkından olmuştur. Savaş ve ablukanın yol açtığı dolaylı sonuçları ise kat kat fazladır. Raporlara göre, 100 bini aşkın Yemenli, hastalık, açlık, kıtlık ve sağlık hizmetlerinden yoksun bırakıldığı için hayatını kaybetmiştir.

Buna rağmen Suudiler'in cinayetleri bitmiyor ve her gün yeni cinayetlere imza atıyor. Suudi koalisyon hatta Hodeyde limanını kuşatarak, bu limana insanların ihtiyaç duyduğu temel ihtiyaçlar ve malzemeleri sokturmuyor.

Suudi koalisyon ve müttefikleri hatta, petrol ve yakıt taşıyan gemilere el koyarak, başka bir cinayet işliyor. Çünkü Yemenliler yoğun şekilde gıda malzemeleri ve yakıta ihtiyaç duymaktalar.

Suudi koalisyon, Yemen'den milyonlarca varil petrol çalmakla kalmayıp, bu ülkeye yakıt taşıyan gemilerin Yemen limanlarına yanaşmasına engel oluyor. Yakıt sıkıntısı da, hastaneler ve sağlık merkezlerinde ciddi sorunlara yol açmıştır ve bu merkezlerin kapanmasına sebebiyet vermiştir.

Bu şartlarda Yemen halkı bir kez daha dün yeniden savaş karşıtı eylem düzenleyerek, Batılılar başta olmak üzere batı tarafların insan hakları hakkındaki çifteli yaklaşımını protesto ettiler.

Yemen'e yönelik Suudi Arabistan'ın başlattığı saldırılar üzerinden 7 yıl geçerken, her gün Suudiler'in Yemen'de işlediği cinayetlerinden korkunç görüntüler geliyor. Suudi koalisyona ait savaş uçaklarının yoğun bombardımanı altında çocuklar feci biçimde hayatını kaybediyor, sayıları milyonlara ulaşan diğer çocuklar da yetersiz beslenme yüzünden tedrici ölüme terk edilmiştir. Yemen'e yönelik Suudi koalisyonun denizden, karadan ve havadan uyguladığı ambargo üzerinden aylar geçerken, bazı uluslararası örgütler sessizliğine son vermek zorunda kalarak, bu ülkedeki insani kriz ve felaketin tırmanmasının endişe verici boyuta ulaştığını bildirmeye başladı.

Bu bağlamda yeni miladi yılda Yemen'deki insani felaket hakkında bazı uluslararası çevreler uyarıda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü, UNİCEF ve Dünya Gıda Programı, Yemen'de insani kriz konusunda uyarıda bulunarak, bu krizi dünyanın en kötü insani krizi olarak niteledi. Bu bağlamda UNİCEF'ın Yemen'deki Temsilcisi Yardımcısı Sherin Farkey yaptığı açıklamada şöyle diyor: Yemen'de sağlık ve kanalizasyon sisteminin çökmesi nedeniyle bu ülkede kolera gibi bulaşıcı hastalıklar yayılmıştır.

 

Daha önce de BM Genel Sekreteri İnsani İşler Yardımcısı Mark Lokak Suudiler'in Yemen'e yönelik ablukasına gösterdiği tepkide, bu durumun devam etmesinin son on yılların en büyük kıtlığının patlak vermesi ve milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine sebebiyet vereceğini belirtmişti.

Uluslararası camia ve küresel güçler ise Yemen'de insani felakete sebebiyet veren mütecaviz Suudi koalisyonun karşısında bir şey yapmış değil ve ABD gibi ülkeler de Suudilere her türlü destek vererek, Yemen'deki işlenen cinayetlere ortak olmuştur.

Suudi rejim ABD'nin desteğiyle Mart 2015'te eski cumhurbaşkanı Mansur Hadi'yi yeniden iktidara getirmek gerekçesiyle Yemen halkına karşı saldırı başlattı.Bu saldırılarda şimdiye kadar on binlerce Yemenli hayatını kaybetmiş ve yaralanmış ve ülkenin alt yapı tesislerinin neredeyse tamamı yok olmuştur. BM özellikle Güvenlik Konseyi'nin Yemen krizi karşısında sessiz kalması esasında Suudi Arabistan'a uluslararası kurallar ve konvansiyonları çiğneyerek Yemen'de cinayet işleyebilmesi için yeşil ışık yakmıştır. 

Suudi Arabistan Yemen'deki hedeflerine ulaşamadığı için daha da azgınlaşarak, başarısızlıkların üstünü kapatmak için korkunç cinayetler işlemeye başlamıştır. Düğün törenlerinde kadınlar, pazar yerinde alış veriş yapanları, okullarda öğrencileri, evlerde ailelerini bombalayan Suudi Arabistan yetkililerinin savaşı sürdürme ısrarı yüzünden Yemen'deki insani kriz daha da derinleşmiştir.

parstoday

Yorumlar