NAFTALİ BENNETT YİNE İRAN'I HEDEF ALDI

ABD'li Yahudi liderlerle konuşan Siyonist rejim Başbakanı, İsrail'in artan mücadeleye hazır olduğunu açıkladı. 

Görüntülenme: 751 Tarih: 21 Şubat 2022 21:07
NAFTALİ BENNETT YİNE İRAN'I HEDEF ALDI

Viyana görüşmelerinde ilerleme kaydedilirken ABD'li Yahudi liderlerle konuşan Siyonist rejim Başbakanı Naftali Bennett, , İsrail'in artan mücadeleye hazır olduğunu ve İran'ı nükleer bir eşik devleti olarak kabul etmeyeceğini söyledi.

İşgalci rejim İsrail Başbakanı Naftali Bennett Pazar günü yaptığı açıklamada, ortaya çıkan İran anlaşmasının "muhtemelen daha şiddetli, daha değişken bir Ortadoğu yaratacağı" konusunda uyardı ve İran'ın serbest bırakılan varlıkları İsrail'i hedef almak için kullanacağını söyledi ve İsrail'in "İran'ı nükleer güç olarak kabul etmeyeceğine" söz verdi.

Başbakanın sözleri, Batılı yetkililerin birkaç gün içinde bir anlaşmanın mümkün olduğunu belirtmesi üzerine geldi.

Bennett, anlaşmayla ilgili en büyük sorunun sözde gün batımı maddeleri olduğunu savundu.

Bennett, “İki buçuk yıl içinde, yani çok yakında,” dedi, “İran, gelişmiş santrifüjler geliştirebilecek, kurabilecek ve çalıştırabilecek. Bu anlaşmanın izin verdiği gelişmiş santrifüjlerin döndüğü futbol stadyumlarını hayal edin.”

Bennett, yaklaşan anlaşma ışığında ele alınması gereken üç noktayı belirledi:

“1. Anlaşma İran'a askeri düzeyde zenginleşme için hızlı bir yol bırakıyor. Ve gün batımına kadar geçen sürede, son birkaç yılda geliştirdikleri tüm o santrifüjleri yok etmek zorunda bile kalmayacaklar.

“2. İran rejimi, IAEA'nın açık dosyalarının kapatılmasında ısrar ediyor - bunlar olası askeri boyutlara ilişkin 'sıcak soruşturmalar'. Ya da basit bir İngilizceyle: İran nükleer silahlarla ilgili materyalleri sakladı ve hala saklıyor. Suçüstü yakalandı ve İran, onları yakalayan müfettişlerin gördüklerini unutmuş gibi yapmalarını talep ediyor.

“3. Anlaşma, İran terör makinesine milyarlarca dolar para akıtacak - daha fazla İHA, gemilere daha fazla saldırı, İsrail'e ve onun müttefikleri aracılığıyla müttefiklerimize daha fazla roket.”

Ayrıca, devam eden müzakerelerde, “Chutzpah'ı sınırlamak için - İran'ın IRGC'yi (İslam Devrim Muhafızları) belirlenmiş bir terör örgütü olarak listeden çıkarmayı talep ettiğini” açıkladı. 

Anlaşmanın yarattığı “İsrail'in güvenliği için yeni zorluklara” rağmen, Bennett, Inbal Hotel'deki izleyicilere İsrail'in bu zorluklara hazır olduğuna dair güvence vererek olumlu bir not aldı.

Kazanacağımızdan hiç şüphem yok” dedi. 

"Evet, bu anlaşma bu acımasız ve yozlaşmış rejimi zenginleştirecek - ama bu sadece geçici. Yatırımcı olsaydım İran yatırım yapacağım en son yer olurdu. Aklı başında hiç kimse bir numaralı ihracatı terör olan bir ülkeye yatırım yapmasın.”

Buna karşılık İsrail, “her zamankinden daha güçlü, bir Covid yılı olan 2021'de %8 oranında büyüyor. Ekonomimiz büyüyor ve büyümeye devam edecek, daha rekabetçi ve daha az regüle olacak. Yüksek teknolojimiz tüm rekorları kırıyor. İş gücüne daha fazla Yahudi erkek ve Arap kadın katıyoruz. Siyasi istikrarı sağladık, bir bütçeyi geçtik ve yolumuz her zamankinden daha iyi.”

İzleyicilere İsrail'in “benzeri görülmemiş askeri yetenekler inşa ettiğine dair güvence verdi… Yani evet, zorluklar var, ama biz onlara bağlıyız”.

İsrail'in İran'ı eşik bir nükleer devlet olarak tolere etmeyeceği konusunda ısrar ederek şunları vurguladı: "Açık ve tartışılmaz bir kırmızı çizgimiz var: İsrail her zaman kendisini savunmak için hareket özgürlüğünü koruyacaktır."

İsrail Kanalı 13'ün Pazar günkü haberine göre, anlaşma imzalanırsa ve imzalandığında İran'ın zenginleştirme tesislerini hedef alamayacağını kabul ederken İsrail, İran'ın silahlanma ve füze gelişimine karşı hareket özgürlüğünü sürdürmesini sağlamaya çalışıyor.

Bennett, selefi Benyamin Netanyahu'ya bir tokat atarak, İsrail'in komşularıyla ilişkileri yeniden inşa etmeye öncelik verdiğini ve ABD'deki her iki taraftan da yasa koyucularla çalışmaya kararlı olduğunu söyledi.

“İsrail bir kez daha iki taraflı hale geliyor” dedi.

Bennett, bu hafta İsrail'de bulunan Cumhuriyetçi ve Demokrat milletvekillerine dikkat çekerek, İran anlaşması üzerindeki anlaşmazlıklara rağmen ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimle ilişkilerin yakın ve sağlam kalacağına söz verdi.

 

/The Times Of İsrael-Tercüme ve edit İsrailpost

Yorumlar