GASIP İSRAİL BM İLE İŞBİRLİĞİNİ REDDETTİ

Siyonist rejim İsrail ile Cenevre'deki BM destekli İnsan Hakları Konseyi arasında gergin olan ilişkiler daha da gerildi. 

Görüntülenme: 819 Tarih: 18 Şubat 2022 21:08
GASIP İSRAİL BM İLE İŞBİRLİĞİNİ REDDETTİ

BM'ye gönderilen sert mektupta, büyükelçi Meirav Eilon Shahar, Navi Pillay başkanlığındaki komisyonun taraflı olduğunu ve İsrail'e adil davranmayacağını; 'Bu tür kuruluşların iyi niyetle hareket etmelerini bekliyoruz' ifadeleri var.

İsrail Perşembe günü, soruşturmanın ve başkanının haksız yere İsrail'e karşı önyargılı olduğunu söyleyerek, Birleşmiş Milletler'in en üst düzey insan hakları organı tarafından Filistinlilere yönelik iddia edilen suistimalleri araştırmak için oluşturulan özel bir komisyonla işbirliği yapmayacağını resmen duyurdu.

Komisyonun başkanı Navi Pillay'e sert bir mektupla iletilen karar, İsrail ile Cenevre'deki BM destekli İnsan Hakları Konseyi arasında halihazırda gergin olan ilişkiyi daha da gerdi.

İsrail'in Cenevre'deki Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Örgütler Daimi Temsilcisi Meirav Eilon Shahar, Pillay'e yazdığı bir mektupta, "İsrail'in Konsey'den veya bu Soruşturma Komisyonu'ndan makul, adil ve ayrımcı olmayan muamele göreceğine inanmak için hiçbir neden olmadığı, adil görüşlü herhangi bir gözlemci için olması gerektiği gibi, ülkem için açıktır. “ ifadesini kullandı.

Soruşturmanın “İnsan Hakları Konseyi'nin İsrail'e karşı takıntılı önyargısının ahlaki iflasını hem yansıttığını hem de birleştirdiğini, insan hakları değerlerine kalıcı zarar verdiğini ve korumayı amaçladığı hukukun üstünlüğüne saygı gösterdiğini” söyledi.

Konsey, Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında 11 günlük bir savaşın ardından geçen Mayıs ayında üç kişilik bir soruşturma komisyonu kurdu. Çatışmalarda aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu 260'tan fazla Filistinli hayatını kaybetti. İsrail tarafından ise on dört kişi öldü.

O sırada BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, İsrail'in sivil bölgelere yönelik hava saldırıları da dahil olmak üzere eylemlerinin savaş suçu oluşturabileceğini söyledi.

İsrail elçisi, eski BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Pillay da dahil olmak üzere komisyonun üç üyesinin “bağımsız ve tarafsız bir şekilde” soruşturmaya çağrıldıkları konu hakkında İsrail'e karşı defalarca açık ve düşmanca tavırlar aldıklarını söyledi. ”

İsrail, haklar sicili her konsey toplantısında tartışmaya açılan dünyadaki tek ülkedir. 47 üyeli konseyde Çin, Küba, Eritre, Pakistan, Venezuela ve bir dizi Arap ülkesi yer alıyor.

Konsey daha önce Filistin topraklarında işlenen hak ihlallerine ilişkin sekiz soruşturma emri vermiş olsa da, Mayıs ayında başlatılan soruşturma, ilk açık uçlu soruşturma ve uzayan çatışmadaki “kök nedenleri” inceleyen ilk soruşturma oldu.

Bu şiddet artışının ötesine bakmak ve İsrail'de ve Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Filistin topraklarında "uluslararası insancıl hukukun tüm iddia edilen ihlallerini ve uluslararası insan hakları hukukunun tüm iddia edilen ihlallerini ve suistimallerini" araştırmakla görevlendirildi.

BM görevlisi Pillay, Mayıs 2021'deki bir konferansta İsrail'in Filistinlilere yönelik muamelesini “insanlık dışı” olarak nitelendirdi ve İsrail'i apartheid dönemi Güney Afrika ile karşılaştırdı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri olarak görev yaparken İsrail hükümetinin uluslararası hukuku “sürekli küçümseme” ile ele aldığını söyledi.

Pillay, 2008'den 2014'e kadar BM hakları şefi olarak görev yaptı ve ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargıç ve Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi Yargıç Başkanı olarak da görev yapmıştı.

 

/The Times Of İsrael-Tercüme ve edit İsrailpost

Yorumlar