NAFTALİ BENNETT'İN BAHREYN ZİYARETİ NE ANLAMA GELİYOR? (ANALİZ)

Siyonist Rejim İsrail başbakanı Neftali Bennet Bahreyn halkının kıyamının 11. yıldönümünde 14 Şubat günü Bahreyn kralı Hamed bin İsa'nın resmi daveti üzerine bu ülkeye ziyaret gerçekleştirdi. 

Görüntülenme: 863 Tarih: 16 Şubat 2022 09:09
NAFTALİ BENNETT'İN BAHREYN ZİYARETİ NE ANLAMA GELİYOR? (ANALİZ)

14 Şubat Pazartesi günü Bahreyn halkının Al-ı Halife rejimine karşı kıyamının 11. yıldönümüydü. Bahreyn halkı son bir yıl içerisinde defalarca gösteriler düzenleyerek, Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine itirazlarını bildirmişse de Siyonist Rejim başbakanı Neftali Bennet, Bahreyn halkının kıyamının 11. yıldönümünde 14 Şubat günü Bahreyn kralı Hamed bin İsa'nın resmi daveti üzerine bu ülkeye ziyaret gerçekleştirdi ve ziyaretinde Al Halife rejimi makamları tarafından resmi olarak karşılandı. Siyonist Rejim İsrail başbakanı Neftalie Bennet Salı günü Bahreyn kralının oğlu ve veliaht prens Selman bin Hamed Al Halife ve de kabine bakanlarından bazıları ile başkent Manama'daki kraliyet sarayında görüştü. Ayrıca Bahreyn kralı ile de görüşmeler gerçekleştirildi. 

Naftali Bennett'in Bahreyn ziyareti, ırkçı rejim İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in Eylül ayı sonlarında rejimin Bahreyn'deki büyükelçiliğini açmak için Manama'ya gitmesinin ardından gerçekleşti. Siyonist Savaş Bakanı Bennie Gantz da bu ay bu Fars Körfezi ülkesini ziyaret etmişti.  Bennie Gantz, Bahreyn ziyareti sırasında Bahreyn Savunma Bakanı Abdullah bin Hasan El Naimi ile tarihi bir anlaşma olarak nitelendirdiği bir güvenlik anlaşması imzaladı. Bennett'in Bahreyn ziyaretinin amacı, ikili ilişkileri ve bölgedeki gelişmeleri güçlendirmenin yollarını araştırmak olsa da, bu gezilerin başka amaçları da var.

Burada önemli olan husus, Gantz ve Bennett'in  Şubat ayında Bahreyn'e gitmesidir. Bahreyn'de Al-Halife rejimine karşı kıyam Şubat 2011'de başladı. Bennett'in ziyareti, Bahreyn'in Al-ı Halife'ye karşı kıyamının yıldönümünde gerçekleşti. Terör rejimi İsrailli yetkililerin Bahreyn'e ziyaret gerçekleştirmek  için bu zamanı seçmesi, Al-ı Halife rejiminin Siyonist rejimle birlikte, Bahreyn halkının kıyamını itibarsızlaştırmaya çalıştığı anlamına geliyor.

Bir diğer konu da Bahreyn halkının Abraham anlaşmasına ve ardından siyonist İsrailli yetkililerin Bahreyn'e yaptığı ziyaretlere şiddetle karşı çıkmasıdır. Al-Halife yetkilileri ve İsrail rejimi, Bahreyn halkının protestolarını görmezden gelerek Bahreyn halkının çoğunluğunun isteklerine karşı hareket ediyor. Dolayısıyla bu ziyaretler tamamen kasıtlı ve düşmancadır. 

Bir diğer önemli nokta da Al-Halife rejiminin İsrailli yetkililerin Bahreyn ziyaretlerini dikkate almamasının meşruiyet krizini daha da derinleştirmesidir. Bahreyn'deki Şiilerin lideri Şeyh İsa Kasım, Siyonist rejim Başbakanı'nın Bahreyn'i ziyaretine tepki göstererek, Bahreyn'in onurlu halkının, Siyonistlerin varlığını bir an bile kabullenemeyeceğini ve direnmeye devam edeceklerini vurguladı.

Önemli olan bir diğer nokta ise Filistin konusunda halkın tutumu ile Bahreyn rejimi arasında büyük bir uçurum olmasıdır. Bahreyn halkı Filistin halkını ve ideallerini destekliyor ve ilişkilerin normalleşmesine karşı çıkıyor, ancak Al-Halife rejimi Arap ülkeleri arasında İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesinde başı çekiyor. İsrail Başbakanı'nın Manama ziyaretine tepki gösteren Bahreyn Ulusal İslam İttifakı Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Hüseyin el-Deyhi, "Biz Bahreyn halkı olarak, Filistin davasının savunucusu olmaya devam edeceğiz ve herhangi bir normalleşmeyi kabul etmeyeceğiz. İşgalci Siyonist rejimle ilişkileri normalleştirmeyeceğiz." dedi.

Son önemli nokta ise İsrailli yetkililer ile Bahreyn ve BAE yetkilileri arasındaki görüşmeler, Abraham anlaşmasına başka hiçbir Arap ülkesinin katılmadığı bir zamanda gerçekleşti. Ancak Abraham anlaşmasının hedeflerinden biri de diğer Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeleri için bir model olmaktı. Bu amacına ulaşamayan Siyonist rejim, BAE ve Bahreyn'e yaptığı sayısız diplomatik ziyaretle Abraham anlaşmasını bir şekilde canlı tutmaya çalışıyor.

parstoday

Yorumlar