BM'NİN İŞGALCİ İSRAİL'E KARŞI ALDIĞI KARARLAR NEDEN İŞLEVSİZ (ANALİZ)

BM Genel Kurulu 10 Kasım günü Siyonist Rejime karşı 6 kararı daha onayladı. 

Görüntülenme: 1031 Tarih: 12 Aralık 2021 11:24
BM'NİN İŞGALCİ İSRAİL'E KARŞI ALDIĞI KARARLAR NEDEN İŞLEVSİZ (ANALİZ)

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu son yıllarda  Siyonist Rejim İsrail'e karşı birkaç karar onaylamıştır. Genel Kurul  Kasım 2018'de Siyonist Rejim İsrail'e karşı toplam 15 karar almıştır. Bunlardan 9’u, 16 Kasım ve 6 karar da  30 Kasım gününde onaylandı.  BM'in bu temel organı 2019 Kasım ayında Siyonist Rejime karşı toplam 8 karar onaylamıştı.  BM Genel Kurulu 2020 yılında toplam 23 kez dünyadaki farklı ülkeleri kınadı. Fakat bunlardan 17’si Siyonist Rejim İsrail’i kınamak içindi. Şimdi de Kasım 2021'de  BM Genel Kurulu  bu kez daha korsan Rejim İsrail'e karşı 6 karar daha aldı. 
BM Genel Kurulunun bu davranışı hususunda iki önemli soru akla geliyor.
İlk soru kararların içeriği hakkındadır.  Çoğu kararlarda Siyonist Rejimin Filistin halkına karşı işlediği cinayetler kınanmıştır. Kimi kararlar da  Siyonist Rejimin Suriye'ye karşı cinayetleri ile ilgili olmuştur.   Son günlerde onaylanan 6 kararda ise Filistinlilere karşı insanlık haklarının ihlali ve Suriye'nin Golan Tepelerinde ve Doğu Beytülmukaddes'te yerleşim alanları inşası kınanmıştır. 
Kararlarda ayrıca Gazze'ye yönelik kara, hava ve deniz ablukası, işgal altındaki topraklarda yerleşimcilerin Filistin vatandaşlarına yönelik kışkırtıcı eylemleri, evlerin yıkılması, Filistinlilerin keyfi gözaltı ve tutuklamaları ve Filistinli mültecilerin evlerine geri dönememesi kınanıyor.  Kararlar, Siyonist rejimi Suriye'deki Golan'a ilişkin BM kararlarına uymaya ve bölgedeki işgaline son vermeye çağırıyor.
Tamamen yasal olan bu içerikler göz önüne alındığında, akla gelen başka bir soru da, BM kararlarının neden Filistinlilerin durumunu iyileştirmekte faydalı olmaması ve durumlarının her yıl daha da kötüleşmesidir.
Bunun üç önemli ve temel nedeni var.
İlk sebep, ırkçı Rejim İsrail'in temelde uluslararası hukuka bağlı olmayan ve BM kararlarını hiç dikkate almayan davranış biçimidir. Bebek katili rejim İsrail'in bu vurdum duymazlığı söz konusu kararların daha önce BM’in diğer organlarında kabul edildiği halde devam ediyor. Nitekim son 6 karar da BM’in sömürgesizleştirme ve siyasi özel komitesinde onaylanmıştır. 
İkinci sebep, başta Amerika ve Güvenlik Konseyi üyesi olan Batılı güçler olmak üzere büyük güçlerin davranış şekilleridir. Güvenlik Konseyi'ndeki bu güçler ırkçı rejimi desteklerken BM Genel Kurulu kararlarının geçersiz kılınmasında önemli etkileri vardır. Dolayısıyla Siyonist rejim, Batılı güçlerin bu desteğine dayanarak Filistinlilere karşı işlediği suçların dozunu artırıyor.
Üçüncü neden, BM Genel Kurulu kararlarının esasen bağlayıcı olmamasıdır. Aslında, veto yetkisine sahip güçler kararların uygulanmasında engel oluşturmamaları halinde, yalnızca Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması garanti edilmektedir. Örneğin, Güvenlik Konseyi Aralık 2016'da korsan rejim aleyhine 2334 sayılı Kararı kabul ederken, Donald Trump yönetiminin karara muhalefeti İsrail'in bu kararı fiilen görmezden gelmesine yol açtı. Karar, Barack Obama yönetiminin çekimser kalmasıyla kabul edildi, ancak bir ay sonra Trump ABD'de iktidara geldi ve  bu kararı görmezden geldi.
Son önemli nokta ise BM Genel Kurulu'nun yaklaşımının iki şeyi kanıtlamasıdır.  Öncelikle Genel Kurul, Güvenlik Konseyine göre daha az siyasi olan  görüşe sahiptir. Ve hukuki yönü, siyasi yönüne daha üstündür. Ayrıca Dünyadaki çoğu ülke İsrail rejiminin suçlarını kabul ediyor ve Batılı güçlerin İsrail rejimine karşı korumacı politikalarına karşı çıkıyor.

parstoday

 

Yorumlar