BENNY GANTZ ABD'DE İRAN'A SALDIRININ DETAYLARINI GÖRÜŞTÜ

ABD, Siyonist rejim İsrail tarafından İran'a saldırı için tarih sunulduğunda muhalefet etmemiş. 

Görüntülenme: 772 Tarih: 12 Aralık 2021 10:01
BENNY GANTZ ABD'DE İRAN'A SALDIRININ DETAYLARINI GÖRÜŞTÜ

Üst düzey bir diplomatik kaynak Cuma günü yaptığı açıklamada, Amerikalıların Siyonist rejim Savaş Bakanı Benny Gantz tarafından tarih sunulduğunda İsrail’in hazırlıklarına muhalefet etmediklerini söyledi.

Benny Gantz, Amerikalı yetkililere İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF)'nin İran'a yönelik bir saldırı için hazırlıkları ne zaman tamamlaması gerektiği konusunda bir son tarih belirlediğini bildirdi.

Üst düzey bir diplomatik kaynak ertesi gün yaptığı açıklamada, Amerikalıların Perşembe günü Gantz tarafından tarih sunulduğunda İsrail hazırlıklarına muhalefet etmediklerini söyledi.

Kaynak, ”Veto yoktu" dedi.

IDF, ezeli düşmanına karşı saldırı planlamasını yoğunlaştırdı. Geçen hafta, Amerikan kaynakları Austin ve Gantz'ın ortak askeri hazırlıkları tartışmasının beklendiğini açıkladı ve Kan İsrail Kamu Medyası konu hakkındaki bir raporda IDF'nin bu yaz için büyük bir hava tatbikatı planladığını söyledi.

Gantz Perşembe günü Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Görüşmelerde ağırlıklı olarak İran ve nükleer kapasite arayışının sürmesi üzerinde duruldu, ancak bazı ABD'li yetkililer İsrail'in yerleşim faaliyetlerini ve Batı Şeria'da inşa edilmesinin gelecekteki iki devletli bir çözümü engelleyeceği endişelerini de gündeme getirdiler.

New York Times'ın haberine göre Tel Avib yönetimi, İran'a yönelik daha önceki iki askeri operasyon konusunda Washington'la istişarede bulundu: biri Haziran ayında Kerec şehrinde santrifüj üreten bir tesise, diğeri Tahran dışındaki bir füze üretim sahasına karşı.

İsrael Times'a göre ABD Başkanı Joe Biden, iki ay önce Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'dan diplomatik çabaların başarısız olması durumunda İran'a saldırma planlarını ve yaptırımları artırma olanaklarını gözden geçirmesini istedi.

ABD ve İsrail giderek artan İran tehdidi değerlendirme kendi içinde kavgalı olduğu bir sızıntı geliyor. İsrailli yetkililer, Viyana'da yakın zamanda devam eden müzakerelerde Washington'un nükleer programını yeterince kısıtlamamakla birlikte Tahran'a yönelik yaptırımları kaldıran geçici bir anlaşma isteyeceğinden derin endişe duymaya devam ediyor.

Dışişleri Bakanlığı'na göre, “ABD-İsrail ikili ilişkisinin kalıcı önemi, İsrail-Filistin sorunları ve İran'ın nükleer silah edinmesine izin verilmemesi gerektiği konusundaki ortak inancımız gibi bölgesel gelişmeler de dahil olmak üzere konuları tartıştılar.”

Dışişleri Bakanlığı'na göre Lapid, Blinken'e “müzakerelere dönüş olsa bile İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmaması gerektiğini” söyledi.

“İranlıların alacağı para terör ve füze şeklinde kapımıza kadar ulaşacak.“

“Konuşma sıcak, üretken ve açıktı” dedi ve İsrail Dışişleri Bakanlığı resmi bir görüşmede, “İran'ın nükleer eşik devlet olmasını engellemeye yönelik ortak çabalar, Bakan Lapid'in Kahire'ye ziyareti, ABD'nin yeni İsrail Büyükelçisi Tom Nides'in gelişi ve barış çemberinin genişletilmesi” gibi konuları içeriyordu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price Perşembe günü ABD-İsrail arasında Viyana'daki müzakerelerin çökmesi halinde İran nükleer tehdidine karşı alternatif yollara ilişkin tartışmalar hakkında yorumda bulundu.

Price, ”Karşılıklı uyuma dönüş yolunda diplomasiye giden yol yakın vadede uygulanabilir değilse, ne düşündüğümüzle konuşmak istemem” dedi.

“Ancak bu alternatifleri tartışıyoruz. Bu seçenekleri yakın ortaklarımızla, yakın müttefiklerimizle ve buna İsrailliler de dahil olmak üzere tartışıyoruz. İsraillilerle ileriye giden yol ve İran'ın hiçbir zaman nükleer silah edinememesini sağlamak için nasıl birlikte çalışabileceğimiz konusunda şimdiden iyi görüşmeler yaptık.”

Gantz Cuma günü Miami'deki İsrail Amerikan Konseyi zirvesine hitaben yaptığı konuşmada, İran'ın İsrail için ama her şeyden önce dünya için büyük bir tehdit olduğunu söyledi.

”Bu nedenle ABD liderliğindeki uluslararası toplum bir arada durmalı ve İran'ın hegemonik özlemlerine ve nükleer programına karşı güçlü bir şekilde hareket etmeli ve küresel barış uğruna istikrarı sağlamalı.”

Savunma bakanı, Washington'daki istişarelerin “mükemmel” olduğunu ve İsrail'in Ortadoğu'daki niteliksel askeri üstünlüğünü sağlamanın yollarını içerdiğini söyledi.

Gantz, Amerikalılarla, onları nükleer bir kabiliyetten uzak tutmak ve İran'ın nükleer faaliyetlerini askıya almaya ikna etmek için kullanılabilecek güvenlik açıklarından – özellikle ekonomik – yararlanmak amacıyla İran üzerindeki baskıyı nasıl koruyacakları konusunda konuştuğunu söyledi.

Washington'daki toplantılardan edindiği izlenim, Viyana'daki müzakerelerin kaderinin yakın gelecekte belirleneceği yönündeydi.

Gantz, "Önümüzdeki haftalarda nerede durduğumuzu bileceğimizi düşünüyorum" ifadesini kullandı.

 

/The Jarusalem Post-İsrailpost

/Tercüme ve edit: Abdullah Yiğit

Yorumlar