SİYONİST REJİMDEN SUDAN'DAKİ DARBEYE DESTEK

İbranice yayın yapan israil el-yevm gazetesi adı açıklanmayan bir kaynağın, Sudan'daki darbeyi kabul edilemez olarak niteleyen ve ABD’nin ülkeye yaptığı yardımların kesilmesi çağrısında bulunan ABD’nin Afrika özel elçisi Jeffrey Weltman'ın tutumlarını eleştirdiğini yazdı. 

Görüntülenme: 801 Tarih: 26 Ekim 2021 19:29
SİYONİST REJİMDEN SUDAN'DAKİ DARBEYE DESTEK

İsrail el-Yevm'ın aktardığına göre siyonist kaynak şu sözlerde bulundu: ‘Sudan'daki mevcut durumda, ABD’nin başbakan Abdullah Hamduk'u değil, orduyu ve komutanı Abdülfettah el-Barhan'ı desteklemesi daha iyidir’

İşgal rejiminden kaynağa göre: darbe kaçınılmaz ve açıktı. Ordu destekli cumhurbaşkanı ve başbakan uzun zamandır çelişkili yönlerde hareket ediyor, bu yüzden bu noktaya gelmek kaçınılmazdı.

Pazartesi sabahı, Sudan'da askeri darbe oldu. Bir grup askeri gücün Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk'un konutuna baskın düzenlediği ve ev hapsine aldığı bildirildi.

Sudan Başbakanının dört hükümet bakanı ve bir basın danışmanının tutuklandığına dair haberler de çıktı. Kaynaklar, ordudan kimliği belirsiz bir grubu geçiş hükümetine karşı bir darbe yapmakla suçladılar.

Bu eylemin ardından kamu ve insan hakları örgütleri Sudan halkını gösteriler düzenleyerek protesto etmeye çağırdı.

1989 yılında bir askeri darbeyle iktidara gelen Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, 30 yıl sonra sokak gösterilerinin ardından, yine bir askeri müdahaleyle görevinden alınmıştı. Ülkede Abdullah Hamduk başkanlığındaki bir geçiş hükümeti iktidara geldi.

Sudan'ın geçiş hükümeti Ağustos 2019'da göreve başladı ve gücün ordudan sivillere devri 39 ay sürecekti ve bu süre zarfında güç ordu ile el-Hurriya ve el-Taghir koalisyonu arasında bölünecekti.

rasthaber

Yorumlar