UNIFIL'DEN SİYONİST İSRAİL'E UYARI (ANALİZ)

Siyonist Rejim İsrail'in Lübnan egemenliğini ihlal etmesi ve Suriye'ye yaptığı saldırılar Birleşmiş Milletler Teşkilatı Lübnan Barış Gücü-UNİFİL'in eleştirilerine yol açtı. 

Görüntülenme: 923 Tarih: 22 Ağustos 2021 20:59
UNIFIL'DEN SİYONİST İSRAİL'E UYARI (ANALİZ)

Siyonist Rejim İsrail savaş uçakları 21 Ağustos Cumartesi erken sabah saatlerinde  bir kez daha Lübnan hava sahasını ihlal ederek Suriye'de saldırılar gerçekleştirdiler.  İsrail daha önce de  defalarca Lübnan egemenliğini ihlal ederek Suriye'ye saldırmıştı.  Siyonist Rejim İsrail'in girişimi  Lübnan ve Suriye çıkarları açısından iki farklı açıdan ayrı ayrı değerlendirilebilir. 

Lübnan açısından konuşmak gerekirse bu ülkenin İsrail ile savaşta olan bir ülke statüsünde olmadığı söylenmelidir.  Lübnan'ın Siyonist Rejim İsrail ile son savaşı 2006 yılında yaşanmış ve savaşın son bulmasının ardından  Birleşmiş Milletler Teşkilatı Güvenlik Konseyi  1701 kararını onaylamıştır.  Bu karar İsrail ve Lübnan savaşının son bulmasına ve tarafların bir birlerinin egemenlik haklarına saygı duymalarına vurgu yapmıştır.  Lübnan Hizbullah hareketi her daim  1701 kararına bağlı kalmasına rağmen İsrail defalarca bu BMT GK kararını ihlal etmiştir. 

 1701 kararının ihlali özellikle de son yıllarda tekrar tekrar yaşanmıştır. Çünkü İsrailliler  defalarca Lübnan egemenliğini ihlal ederek Suriye'ye saldırmışlardır.  Lübnan son yıllarda defalarca  BMTGK'ne İsrail'in bu ülkenin hava sahasını ihlal etmeleri yüzünden İsrail'i şikayet etmiştir. Ancak Güvenlik Konseyi Amerika'nın etkinliği yüzünden  bu hususta hiçbir adım atmamıştır.  BMT'nın sessizliği İsrail'in Lübnan egemenliğini ihlal etme girişimlerine devam etmesine yol açtı. 

Lübnan egemenliğinin ihlali devam ederken, Lübnan'daki BM barış gücü -UNIFEL, İsrail'in BM kararını ihlal ettiğini açıkladı. UNIFIL Komutanı Stefano del Cole, Tel Aviv'in Twitter sayfasındaki eylemine tepki olarak, "İsrail savaş uçaklarının Lübnan topraklarına uçuşu 1701 sayılı Kararı ve Lübnan egemenliğini ihlal ediyor" diye konuştu. Del Cole, "Bir kez daha, İsrail ordusunu UNIFIL'in yerli halk arasında gerilimi kontrol altına alma ve güven inşa etme çabalarını baltalayan bu tür eylemlerden kaçınmaya çağırıyorum." diye vurgu yaptı. 

İsrail'in eylemi Suriye'nin çıkarları ve güvenliği açısından da değerlendirilebilir. Suriye de İsrail ile savaşta olmayan ülkeler arasında yer alıyor. İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgal etmesine rağmen Şam ile Tel Aviv arasında ateşkes sağlanmış ve iki taraf savaşa girmemiştir. Bununla birlikte, Suriye'nin çok uluslu teröristlerle savaş halinde olduğu son on yılda İsrail'e , Suriye'yi vurma fırsatı verdi. Böylece İsrail Suriye'nin  egemenliğini ihlal ederek defalarca saldırıya geçti. 

İsrail, Suriye'ye yönelik saldırılarının direnişe ve İran İslam Cumhuriyeti'ne yönelik olduğunu iddia etse de, İsrail'in Suriye'ye saldırıları öncelikle ülkede bulunan terörist grupları desteklemeyi amaçlıyor. Suriye ordusu ve müttefikleri teröristler karşısında ön saflarda yer alıyor. Suriye krizinin sona ermesinden memnun olmayan aktörlerden biri olan İsrail, bu krizin uzamasını ve aşınmasını kendi çıkarları doğrultusunda değerlendirmekte ve bu nedenle zaman zaman saldırılarla terör örgütlerine destek olmaya çalışmaktadır.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı'na gönderdiği ayrı bir mektupta İsrail'in yeni saldırısının, Suriye'ye karşı terör savaşını uzatmaya yönelik canice, hedefli, planlı bir saldırı olduğunu bu rejimin yıkıcı siyasetlerinin devamı olduğunu belirtti.  Mektupta, "Dünya ülkeleri, bu saldırıların asıl amacının ABD ordusunun işgal ettiği kuzeydoğu ve Türkiye kuvvetleri tarafından işgal edilen kuzeybatı bölgelerindeki teröristlerin ve silahlı grupların ve suçluların moralini yükseltmek olduğunu biliyor" denildi.

Parstoday

Yorumlar