YEMEN'DE İNSANLIK ÖLÜYOR (ANALİZ)

Sana uluslararası havalimanının 5 yıl boyunca Suudi koalisyonu tarafından topyekun bir şekilde kuşatılması Yemen'de en ağır insani felakete yol açmıştır. 

Görüntülenme: 978 Tarih: 12 Ağustos 2021 10:06
YEMEN'DE İNSANLIK ÖLÜYOR (ANALİZ)

Saldırgan Suudi koalisyonu 26 Mart 2015'ten beri Yemen'e karşı saldırılarını başlatmıştır.  Suudiler kısa bir süre içerisinde savaştan galip geleceklerini ve Abdrabbe Mansur Hadi'yi iktidara geri getirebileceğini tahmin ediyordu. Ancak artık böyle bir tahminin tamamen yanlış olduğu ispatlandı. 
 Suudi koalisyonu bu amacına ulaşmak için  Yemen'e karşı günlük saldırılarının sayısını yoğunlaştırdı. Ancak Yemen halk komitelerinin gösterdiği direniş, Suudi koalisyonun günlük bombardımanlarının yanı sıra, insanlık dışı cinayet dolu bir girişimde, Yemen'e topyekun kuşatma politikası uygulamasına yol açtı.  Böyle bir yönteme savaşın ilk aylarından başlandı. Zamanla bu insanlık dışı politika git gide şiddetlendi ve topyekun bir hal aldı. 
Suudi koalisyonu Ağustos 2016'dan beri Sana uluslararası havalimanı kuşatmasını ağırlaştırdı. Suudilerin bu cinayet dolu girişimden başlıca hedefi, Yemen özellikle de Sana halkına baskıyı arttırmak ve gıda ve ilaç gibi sıkıntılar yaşatarak Yemen halk komiteleri ve ordusuna baskı uygulamaktır. 
Gerçekte Suudi koalisyonu   uluslararası Sana havalimanını kuşatmakla, Yemen halkının insani bir kriz yaşamasına ve halk komiteleri ve ordusu ile karşı karşıya getirmeye çalıştı. Böylece Suudiler bombardımlar ile elde edemediklerini, bu sinsi cinayet dolu siyaset aracılığı ile izlemeye çalıştı. 
Bu cinayetin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen pratikte halk, Yemen silahlı güçleri ile yüzleşmedi fakat insanlığa karşı cinayetin en bariz örnekleri burada yaşandı. 
Sana uluslararası havalimanı müdürü Halit El Şerif İranPress'e verdiği demeçte  bu hususta  Sana uluslararası havalimanının  5 yıllık kuşatılmasının  100 bin Yemenli hastanın tedavi için Yemen dışına çıkamadıkları yüzünden hayatlarını kaybettiklerini belirtti. 
Yemen Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Necip El Kubati da bu kuşatmanın sonuçlarından  birinin de her 5 dakikada bir çocuğun ve yıllık olarak da yaklaşık 8 bin kadının ölümü olduğunu bildirdi. 
Bu arada bu cinayet sırf Yemenlilerin ölümü ile sonuçlanmamıştır.  Tedavileri zor hastaların , organ nakline ihtiyaç duyan çocuklar ve kadınların  ve de kötü beslenmeye maruz kalanların sayısının artması da bu kuşatmaların sonuçlarıdır. Yemen Sağlık Bakanlığı sözcüsü, 2 milyon 600 bin çocuğun bu kuşatma sonucu  kötü beslendiklerini belirtti. 
Yine Sana uluslararası havalimanı müdürü Halit El Şerif'in belirttiğine göre zor tedavi edilen hastalıklara yakalanan 500 bin hasta da Yemen dışına gidemiyorlar. 10 bin Yemenli hasta karaciğer nakline ihtiyaç duymalarına rağmen ülkenin dışında tedavi göremiyorlar. Ayrıca 5 bin Yemenli yurt dışına çıkamazsa ömür boyu sakat kalabilir. 
Uluslararası Sana havalimanının kuşatılması Yemen'de önemli orana ilaç ve gıda sıkıntısına yol açmıştır. Yemen sağlık bakanlığı sözcüsü Necip El Kubati bu hususta kuşatmanın kronik hastalıklar için ihtiyaç duyulan 120 çeşit ilacın bulunamaz olmasına ve kansere özel ilaçların yüzde 50'sinin de bulunamamasına yol açtığını belirtti. 
Burada önemli olan husus,  bu insanlık dışı cinayetin sona ermesi için her hangi bir çabada bulunulmamasıdır.  Yemen'de savaşın son bulması için müzakereler devam ederken Yemen ulusal kurtuluş hükümeti ilk olarak kuşatmaların son bulmasına vurgu yapmıştır. Ancak Suudiler bu öneriyi kabul etmekten kaçınırken, Batılılar da  Yemen'de 21'inci yüzyılın en büyük insani felakete karşı gözlerini yummayı tercih ediyorlar.

Parstoday

Yorumlar