ARAP İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ'NDEN SUUD'A ELEŞTİRİ

İngiltere merkezli Arap İnsan Hakları Örgütü, Suudi Arabistan makamlarının, Filistin direnişini desteklemekle suçladığı Filistin ve Ürdün kökenli tutuklular hakkında verdiği hapis cezalarının "haksız ve politik” olduğunu belirterek, yargılama sürecinin, asgari adalet standartlarını karşılamaktan uzak olduğunu vurguladı. 

Görüntülenme: 917 Tarih: 09 Ağustos 2021 17:28
ARAP İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ'NDEN SUUD'A ELEŞTİRİ

Örgüt tarafından konuya dair yapılan açıklamada, tüm tutukluların yasal olarak Suudi Arabistan'da ikamet ettiği, geçerli oturma izinlerine sahip oldukları ve hiçbirinin ülke yasalarını ihlal etmediği gibi hususlar göz önünde bulundurulduğunda Suudi Arabistan makamlarının kendileri hakkında aldığı kararların herhangi bir yasal temele dayanmadığının anlaşıldığına dikkat çekildi.

Açıklamada, Filistin ve Ürdünlü tutuklular arasında Muhammed el-Hudari (83) gibi yaşı ilerleyen ve farklı hastalıklara duçar ulan kişilerin de yer aldığına işaret edilerek, Suudi Arabistan Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararların şaşkınlığa yol açtığı belirtildi.

Arap İnsan Hakları Örgütü, Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu'na, tüm Filistinli ve Ürdünlü tutukluları serbest bırakması ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan haklarını kendilerine iade etmesi için Suudi Arabistan makamlarına baskı yapma çağrısı yaptı.

Diğer taraftan eski Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Suudi Arabistan’da 2 yıldan fazla bir süre önce herhangi bir gerekçe gösterilmeden gözaltına alınan Filistinli ve Ürdünlü tutuklular krizinin çözüme kavuşturulması için kraliyet affı umduklarını ifade etti.

Öte yandan Suudi Arabistan mahkemesi, Filistin direnişine destek oldukları gerekçesiyle yargılanan 69 Filistinli ve Ürdünlü ile 10 Suudi Arabistan vatandaşını 20 ile 3 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.

Filistin Enformasyon Merkezi’nin edindiği bilgiye göre, mahkeme Hamas temsilcisi Dr. Muhammed el-Hıdır’a 15 yıl, Cemal ed-Dahudi’ye 15 yıl, Şerif Nasrallah’a 16 yıl, Eymen el-Akkad’a 4 yıl ve tutukluların yaşça en küçükleri olan 29 yaşındaki Ali eş-Şuveyki’ye 12 yıl hapis cezası verdi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar