NETANYAHU KOLTUĞU NEDEN BIRAKMAK İSTEMİYOR?

Siyonist Rejim başkanı Reuven Rivlin bir kez daha Binyamin Netanyahu'yu yeni kabineyi kurmakla görevlendirdi. 

Görüntülenme: 1154 Tarih: 08 Nisan 2021 05:21
NETANYAHU KOLTUĞU NEDEN BIRAKMAK İSTEMİYOR?

23 Mart günü düzenlenen İsrail parlamentosu 4. Seçimlerinde  hiçbir parti ve siyasi hareket mutlak çoğunluk olan 61 sandalyeyi kazanamadı. Netanyahu'nun başında bulunduğu Likud partisi  31 sandalye kazanırken, bir kez daha 52 temsilcinin oyu ile Siyonist Rejim kabinesini kurmakla görevlendirildi.  Sadece 45 temsilci  Yair Lapid'e  kabineyi kurmak için hak tanıdı. 
Önemli olan ise Netanyahu'nun  yeni kabineyi kurmakla görevlendirilirken, mahkeme duruşmasının yürürlükte olmasıdır.   Siyonist  Rejim medya organları  Reuven Rivlin'in  yeni kabineyi kurmakla görevlendirme törenine Netanyahu'yu davet etmediğini bunun yanı sıra  kabineyi kurma görevinin  rüşvetten dolayı yargılanmakta olan bir siyasetçiye devredilmesinin doğuracağı sorunlardan ve zorluklardan da haberdar olduğunu açıkladığını bildirdiler.   
İsrail gazetelerinden Jerusalem Post ise  Reuven Rivlin'in   bu kararı almasının kolay olmadığını ancak başka hiçbir adayın yeni kabineyi kurmak için çoğunluğu elde edemediğini sadece Netanyahu'nun bu hakka sahip olduğunu belirttiğini bildirdi. 
 Binyamin Netanyahu şimdi de kabineyi kurmak için 28 günlük bir fırsata sahiptir.  Netanyahu dört haftalık ültimatom süresince  kabineyi kuramazsa   14 günlük ek mühlet ve süre talebinde bulunabilir.  Ancak toplam  6 haftalık süre içerisinde tekrar kabineyi kuramazsa  parlamento, tıpkı Eylül 2019 seçimlerinde olup bitenlerde gibi bir başka kişiyi tanıtabilir ya da temsilciler,  parlamentoyu feshedebilirler. 
Son anketlere göre ise  işgal altındaki topraklarda yaşayan halkın yüzde 80'i    sürecin beşinci parlamento seçimlerine yol açacağını ve mevcut ihtilaflar ve parlamento dizilişinden dolayı  hiçbir siyasi hareketin ve partinin  yeni kabineyi kuramayacağını düşünüyor. 
Binyamin Netanyahu'nun kabineyi kurma görevine atanması, onun İsrail iktidar yapısı üzerindeki etkisinin en önemli göstergesidir. Ancak bu durum ve tekelci etki, meşruiyet sorunu yaşayan işgalci rejim için büyük bir sorun haline gelmiştir, çünkü son iki yılda yaşanan siyasi çıkmazın oluşumundaki ana faktör Siyonist Rejim elebaşısı Binyamin Netanyahu'nun iktidarda kalma ısrarı, ihtirası ve  başta Avigdor Lieberman, Naftali Bennett ve Gideo Saar gibi rakiplerinin onunla  koalisyon kurmamak istememesidir. Ancak tüm bu kişiler ve onların başında bulunduğu partiler ve siyasi hareketler, İsrail sağcı kanadını oluşturuyorlar. 
 Aslında Likud partisine muhalefeti oluşturan partiler, Netanyahu'nun yeni başbakan olarak atamasına değil, Netanyahu'nun bizzat kendisine karşı çıkıyorlar, çünkü bu partiler daha önce Netanyahu'nun başbakan olarak istifa etmesi halinde koalisyon kurmaya hazır olacaklarını belirtmişlerdi. Hem de Likud partisi ile koalisyon hükümet yapmaya hazır olduklarını vurgulamışlardı.
Netanyahu'nun işgal rejimi Siyonist İsrail sisteminin güç yapısında kalıp kalmayacağı ve geleceği, önümüzdeki 6 hafta içinde belirlenecektir. Binyamin Netanyahu şu anda işgalci Siyonist Rejim İsrail'de rüşvet, dolandırıcılık ve görevini kötüye kullanmak suçlarından yargılanıyor. Buna ilaveten İsrail rejimi yargı sistemi,  Netanyahu'nun duruşmasını daha hızlı yürütüp  olası bir mahkumiyet ile İsrail'i bu benzeri görülmemiş çıkmazdan kurtarabilir.

Parstoday

Yorumlar