MOSSAD'TAN 7 EKİM İTİRAFI

İsrail istihbarat teşkilatı Mossad, ilk defa 7 Ekim 2023'te meydana gelen Aksa Tufanı operasyonu 'şaşkınlıkla karşıladığını' itiraf etti. 

Görüntülenme: 101 Tarih: 10 Mayıs 2024 00:54
MOSSAD'TAN 7 EKİM İTİRAFI

İsrail İstihbarat Mirası ve Anma Merkezi bülteninin yeni baskısı için Mossad tarafından hazırlanan ve teşkilatın Gazze'deki savaş sırasındaki faaliyetlerini detaylandıran belgede, Mossad'ın Filistin direnişinin 7 Ekim'de Aksa Tufanı operasyonunu 'şaşkınlıklar karşıladığı' itiraf edildi.

Belgede, "İstihbarat ve Özel Harekat Enstitüsü, 7 Ekim sabahı gökyüzünü delen kırmızı alarm sirenleri ve Batı Necef'teki yerleşimlere yönelik kapsamlı baskınlar ve binlerce sivil ve askerin öldürüldüğü ve yaralandığı acımasız çılgınlık karşısında şaşkına döndü," ifadelerine yer verildi.

Haaretz'den Yossi Melman, bu ifadelerin Mossad'ın resmi yayınında yer alması nedeniyle önem taşıdığına işaret etti.

Melman, "Belge imzalanmamış olsa da, teşkilatın çalışma prosedürlerine aşina olan herkes için belgedeki her kelimenin Mossad direktörü David Barnea tarafından onaylandığı aşikar," dedi.

Ayrıca belgede, "Mossad'ın rolü kapsamında Filistin sahasına odaklanmadığı doğrudur. Ancak pratikte, bu alanla ilgili çeşitli hususlarla kesinlikle temas ve arayüzü vardır," değerlendirmesinde bulunuldu.

Her şeyden önce Mossad Başkanı, İstihbarat Teşkilatları Başkanları Komitesi'nin (İbranice kısaltması Varaş) tartışmalarına katılmakla kalmıyor, hatta bu komiteye başkanlık ediyor.

Komite, müzakerelerinde Gazze ve Batı Şeria ile ilgili konuları, özellikle de Hamas ve İslami Cihad'ın İsrail sınırları dışındaki faaliyetlerini ele alıyor.

Mossad'ın ayrıca istihbarat kanadının bir parçası olan ve dünya çapında pek çok alanda bilgi, değerlendirme ve analizler sağlayan, çok sayıda kaynak ve imkana sahip bir araştırma bölümü mevcut.

Melman, "Mossad'ın şaşırdığını kabul etmesi iyi bir şey, ancak başarısızlıktaki sorumluluğu diğer kurumlarınkine kıyasla az ve önemsiz olsa bile, Barnea'nın bunu sadece kurumun bülteni aracılığıyla değil, kişisel olarak ve kamuoyuna açık bir şekilde dile getirmesi arzu edilirdi," diye ekledi.

YDH

Yorumlar