İRAN ÜNİVERSİTELERİ ABD'DE GAZZE'YE DESTEK VERDİĞİ İÇİN ÜNİVERSİTELERİNDEN ATILAN ÖĞRENCİLERE KAPILARINI AÇTI

Şiraz Üniversitesi rektörü, kampüslerdeki Filistin yanlısı gösterilere katıldıkları için okuldan atılan Avrupalı ve Amerikalı öğrencilere burs teklif etti. Daha sonra İran'ın en az on iki diğer prestijli üniversitesi de aynı yolu izledi ve İsrail karşıtı protestolar düzenledikleri için üniversitelerinden uzaklaştırılan ya da atılan öğrencilere ücretsiz öğrenim imkanı sundu. 

Görüntülenme: 150 Tarih: 08 Mayıs 2024 01:43
İRAN ÜNİVERSİTELERİ ABD'DE GAZZE'YE DESTEK VERDİĞİ İÇİN ÜNİVERSİTELERİNDEN ATILAN ÖĞRENCİLERE KAPILARINI AÇTI

Geçtiğimiz haftalarda ABD'deki üniversite kampüslerini dolduran çevik kuvvet kıyafetli polisler, Gazze yanlısı barışçıl kampları dağıtmak için plastik mermi, kimyasal tahriş edici ve biber gazı gibi şeyler kullandılar.

 

Nisan ayı ortasında New York'taki Columbia Üniversitesi'nde başlayan kampüs içi dayanışma protestoları, ABD'deki diğer birçok üniversitenin yanı sıra birçok Avrupa ülkesine de yayıldı.

 

Sosyal medya platformlarında yayınlanan görüntülerde polisin, İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım savaşını protesto eden ve üniversitelerinin İsrail'e silah tedarik eden şirketlerden el çekmesini talep eden öğrenci ve öğretim üyelerini kelepçeleyip götürmek için üniversite kampüslerine şiddetle indiği görülüyor.

 

İsrail'in geçen yıl Ekim ayında kuşatma altındaki Filistin topraklarına yönelik askeri saldırısını başlatmasından bu yana ABD'deki üniversite kampüsleri, İsrail rejiminin şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın olmak üzere yaklaşık 34.800 Filistinlinin ölümüne neden olan savaşına karşı öfke ve kızgınlıkla kaynıyor.

 

Columbia Üniversitesi, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına karşı ABD'de düzenlenen bu kitlesel protestoların arkasındaki itici güç oldu ve polis gücü haftalar önce öğrencilerin oluşturduğu eylem merkezlerini kaldırmak için harekete geçti.

 

17 Nisan'da Columbia Üniversitesi ve ona bağlı Barnard College öğrencileri, üniversite rektörü Nemat Shafik'in ABD Kongresi tarafından çağrıldığı sırada kampüste bir eylem merkezi kurdular.

 

Shafik, kongredeki oturumda "antisemitizmin kampüsümüzde yeri yoktur" dedi.

 

Hemen ertesi gün, protesto odağını dağıtmak üzere New York polisini kampüse çağırdı ve bu da 100'den fazla protestocunun toplu olarak tutuklanmasına yol açtı.

 

Columbia Üniversitesi'ndeki göstericilerden ilham alan protestolar ve yirmi dört saat süren bu tip protesto odakları ülkenin dört bir yanındaki kolej ve üniversitelerde ortaya çıktı.

 

Emory Üniversitesi, Güney Kaliforniya Üniversitesi, Georgetown Üniversitesi, George Washington Üniversitesi, Teksas Üniversitesi, New York Üniversitesi, Harvard Üniversitesi, Emerson Üniversitesi ve Yale Üniversitesi son haftalarda en büyük protestoların görüldüğü kampüslerden bazıları olup, öğrenciler polisin baskılarını ve "disiplin cezası" tehditlerini reddetmektedir.

 

Associated Press'in haberine ve üniversiteler ile kolluk kuvvetlerinden gelen açıklamalara göre, 18 Nisan'dan bu yana yaklaşık 50 kampüste yaklaşık 2.500 kişi tutuklandı.

 

Kitlesel tutuklamalara ek olarak, İsrail yanlısı lobilerin emriyle üniversite yönetimleri de üniversitelerden uzaklaştırma ve tahliyeleri de içeren başka önlemlerle karşılık verdi.

 

İran sınır dışı edilen öğrencilere burs veriyor

 

Geçtiğimiz hafta, güneydeki Fars eyaletinde bulunan Şiraz Üniversitesi rektörü, kampüslerdeki Filistin yanlısı gösterilere katıldıkları için okuldan atılan Avrupalı ve Amerikalı öğrencilere burs teklif etti.

 

Muhammed Moazzeni, "İhraç edilen veya ihraç edilmekle tehdit edilen öğrenciler ve hatta profesörler Şiraz Üniversitesi'nde eğitimlerine devam edebilirler ve bence Şiraz'daki ve Fars Eyaletindeki diğer üniversiteler de [koşulları sağlamaya] hazırdır," dedi.

 

Batı polisinin "otokratik yöntemlerini" de eleştiren Moazzeni, bu "geniş çaplı hareketi" kontrol altına almak için "aşırı şiddet kullanılmasının" ve öğrencilerin üniversitelerden atılmakla ve gelecekte iş bulmalarının engellenmekle tehdit edilmesinin "Küresel Kibrin" çöküşüne işaret ettiğini söyledi.

 

Daha sonra İran'ın en az on iki diğer prestijli üniversitesi de aynı yolu izledi ve İsrail karşıtı protestolar düzenledikleri için üniversitelerinden uzaklaştırılan ya da atılan öğrencilere ücretsiz öğrenim imkanı sundu.

 

İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Şehid Beheşti Üniversitesi, Allameh Tabataba'i Üniversitesi, İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Akademik Eğitim, Kültür ve Araştırma Merkezi ile batıdaki Kirmanşah eyaletinde bulunan Razi Üniversitesi ve kuzeybatıdaki Maşhed kentinde bulunan Firdevsi Üniversitesi bu öğrencilere burs veren yükseköğretim kurumları arasında yer aldı.

 

Şahid Beheşti Üniversitesi rektörü Mahmud Rıza Aghamiri yaptığı açıklamada "Siyonizm karşıtı protestolara" katılan öğrencilere tam destekli burs teklif etti ve üniversitenin tüm öğrenim ücretleri, konaklama ve yaşam masrafları da dahil olmak üzere tüm masrafları karşılayacağını söyledi.

 

Allameh Tabataba'i Üniversitesi Rektörü Abdullah Mutemedi, Batı ülkelerindeki İsrail karşıtı protestoları "eşi benzeri görülmemiş" ve "hayırlı" olarak nitelendirdi ve Filistin yanlısı tutumları nedeniyle üniversiteleri tarafından uzaklaştırılan Filistin yanlısı öğrencilere burs ve Farsça Dil programları önerdi.

 

Öğrenci işlerinden sorumlu bilim bakanı yardımcısı Haşim Dadaşpur, İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı'nın İran üniversiteleri tarafından açıklanan kararı onayladığını duyurdu.

"İran üniversiteleri iyi dereceli üniversiteler arasında yer alıyor ve öğrencilerin eğitim almayı tercih ettiği tüm disiplinlerde lisans ve lisansüstü programlar sunuyor."

Kaynak geliştirme ve yönetimden sorumlu bilim bakanı yardımcısı Ali Katibi de İran üniversitelerinin "ABD üniversitelerinden atılan ya da uzaklaştırılan herkesi harç ücreti ödemeden kabul ettiğini" söyledi.

 

İran Cumhurbaşkanı'nın parlamento işlerinden sorumlu yardımcısı Seyyid Muhammed Hüseyni de "girişimi" memnuniyetle karşıladı ve ABD'deki kampüs protestoları ile 22 yaşındaki İranlı kadın Mahsa Emini'nin ölümünün ardından İran'da yaşanan 2022 Batı destekli ayaklanmalar arasında bir karşılaştırma yaptı.

 

Batılı hükümetlerin İran'daki ayaklanmalara "tam destek" verdiğini, ülkedeki huzursuzluğu körüklemeye çalıştığını, "rejim değişikliği" gündemini zorladığını ve İran polisini "şiddetli bir baskı" uygulamakla suçlarken şimdi de Gazze'deki soykırıma son verilmesini talep eden barışçıl protestoculara karşı baskı uyguladığını söyledi.

"Aynı kişiler şimdi protestocuları şiddetle bastırıyor ve yüzlerce öğrenci ve personeli tutukluyor ve tüm hikayeyi örtbas etmeye çalışarak bunu bir iç mesele ve önemsiz bir konu olarak görüyorlar" dedi

Hüsseyni'ye göre, okuldan atılan Amerikalı ya da Avrupalı öğrencilere burs verme kararı "adaleti teşvik" ve insanların ifade özgürlüğü hakkının ihlal edilmesine karşı mücadele ile uyumlu.

 

Maryam Qarehgozlou

Press TV

intizar.web.tr

Yorumlar