İRAN ABD'Yİ UYARDI

Axios'a konuşan üç ABD'li yetkiliye göre İran, bu hafta başında bazı Arap ülkeleri aracılığıyla Biden yönetimine İsrail'e yönelik misillemeye karışmaları halinde bölgedeki Amerikan kuvvetlerinin de hedef olacağı mesajını verdi. 

Görüntülenme: 186 Tarih: 13 Nisan 2024 02:50
İRAN ABD'Yİ UYARDI

ABD ve İsrail, geçen hafta İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlenen hava saldırısı nedeniyle İran'ın yapacağı misillemeye hazırlanıyor.

İsrail ve ABD, olası misillemenin İran'dan İsrail topraklarına balistik füzeler, seyir füzeleri ve silahlı insansız hava araçları fırlatılmasını içereceğini tahmin ediyor. 

ABD'li yetkililer, Biden yönetiminin İsrail'den ABD'yi bilgilendirmesini ve yapılacak herhangi bir misilleme konusunda karar verilmeden önce Washington'un söz sahibi olmasını istediğini belirtti.

Axios'a konuşan bir Amerikalı askeri yetkili, ABD'nin bölgesel caydırıcılık çabalarını desteklemek ve ABD kuvvetleri açısından kuvvet korumasını artırmak için bölgeye ek varlıklar taşıdığını aktardı.

Üç ABD'li yetkili, son günlerde İranlıların bazı Arap devletlerine, ABD'nin kendisini saldırıdan uzak tutma çabalarına rağmen, İsrail saldırısından ABD'yi sorumlu tuttuklarını söylediğini kaydetti.

Üst düzey bir yetkili, ABD'nin saldırıyla hiçbir ilgisi olmadığını savunduğunu söyledi.

Tahran'ın mesajı, İsrail'e yönelik saldırının ardından ABD'nin olaya müdahil olması halinde bölgedeki Amerikan üslerinin de saldırıya uğrayacağı yönündeydi.

Bir ABD'li yetkili, "İran'ın mesajı, bize saldıran güçlere biz de saldırırız, o yüzden siz bizimle uğraşmayın, biz de sizinle uğraşmayız şeklindeydi," dedi.

Başkan Joe Biden ve diğer Amerikalı yetkililer, ABD'nin İran saldırılarına karşı İsrail'e yardımcı olcaklarını açıkça dile getirmişti.

Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre Savunma Bakanı Lloyd Austin, perşembe günü İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde 'ABD'nin tam desteğine güvenebileceğini' bildirdi.

Gallant ise Austin'e "İran'ın doğrudan bir saldırısı İsrail'in İran'a uygun bir karşılık vermesini gerektirecektir," dedi.

Axios'a konuşan bir Amerikalı yetkili, bazı Arap ülkeleri aracılığıyla iletilen mesajda İranlıların, İsrail'in İran füzelerini engellemesine yardımcı olmaları halinde mi yoksa sadece İsrail'in misillemesine katılmaları halinde mi Amerikan kuvvetlerine saldırmakla tehdit ettiklerinin net olmadığını dile getirdi.

ABD'li yetkiliye göre ABD istihbarat camiasının genel değerlendirmesi, İranlıların Amerikan kuvvetlerinin ancak ABD'nin İsrail'e karşı saldırıya geçmesi halinde saldırabileceği yönünde.

Fakat Tahran, İngiltere, Avustralya ve Almanya dışişleri bakanları ile İranlı mevkidaşları arasında yapılan görüşmeler de dahil olmak üzere diğer iletişim kanalları aracılığıyla farklı bir mesaj gönderiyor.

İki ABD'li yetkili İran'ın bu görüşmelerdeki mesajının daha incelikli olduğunu ve İranlıların bölgesel bir tırmanmaya yol açmayacak sınırlı bir karşılık vermeyi hedeflediklerini gösterdiğini belirtti.

Bir başka ABD'li yetkili de ABD'nin İran'la İsviçre üzerinden doğrudan iletişim kurduğunu ve İran'ın bu kanal üzerinden tehditlerini iletmediğini ifade etti.

ABD'li bir yetkili, ABD'li yetkililerin İran'a durumu tırmandırmaması yönünde mesaj verme çabalarını görüşmek üzere bölgesel ortaklarla temas halinde olduğunu söyledi.

Yetkili, ayrıca İsrail ile de gerilimin tırmanmasını önleyebilmeleri için temas halinde olduklarını sözlerine ekledi.

YDH

Yorumlar