İRAN'IN MİSİLLEMEYİ GECİKTİRMESİ ABD VE KORSAN İSRAİL'İ TEDİRGİN EDİYOR

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Erik Kurilla'nın İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve üst düzey ordu yetkilileriyle İran'ın muhtemel saldırısı sonrasında verilecek ortak cevabı görüşmek için İsrail'e gideceği bildirildi. 

Görüntülenme: 110 Tarih: 11 Nisan 2024 23:20
İRAN'IN MİSİLLEMEYİ GECİKTİRMESİ ABD VE KORSAN İSRAİL'İ TEDİRGİN EDİYOR

Amerikan haber sitesi Axios'un bildirdiği üzere, iki İsrailli yetkili, ABD'nin Orta Doğu'dan sorumlu kuvvetlerinin komutanı Korgeneral Erik Kurilla'nın Perşembe günü İsrail'i ziyaret edeceğini söyledi. 

Üst düzey yetkili Kurilla'nın İsrail ziyareti, İran ve müttefiklerinin İsrail'e yönelik olası saldırı tehdidiyle ilgili koordinasyonu kolaylaştırmak amacını taşıyor. 

İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği bir hava saldırısı, Lübnan ve Suriye'deki askeri operasyonları denetleyen İran Kudüs Gücü'nün üst düzey generallerinden Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi'nin ölümüyle sonuçlanmıştı. 

 General Zahidi, diğer İranlı subaylarla birlikte İran Büyükelçiliğine ait bir binaya düzenlenen saldırıda öldürüldü. 

Zahidi, ABD'nin 2020 yılında General Kasım Süleymani'yi öldürmesinden bu yana öldürülen en üst düzey Devrim Muhafızları subayıydı.

İsrail rejimi bombaladığı İran'ın Şam konsolosluğuna ait binanın Devrim Muhafızları'na ait bir askeri tesis olduğunu iddia ediyor.

İran'ın Devrimi Lideri Ayetullah Hamenei, saldırıyı kınadı ve İsrail'in sonuçlarına katlanacağına dair söz verdi. İsrailli yetkililer İran'ın olası bir misillemesine karşı hazırlıklarını sürdürürken, ABD'li yetkililer de görüşmelere dahil oldu. 

İran Devrim Lideri Ayetullah Ali Hamanei İsrail rejimine pişman olacağı bir karşılık verileceğini söyledi.

Amerikan rejiminin Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erik Kurilla'nın İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve rejimin üst düzey askeri yetkilileriyle bir araya gelmesi beklenirken, İsrailli yetkililer İran topraklarından İsrail hedeflerine karşı balistik füzeler, insansız hava araçları ve seyir füzeleri kullanarak daha önce benzeri görülmemiş bir doğrudan saldırıya hazırlandıklarını söylüyor.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail'in ABD'ye İranlılara özel ve kamuya açık uyarı mesajları göndererek ve bölgedeki gücünü yansıtarak İran'ın tepkisini sınırlamaya yardımcı olup olamayacağını sorduğunu söyledi.

ABD'li bir savunma yetkilisi Savunma Bakanlığı politikası gereği "operasyonel güvenlik için bayrak subaylarının seyahatleri hakkında konuşulmadığını" söyledi.

Yetkililer, böyle bir senaryoda İsrail'in İran'a doğrudan bir saldırı ile misilleme yapacağını söyledi. 

İsrail'deki Demir Kubbe füze savunma birimini ziyaret eden Gallant, "Kim bize saldırmaya kalkarsa güçlü bir savunmayla ve hemen ardından kendi topraklarında güçlü bir karşılıkla karşılaşacaktır" dedi.

Ayrıca, bu Pazartesi günü Gallant, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile İran'ın tehditleri hakkında konuşmuştu, bir yetkili, Salı günü İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'in Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bu konuda bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

ABD: İran saldırısına karşı İsrail'in yanında olacağız

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken'in Çarşamba günü Gallant ile görüştüğünü ve "ABD'nin İsrail'in güvenliğine verdiği desteği yinelediğini ve İran ve müttefiklerinden gelebilecek her türlü tehdide karşı İsrail'in yanında yer alacağını açıkça belirttiğini" söyledi.

İsrailli bir yetkilinin açıklamasına göre İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri, olası bir İran tehdidine karşı bölgedeki ortak hava ve füze savunma kabiliyetlerini arttırmak için son birkaç gündür yakın işbirliği içinde. 

İran Dışişleri Bakanlığı'na göre Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Irak Dışişleri Bakanları bugün İran Dışişleri Bakanı ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek bölgede tırmanan gerilimi ele aldı.

Güvenilir bir kaynak, Arap dışişleri bakanlarının İranlı mevkidaşlarıyla Beyaz Saray Ortadoğu çarı Brett McGurk'ün İran'a gerilimi azaltmanın önemini vurgulayan bir mesaj iletme talebi üzerine iletişim kurduklarını açıkladı.

Başkan Biden Çarşamba günü Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile düzenlediği basın toplantısında İran'a açık bir uyarıda bulundu.

"İran'ın İsrail'e yönelik ... önemli bir saldırı başlatma tehdidini de ele almak istiyoruz. Başbakan Netanyahu'ya da söylediğim gibi, İran ve müttefiklerinden gelen bu tehditlere karşı İsrail'in güvenliğine olan bağlılığımız tamdır" dedi.

YDH

Yorumlar