DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDE KUDÜS GÜNÜ ETKİNLİKLERİ DÜZENLENDİ

Bugün Kudüs Günü münasebetiyle Güneydoğu Asya'dan Afrika'ya kadar birçok coğrafyada Filistin halkını destekleyen büyük protestolara tanık olundu. 

Görüntülenme: 111 Tarih: 07 Nisan 2024 22:26
DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDE KUDÜS GÜNÜ ETKİNLİKLERİ DÜZENLENDİ

Ramazan ayının son Cuma gününde dünyanın dört bir yanından gelen kitleler "Özgürlerin Tufanı" ortak bayrağı altında Kudüs Günü'nü kutlamak üzere bir araya geldi.

Yemen, Lübnan, Batı Şeria, Ürdün, Umman, Bahreyn, İran, Malezya, Endonezya, Pakistan, Keşmir, Nijerya, Güney Afrika ve Suriye’deki Filistin mülteci kamplarında toplanan protestocular İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının durdurulması çağrısında bulundular.

Karaçi, Lahor, Kuetta ve Peşaver şehirlerindeki yürüyüşçüler, Pakistan ve Filistin bayrakları taşıyarak İsrail karşıtı sloganlar attılar ve Müslüman dünyasını Tel Aviv'e karşı el ele vermeye çağırdılar.

Pakistan

Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif, Kudüs Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, tüm ulusunun İsrail zulmünü kınadığını ve Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

Şerif, uluslararası topluma İsrail'e Filistinlilere yönelik acımasız saldırganlığını durdurması için baskı yapma konusunda üzerine düşeni yapmaya çağrıda bulundu.

Keşmir

Hindistan yönetimindeki Keşmir'in çeşitli bölgelerinde de Filistin'i desteklemek için gösteriler düzenlendi. Burada Yeni Delhi'nin Ağustos 2019'da bölgenin özerkliğini kaldırmasının ardından halka açık mitingler nadir hale geldi.

En büyük miting Budgam semtinde düzenlendi ve burada Filistin yanlısı ve İsrail karşıtı pankartlar taşındı.

Bebeklerden yaşlı sivillere kadar pek çok Hintli Müslüman, işgalci İsrail rejiminin Gazze'de devam eden katliamını kınamak için Mumbai'de bir miting düzenledi.

Irak

Binlerce Iraklı da Gazze'deki Filistinlilere destek vermek için başkent Bağdat'ta ve ülkenin büyük şehirlerinde sokaklara akın etti.

Yemen

Yemenliler Kudüs Günü'nde, tüm zorluklara ve maruz kaldıkları adaletsizliğe rağmen Filistin davasına bağlı olduklarının altını çizdi.

Kudüs Günü münasebetiyle Yemen'de düzenlenen bir milyon kişilik gösterilerin organizatörleri tarafından yapılan açıklamada, "Filistin halkına destek taahhüdümüz çerçevesinde Allah'a, elçisine ve kutlu liderliğimize olan bağlılığımızı yeniliyoruz" denildi.

Açıklamada, "Kudüs'ün özgürleştirilmesi için verilen mücadele sadece Filistin halkının yükümlülüğü değildir; bu bir bütün olarak ümmetin sorumluluğudur" denildi.

Yemenlilerin Ensarullah Lideri Seyyid Abdulmelik el-Husi'nin çağrılarına yanıt verdiği Başkent Sanaa ve Sayda'da milyonluk yürüyüşler kaydedildi.

Suriye

Kudüs Günü Daimi Komitesi, Suriye'nin başkenti Şam'daki Yermuk Mülteci Kampı’nda bir anma etkinliği düzenledi. Suriye'deki direniş grup ve partilerinin liderlerinin yanı sıra diplomatik delegasyonlar ve din adamlarının da katıldığı etkinlikte önemli isimler konuşma yaptı ve bando yürüyüşü düzenlendi.

Lübnan

Lübnan'da Sayda'daki göstericiler İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği suçları protesto ederek Lübnan ve Filistin Direnişi’ne desteklerini yineledi.

Göstericiler şu yazılı pankartları taşıdı: "Güneyden Gazze'ye Direniş ve şehadette birleştik, Gazze zafer Kudüs mübarek selinde, Aksa Tufanı, Siyonist illüzyonu yıktı."

Beyrut'un güney banliyösündeki Seyyidüş Şüheda Kompleksi’nde de Lübnan İslami Direnişi Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ın konuşma yapacağı büyük bir toplantı düzenlendi. Etkinlik kapsamında düzenlenen askeri geçit töreninde Lübnan, Filistin ve Hizbullah bayrakları taşıyan bir bando takımı ve Direniş savaşçıları kompleksi dolduran binlerce kişinin arasında yürüdü.

Ürdün

Ürdün'de protestocular "Öfke Cuması" adı altında düzenledikleri bir protesto ile başkent Amman'daki İsrail Büyükelçiliği’ni bir kez daha kuşattı. Göstericiler, İsrail ile Ürdün Krallığı arasındaki Vadi Araba Anlaşması'nın feshedilmesi, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması ve kuşatma altındaki Filistinlilere insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu.

Bahreyn

Bahreynliler başkent Manama'nın yanı sıra Diraz'da da sokaklara dökülerek İmam el-Sadık Camii'nde toplandı. Göstericiler İsrail saldırganlığına karşı sloganlar atarak, hükümetleri ile İsrail rejimi arasındaki normalleşme anlaşmasının iptal edilmesini talep etti.

Umman

Yakındaki Umman Sultanlığı'nda, Maskat'taki ABD Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular ABD'nin İsrail rejimine verdiği desteği kınadı.

Nijerya

Nijerya'nın Bauchi şehrinde de Filistin'i destekleyen ve İsrail saldırganlığını kınayan protestolar gerçekleştirildi. Kaduna'daki yürüyüşe rejim güçlerinin müdahalesi sonucu 4 gösterici hayatını kaybetti.

Endonezya

Endonezya, ülkedeki siyasi partiler tarafından düzenlenen birçok etkinliğe sahne oldu.

Malezya

Malezya'da, başkent Kuala Lumpur'daki göstericiler Filistin Direniş gruplarının ve Irak Halk Seferberlik Güçlerinin (PMF) bayraklarını taşıdılar.

Malezyalılar Kudüs Günü'nü anarak İsrail'in Gazze Şeridi'nde binlerce çocuğu öldürmesini kınadılar.

Brezilya

Brezilya'nın Rio de Janerio kentinde de Dünya Kudüs Günü etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe katılanlar, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı. Yürüyüş sırasında bazı göstericiler ellerinde kefenlenmiş bebek maketleri ve Filistin bayrakları taşıdı.

Amerika

Dünya Kudüs Günü, Amerika'nın Şikago şehrinde de görkemli bir yürüyüşle kutlandı. Yürüyüşe katılanlar, israil rejiminin Filistin'de işlediği katliamları kınayarak, Fİlistin direnişine olan destellerini ilan ettiler.

İran

İran'da da insanlar Gazze'yle dayanışma göstermek ve İsrail'in Filistin'deki suçlarını kınamak için sokaklara döküldü.

Ülke genelinde 2 binden fazla noktada Filistin yanlısı mitinglerin düzenlendiği bildirildi.

Tahran'daki miting sırasında, İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Konsolosluğu’na düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden İranlı danışmanlar için cenaze töreni de düzenlendi.

Yürüyüşlere, aralarında Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Tuğgeneral İsmail Kaani ve İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiani'nin yanı sıra Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad el-Nehale, Irak Halk Seferberlik Güçleri Başkan Yardımcısı Ebu Fedek ve İran genelkurmay başkanı da dahil olmak üzere çok sayıda üst düzey general ve yetkili katıldı.

İngiltere

Cuma günü Londra'nın merkezinde yürüyen protestocular Filistin bayrakları ve pankartları taşıdı.

İngilizce bir pankartta "Kudüs Günü, zalime karşı mazlumları desteklemek için evrensel bir gündür" yazdığı görüldü.

Türkiye

Dünya Kudüs Günü, İstanbul başta olmak üzere Bursa, Sakarya, Kütahya-Tavşanlı gibi Türkiye’nin birçok il ve ilçelerinde de kutlandı.

Gerçekleştirilen etkinliklerin en büyüğü İstanbul’da oldu. Fatih Saraçhane Park’ında bir araya gelen yüzlerce kişi İsrail rejiminin Gazze’deki katliamlarını protesto ederek, Filistin Direnişi’ne olan bağlılıklarını dile getirdiler.

YDH

Yorumlar