HAMAS'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Hamas hareketinin yetkililerinden biri, Netanyahu'nun krizden çıkmak için müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasını aradığına dikkat çekerek, güçlü bir duruşla müzakere ettiğimizi ve Gazze'ye yönelik saldırganlığın durdurulması da dahil olmak üzere şartlarımızdan daha azına razı olmayacağımızı vurguladı. 

Görüntülenme: 136 Tarih: 17 Mart 2024 09:50
HAMAS'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Hamas hareketinin siyasi büro üyesi "Basem Naim", Gazze ateşkes müzakerelerine ilişkin yaptığı açıklamada, bu hareketin ateşkese ilişkin yeni önerisini sunduğunu, Katar ve Mısırlı arabulucuların yanıtını beklediğini duyurdu.
El Cezire Mubaşir'e verdiği röportajda Basem Naim, Gazze'de ateşkese ilişkin yeni önerimize arabuluculardan resmi yanıt beklediğimizi belirtti.
Devamında, "Hamas, Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması, mültecilerin bölgelerine geri dönmesi, işgalci güçlerin Gazze'den çekilmesi ve bu bölgeye insani yardımın ulaşmasından daha azıyla yetinmeyecektir. Hamas asla zayıf bir konumda müzakere etmez ve güçlü bir konumdadır." diye vurguladı.
Hamas yetkilisi ayrıca işgalci rejimin Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun durumunun kritik olduğunu ve kişisel hedefleri doğrultusunda müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasını istediğini söyledi.
Dün El Cezire haber kanalı, kaynaklarından alıntı yaparak Hamas'ın, her aşaması 42 gün sürecek olan üç aşamada ateşkes önerdiğini bildirdi.
Buna göre Hamas, her İsrailli kadın mahkumun serbest bırakılması karşılığında 30'u İsrail hapishanelerinde ömür boyu hapis cezası çeken 50 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını önerdi.
Reuters haber ajansı da yayınladığı haberde, Hamas'ın ateşkes önerisini gördüğünü ve buna dayanarak Hamas'ın 700 ila 1000 Filistinli tutuklu karşılığında kadın, çocuk, yaşlı ve hasta İsrailli tutukluları serbest bırakmayı teklif ettiğini öne sürdü. Hamas'ın serbest bırakılmasını istediği tutuklulardan 100'ü ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Bu rapora göre Hamas planında ateşkes anlaşması aynı zamanda savaşın sona ermesi şartına da bağlıdır ve bu hareket, tutukluların serbest bırakılmasının ilk aşamasının ardından kalıcı ateşkesin tarihi ve İsrail'in Gazze'den çekilmesi için son tarih konusunda anlaşmaya varılacağını vurguladı.
Dün Hamas hareketinin Lübnan'daki temsilcisi Ahmet Abdul Hadi şunları duyurdu: "Bu hareketin ateşkes anlaşmasına varması için gerekli şartlar; Siyonist rejimin saldırganlığının kalıcı olarak durdurulması, Gazze Şeridi'nden tamamen çekilme, saldırının etkilerinin ortadan kaldırılması ve mültecilerin geri dönüşüdür.Hamas, uluslararası garantiler vermeden ve Siyonist rejimin saldırganlığını durdurmaya yönelik açık bir taahhütte bulunmadan herhangi bir anlaşmayı kabul edemez."

tesnim

Yorumlar