TERÖRİST İSRAİL ORDUSU LÜBNAN'IN DOĞUSUNA SALDIRDI

Hizbullah'ın 2 milyon dolar değerinde bir insansız hava aracını düşürmesine karşılık olarak İsrail, Lübnan'ın doğusuna hava saldırısı düzenledi. Bu, savaşın başladığı Ekim ayından bu yana İsrail'in Lübnan'a ilk saldırısı oldu. 

Görüntülenme: 197 Tarih: 26 Şubat 2024 17:59
TERÖRİST İSRAİL ORDUSU LÜBNAN'IN DOĞUSUNA SALDIRDI

The Cradle'a göre, İsrail askeri uçakları 26 Şubat'ta Lübnan'ın doğusunda bir hava saldırısı gerçekleştirerek Hizbullah'ın Ekim ayında operasyonlara başlamasından bu yana ilk kez böyle bir saldırı düzenledi.

Baalbek-Hermel vilayetindeki antik Baalbek kentinin batısında yer alan Haouch Tal Safiya kasabası vuruldu. Olaya ilişkin görüntülerde hedef alınan bölgeden yoğun duman bulutlarının yükseldiği görülüyor.

Direniş grubunun medya platformunda yaptığı açıklamaya göre, Hizbullah 26 Şubat'ta karadan havaya füze kullanarak Lübnan'ın güneyinde bir İsrail Hermes insansız hava aracını başarıyla hedef aldı ve imha etti. Bu operasyon Hizbullah'ın gün içindeki ikinci başarılı görevi oldu.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki kararlı Filistin halkına ve onların yiğit ve onurlu direnişine destek amacıyla, İslami Direniş'in hava savunma birimi Pazartesi günü saat 09:20'de ... İsrail'e ait Hermes 450 tipi büyük bir insansız hava aracını Iqlim al-Tuffah bölgesi üzerinde karadan havaya füzeyle vurdu ve uçağın düştüğü çıplak gözle görüldü" denildi. 

Açıklamada ayrıca "İslami Direniş, mücahitlerinin gözlerinin uyanık kalacağını ve düşman uçaklarıyla yüzleşmeye ve saldırgan hedeflerine ulaşmalarını engellemeye devam edeceğini teyit eder" denildi. 

Sosyal medyada paylaşılan video görüntülerinde insansız hava aracının alevler içinde yere çakıldığı görülüyor. 

Hizbullah günün erken saatlerinde el-Bağdadi bölgesini füzelerle hedef aldığını ve doğrudan vurmayı başardığını açıkladı. İsrail ordusu Hermes insansız hava aracının imha edildiğini doğruladı. Bir ordu temsilcisi yaptığı basın açıklamasında İsrail'in insansız hava aracını hedef alan karadan havaya bir füzeyi engellemeyi başardığını, ancak Hizbullah'ın başka bir füze fırlatarak uçağın düşmesine neden olduğunu belirtti.

Güney Lübnan sınırında çapraz ateş devam ediyor. Hizbullah İsrail askeri mevzilerine her gün operasyon düzenlerken, Tel Aviv de evlere ve sivillere yönelik şiddetli ve ayrım gözetmeyen saldırılarla karşılık veriyor. 

Hizbullah komutanlarından biri geçtiğimiz ay bir İsrail saldırısında öldürüldü. İsrail birkaç Hizbullah komutanına suikast düzenlediğini iddia ediyor. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Pazar günü yaptığı açıklamada İsrail ordusunun Hizbullah'a karşı çabalarını yoğunlaştırdığını belirtti. Bakan, Hizbullah'ın tasfiye edilen komutanların yerine yeni komutanlar bulmakta zorlandığını belirtti.

Bakan Gallant bu açıklamaları, kısa bir süre önce önemli bir füze saldırısına hedef olan Safad'daki İsrail ordusunun kuzey komutanlığı karargahını ziyareti sırasında yaptı.

Bakan Gallant ayrıca Gazze'de geçici bir ateşkese varılması halinde İsrail ordusunun kuzeydeki operasyonlarını arttıracağını vurguladı. Amaç Hizbullah'ın sınırdan tamamen çekilmesini ve bölge sakinlerinin evlerine güvenli bir şekilde dönmesini sağlamaktır.

"Gazze'de geçici bir ateşkes olması halinde, kuzeydeki ateşi arttıracağız ve Hizbullah'ın [sınırdan] tamamen çekilmesine ve bölge sakinlerinin evlerine dönmesine kadar devam edeceğiz," diye ekledi. 

"Amaç basit - Hizbullah'ı olması gereken yere geri itmek. Ya bir anlaşmayla ya da güç kullanarak."

Hizbullah'ın Gazze yanlısı operasyonlarının başladığı Ekim ayından bu yana yüz binlerce İsrailli yerleşimci yerleşim yerlerini boşaltmak zorunda kaldı. 

Batılı ülkeler Lübnan ve Hizbullah'a gerilimi azaltmaları ve İsrail'den herhangi bir taviz talep etmeden direnişçilerin sınırdan çekilmesi için baskı yapmaya devam ediyor. Hizbullah defalarca Gazze'deki savaş sona erene kadar İsrail mevzilerine saldırmaktan vazgeçmeyeceğini söyledi. 

YDH

Yorumlar