YOAV ZİTUN YAZDI: HAMAS ÖRGÜTTEN ORDUYA DÖNÜŞTÜ

YNetnews yazarı Yoav Zitun HAMAS’ın bir örgütten de facto bir orduya dönüştüğünü söylüyor 

Görüntülenme: 365 Tarih: 02 Ocak 2024 02:30
YOAV ZİTUN YAZDI: HAMAS ÖRGÜTTEN ORDUYA DÖNÜŞTÜ

7 Ekim’de gerçekleşen Aksa Tufanı operasyonunun ardından İsrail rejiminin Gazze’ye yönelik saldırılarında ele geçirdiği bir kısım belgeler, HAMAS’ın bir örgütten de facto bir orduya dönüştüğünü ortaya koyuyor.

YNetnews sitesi yazarı Yoav Zitun İsrail rejimi ordusunun ve istihbarat teşkilatlarının Gazze’de buldukları materyalin HAMAS’ın askeri kanadının bir örgüt olmaktan çıkarak, hiyerarşik komuta kademesi, askeri eğitim enstitüleri, mühendislik bilgisi ve tecrübesi gerektiren askeri malzeme üretim atölyeleri olan bir orduya dönüştüğünü söylüyor.

Zitun’a göre, HAMAS’ın komuta kademesinin hiyerarşik yapısı bir ordu gibi işliyor ve gelecekteki komutanları da şimdiden belirliyor.

Zitun, HAMAS’ın askeri eğitimlerinin sadece askeri taktikleri ve kullandığı silah ve mühimmatın tanıtımı ile sınırlı kalmadığını, İsrail rejimi ordusu envanterindeki silah ve cephane türlerinin de detaylı bir şekilde öğretildiğini ve bunlara karşı geliştirilen savunma yollarının  gösterildiğini vurguluyor.

Zitun, HAMAS’ın askeri eğitim müfredatında İsrail rejimi ordusunun tüm birimlerine dair bilgilerin de müfredatında yer aldığının tespit edildiğini söylüyor.

İsrail rejimi ordusu komutanlarına atıfla Zitun, İsrail rejimi ordusunun müfrezelerinin isim, sembol, görev ve amaçları ile kullandıkları silahların kuvvetli ve zayıf yanlarının askeri eğitimin bir parçasını oluşturduğunu belirtiyor.

HAMAS’ın mühendislik bilgi ve tecrübesi gerektiren askeri materyal üretimi için de bir birimi olduğunu, bu birimin İsrail rejimi insansız hava araçlarının kopyalarını üretmeyi başardığını söyleyen Zitun, tüm bunların düzenli orduların işleyişine dair hususlar olduğunu ifade ediyor.

HAMAS'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının İslam İnkılabı Muhafızları Ordusu ve Lübnan Hizbullahı tarafından desteklendiği biliniyor. 

YDH

Yorumlar