DR. HAKEM HÜSEYİN EMHEZ: ŞEHİT SÜLEYMANİ İSRAİL'İN YENİLMEZLİK EFSANESİNİ ÇÖKERTTİ

Mehr Haber Ajansı’na konuşan Lübnanlı uzman Dr. Hakem Hüseyin Emhez “Şehit Süleymani İsrail'in yenilmezlik efsanelerini çökertti” dedi. 

Görüntülenme: 250 Tarih: 31 Aralık 2023 19:09
DR. HAKEM HÜSEYİN EMHEZ: ŞEHİT SÜLEYMANİ İSRAİL'İN YENİLMEZLİK EFSANESİNİ ÇÖKERTTİ

Şehit Kasım Süleymani, eski Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi El-Muhandis ve yoldaşları 3 Ocak 2020’de o zamanki ABD Başkanı Donald Trump'ın doğrudan talimatı üzerine Bağdat havaalanı yakınında Amerikan insansız hava araçları tarafından şehit edildi. Bu terör eylemi uluslararası tepkilere yol açtı.

Direniş cephesinin üst düzey komutanı ve küresel emperyalizme karşı mücadelenin sembolü olarak bilinen Şehit General Süleymani'nin terörle mücadelenin farklı cephelerinde oynadığı rolleri onu direnişin merkezi haline getirmişti.

Mehr Haber Ajansı,uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Hakem Hüseyin Emhez ile bir röportaj gerçekleştirdi. Aşağıdaki yazıda bu röportajı okuyabilirsiniz:

1- Şehit Süleymani'nin Kudüs Gücü'nün başında bulunduğu dönemde Siyonist Rejim’e karşı yürüttüğü mücadeleyi ve Filistinlilerin silahlandırılması konusundaki çabalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şehit Süleymani Filistin meselesinde stratejik ve önemli bir role sahipti. Çünkü Filistin direnişini hafif silahların kullanma aşamasından balistik füzeler ve gelişmiş insansız hava araçları gibi çok önemli silahların kullanma aşamasına geçmesini sağladı.

Şehit Süleymani'nin ayrıca Filistin'deki direniş operasyonlarının kilit isimlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Hatta Gazze’deki yeraltı tünellerin yapılması ve silahların tünellerle gizlice gönderilmesi fikri şehit Süleymani’den çıkmıştı.

Süleymani, Filistinlileri silahlandırarak Filistin İslami direnişiyle Siyonist Rejim arasındaki denklemleri değiştirdi, öyleki daha önce Siyonist ve Araplar arasında yapılan çatışmalar vardı ama bu çatışmalar artık işgal altındaki topraklarda yaşanıyor. 

2- Şehit Süleyman’nin ölümüden dört sene geçiyor. Son dört senede Hamas çok önemli kazanımlar elde etmiş. Sizce şehit Süleymani’nin bu başarısındaki rolü nasıldı?

Bugün İsrail'in içindeki savaşta Şehit Süleymani'nin rolünü görüyoruz, bu da Filistin İslami direnişinin Tel Aviv'i ve Siyonist yerleşim bölgelerini hedef alması bu savaşların İsrail dışında gerçekleşmediği anlamına geliyor. Şehit Süleymani İsrail'in yenilmezlik efsanelerini çökertti

Ayrıca Şehit Süleymani Filistin İslami direnişine savaş stratejisini öğretti. İslam Devrimi öncesi Filistin halkının İsrail’e karşı bir başarı elde etme konusunda hiçbir umudu yoktu. Ancak şehit Süleymani’nin girişimleri ile direniş cephesi önemli kazamınlar elde etti ve Filistin halkı artık kendi topraklarını işgalden kurtarma konusunda umutlu.

3- Gazze abluka altında olan bir bölge. Peki bu engelel rağmen şehit Süleymani, Filistin İslami direnişini nasıl silahla ve stratejik planlarla donattı?

Hac Kasım'ın direnişi silahlandırmasından bahsettiğimizde, bu desteğin arkasında değil doğrudan direnişi öğreten bir isimdi.

Denklemlerin değiştirilmesinden veya tünel meselesinden bahsettiğimizde tüm bunların arkasında Şehit Süleymani'yi görebiliyoruz. Bunu uzman olarak söylemiyorum zaten Hamas yetkilileri defalarca bu konuya vurgu yapmıştır.

4- Şeiht Süleymani’nin bölgesel gelişmelerdeki rolünü ve bu şehidi Amerikan emperyalizmine karşı mücadele eden diğer devrimcilerle nasıl kıyaslıyorsunuz?

Şehit Süleymani uluslararası bir savaşçıydı. Şehit Süleymani sadece Amerikan emperyalizmine karşı savaşmadı, tekfirci teröristlere ve Siyonist Rejim’e karşı da mücadele yürüttü. 

mehrnews

Yorumlar