GEÇİCİ İSRAİL REJİMİNİN YEMEN PLANI

Güney Yemen Geçiş Konseyi'nin İsrail'in kendilerini resmen tanıması karşılığında San'a hükümetine karşı harekete geçme vaadinde bulunduğu bildiriliyor. 

Görüntülenme: 223 Tarih: 30 Aralık 2023 13:25
GEÇİCİ İSRAİL REJİMİNİN YEMEN PLANI

Fars Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Yemen'in başkenti San'a'da hakim olan Yemen hükümetine muhalif Güney Yemen Geçiş Konseyi, İsrail rejiminin kendilerini resmen tanıması halinde Ensarullah'ın kontrolündeki Yemen hükümetinin Kızıldeniz'deki operasyonlarına karşı İsrail rejimine yardım etmeyi vaad ediyor.

Yemen'deki hakimiyet alanlarına dair harita

Haberde, Güney Yemen Geçiş Konseyi'nin İsrail rejimi ile olan gizli ilişkisinin Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden sağlandığının İsrail'de yayımlanan "Israel Hayom" gazetesi tarafından açığa çıkarıldığı bilgisine yer veriliyor. 

Güney Yemen Geçiş Konseyi, Yemen’e karşı sürdürülen savaşta Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında ihtilaflar belirmeye başladığında,  Birleşik Arap Emirliklerinin desteğiyle Yemen’i bölüp Güney Yemen devletini kurma amacıyla 2017 yılında oluşturulmuştu.

Güney Yemen’de oluşturulacak bu devletin başına Güney Yemen Geçiş Konseyi başkanı Aydarus el-Zübeydi’nin getirilmesi düşünülüyor.

Aydarus el-Zübeydi

Söz konusu haberde yakın zaman evvel Güney Yemen Geçiş Konseyi başkanı el-Zübeydi ile Birleşik Arap Emirliklerinde görüşen Amerika’nın Yemen özel temsilcisi Tim Lenderking’in Yemenli muhalifleri Ensarullah hükümetine karşı organize etmeye çalıştığı da vurgulanıyor.  

Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail rejiminin Kızıldeniz’in giriş noktasına hakim Sokotra adasında ortaklaşa kurdukları bir casusluk üssü ile Yemen’in hareketlerini gözetledikleri biliniyor.

YDH

Yorumlar