AMERİKAN QUİNCY ENSTİTÜSÜ YEMEN'İN KIZILDENİZ HAMLESİ HAKKINDA ÇARPICI BİR ANALİZ YAYINLADI

Amerikan Quincy Enstitüsü'ne bağlı çevrimiçi dergi Responsible Statecraft, Yemen'in Kızıldeniz’deki operasyonları hakkında dikkat çekici bir analiz yayımladı. 

Görüntülenme: 265 Tarih: 27 Aralık 2023 06:33
AMERİKAN QUİNCY ENSTİTÜSÜ YEMEN'İN KIZILDENİZ HAMLESİ HAKKINDA ÇARPICI BİR ANALİZ YAYINLADI

Analist Michael Horton, Responsible Statecraft dergisinde kaleme aldığı makalesinde, Yemen, Gazze'deki Filistinlilerin yanında durduğu için diğer Müslüman ülkelerden ve halklardan büyük destek ve övgüler aldığını belirtti.

Yemenlileri "asimetrik savaşın ustaları” olarak nitelendiren yazı, Sana’nın, İsrail ve müttefiklerine ağır bir fatura kesmek, bölgesel etkinliğini göstermek ve yerel desteği artırmak istediğini ve bu hedeflerine büyük ölçüde ulaştığını vurguladı.

Söz konusu makalede, ABD ve müttefiklerinin Yemenlilerle başa çıkma konusunda iyi seçeneklere sahip olmadığını ve Yemen’in “ABD ile gölge boksunda” şimdiye kadar üstünlüğe sahip olduğunu belirtildi.

Yazının devamında, “Yemen'in deniz taşımacılığına yönelik saldırılarının küresel maliyetleri giderek artarken, saldırılar Yemen için siyasi ve hatta stratejik kazanımlar sağlıyor” yorumu yapıldı.

Makalede görüşlerine başvurulan Yemenli kaynaklara göre, saldırılar, Yemenli şirketler ve bireylerden “savaş girişimlerine destek kapsamında büyük bir bağış akınına” yol açtı.

Kaynaklardan biri şunları söyledi: “Bu saldırılar Yemenlilerin coğrafi genişlemesinin ve bölgesel bir güç olarak ortaya çıkmalarının kanıtını temsil ediyor. Çünkü Yemenliler güçlü bir direnme ve uyum sağlama yeteneğine sahipler.”

Makalede, ABD ve müttefiklerinin, Yemenlilerin füzelerini ve insansız hava araçlarını engellemeyi amaçlayan savunma önlemlerine odaklandığı vurgulandı. “Bu önlemlerin maliyetleri giderek artıyor ve ABD ve müttefikleri, bin dolardan fazlaya mal olamayacak insansız hava araçlarını ortadan kaldırmak için milyonlarca dolar değerindeki füzelerini harcamaya devam edemez.” denildi.

Ayrıca, Yemenlilerin şu ana kadar sahip oldukları silahlı insansız hava araçlarının ve füzelerin sadece küçük bir kısmını kullandıkları belirtildi.

Yemenlilerin henüz en gelişmiş uzun menzilli insansız hava araçları ve füzelerini kullanmadıklarının altını çizen makale, “Sana’nın tespit edilmesi zor kaldıraçlı mayınları da dahil olmak üzere çok sayıda deniz mayınına sahip olduğunu” vurguladı.

Michael Horton yazısının başka bir yerinde, Yemenlilerin "ABD liderliğindeki saldırılara Suudi Arabistan ve BAE'nin enerji altyapısına saldırarak yanıt vereceğini" iddia etti.

Makalede, Yemenlilerin daha gelişmiş füzeler ve silahlı insansız hava araçları konuşlandıracağı öne sürülerek, şu yoruma yer verildi: “ABD ve koalisyonun savaş gemileri muhtemelen kendilerini bu silahlara karşı savunabilecek olsa da ticari gemiler, özellikle de tankerler giderek daha savunmasız hale gelecek.”

YDH

Yorumlar