IRKÇI İSRAİL BATI ŞERİA'DA İDARİ TUTUKLULUK ZULMÜNÜ DEVAM ETTİRİYOR

Terörist İsrail, İngiliz manda döneminden miras aldığı "idari tutukluluk" uygulamasını Filistinlilere karşı bir intikam aracı olarak kullanıyor. Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim'den itibaren rezil olan İsrail'in Batı Şeria'daki baskınları ve bu baskınlarda da gözaltına aldığı kişi sayısında büyük artış yaşandı. 

Görüntülenme: 267 Tarih: 24 Aralık 2023 21:30
IRKÇI İSRAİL BATI ŞERİA'DA İDARİ TUTUKLULUK ZULMÜNÜ DEVAM ETTİRİYOR

İsrail'in 7 Ekim'de abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarıyla eş zamanlı Kudüs dâhil işgal altındaki Batı Şeria'da da gözaltı dalgası başladı. Filistinli esirlerle ilgilenen kurumların en son verilerine göre, İsrail işgal güçlerinin 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 4 bin 675'e ulaştı.

İsrail hapishanelerindeki idari tutuklu sayısı ise 2 bin 870'e yükseldi ve bunların 2 bin 345 gibi büyük bir kısmı 7 Ekim'den sonra kaydedildi. Bu, son 30 yılın en yüksek rakamı olarak kayıtlara geçti.

İngiliz manda rejimi, 1945'te olağanüstü hal yasasına dayanarak ve aleyhlerinde sunabilecekleri hiçbir suçlama olmadığı için Filistinlileri "idari" olarak rehin alıyordu.

İsrail de Batı Şeria, Gazze ve Kudüs'ü işgal ettiği 1967'den bu yana uluslararası hukukun yasak kabul ettiği bu cezalandırma yöntemini kadın ve çocuk dahil tüm Filistinlilere karşı kullanıyor.

İDARİ TUTUKLULUKTA BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ARTIŞ

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti Başkanı Kaddura Faris, idari tutukluluk uygulamasında daha önce benzeri görülmemiş artış yaşandığına dikkati çekti. Faris, 7 Ekim'den sonra gözaltına alınanların yüzde 80'inin, hiçbir suçlama yöneltilmeden rehin alındığını belirtti. "Hiçbir suçlama yok. İsrail, intikamcı ve seçici bir şekilde Filistinlileri tutukluyor. Bir süre sonra bu Filistinliler iki kısma ayrılıyor. Birinci grup haklarında iddianame hazırlanmış mahkumlar diğeri ise suçlanmamış idari tutuklular" diyen Faris şöyle devam etti:

"Filistin tarihi boyunca hiçbir zaman idari tutukluların sayısı bu kadar yükselmedi. Ne Birinci İntifada (1987) ne de Aksa İntifadası'nda (2000). İsrail, gözaltı ve tutuklamaların yanı sıra evleri yıkarak, hapishaneye giderken ve sorgu esnasında işkence ederek ve korkutarak Filistinlilere karşı intikam savaşı yürütüyor."

“İSRAİL, ARTIK BİR ÇETE ÜLKESİ”

Esaret koşullarıyla ilgili de konuşan Faris, Filistinli esirlerin 24 saat acımasız muameleye, açlık, soğuk ve işkenceye maruz kaldığını ve bu nedenle bazılarının vefat ettiğini söyledi. Faris, "İsrail, kontrolden çıkıp ilk zamanlarına dönen tiksindirici bir rejim haline geldi. Terör örgütü bir grupla başlamışlardı bugün gelinen noktada ülke, tüm unsurlarıyla bir çete koalisyonuna dönüştü" ifadelerini kullandı.

İsrail'in, akademisyenler, eski yasama konseyi üyeleri, kurum yöneticileri gibi toplumda etkin olan kişileri tutukladığına dikkati çeken Faris, direniş güçlerinin, esir takası müzakerelerinde idari tutukluluk uygulamasının durdurulması ya da askıya alınmasını gündeme getireceğini ancak İsrail'in bunu reddetmesinin beklendiğini dile getirdi.

“İSRAİL, İDARİ TUTUKLULUĞU PSİKOLOJİK SAVAŞ ARACI OLARAK KULLANIYOR”

Filistinli eski esir ve edebiyatçı Velid el-Hudeli ise İsrail'in idari tutukluluğu, Filistinlileri korkutmak ve onları toplumsal rollerini oynamaktan vazgeçirmek için kullandığını vurguladı. Daha önce 12 yıl hapis yatan, biri 20 diğeri de 4 ay olmak üzere 2 kere idari tutukluluk geçiren Hudeli, "İdari tutukluluk, tahliye olmayı beklediğiniz son anda yenilenir. Bu, tutukluya ve serbest kalmasını bekleyen ailesine psikolojik bir darbe indirmek içindir" diye konuştu. İdari tutukluluk mahkemelerini "tiyatro" şeklinde niteleyen ve bunların psikolojik savaşın bir aracı olduğunu kaydeden Hudeli, "Hakim olarak adlandırılan kişi istihbaratla işbirliği yapar ve hakimlik rolünü oynar. Mahkemenin tüm unsurları vardır ama iddianame ve suçlama yoktur" dedi.

Öte yandan İsrail işgal güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın pek çok noktasına baskın düzenledi. İsrail güçlerinin baskınlarının adresi Cenin, Nablus, Eriha, Beytüllahim ve El Halil kentleri oldu. İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın pek çok kentinde en az 20 Filistinliyi daha rehin aldığı bildirildi.

milli gazete

Yorumlar