ENSARULLAH KIZILDENİZ'DE YENİ BİR ZAFER DAHA KAZANDI

İki nakliye şirketi daha ABD’nin vaatlerine rağmen Kızıldeniz'deki faaliyetini durdurdu. 

Görüntülenme: 184 Tarih: 22 Aralık 2023 22:24
ENSARULLAH KIZILDENİZ'DE YENİ BİR ZAFER DAHA KAZANDI

Alman ‘Hapag Lloyd’ şirketi ile Hong Konglu şirket ‘O.O.C.L.’, gemilerinin Kızıldeniz'den geçişini durdurduklarını açıkladı.

Hapag Lloyd Company, bu yıl sonuna kadar 25 geminin rotasını değiştirdiğini söyledi. Bu, gemilerin Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'ndan geçmemesi, Afrika üzerinden daha uzun bir yol kat etmeleri gerektiği anlamına geliyor.

Yemen silahlı kuvvetleri, Gazze'deki saldırıları nedeniyle İsrail'e ait veya İsrail bandıralı gemilere operasyonlar düzenleyerek, bu gemilerin Kızıldeniz'in güneyinde yer alan Bab el-Mendeb Boğazı'ndan geçişlerini engellemişti.

 ‘O.O.C.L.’ ayrıca, gemilerine rota değiştirmeleri veya Kızıldeniz'deki yolculuklarını durdurmaları emrini verdiğini de açıkladı.

Uzmanlar bu şirketlerin açıklamalarını, denizcilik sektörünün, Kızıldeniz'de seyrüsefer ‘güvenliğini’ sağlamak üzere kurulduğu söylenilen ABD deniz koalisyonunu dikkate almadığının bir başka göstergesi olduğunu söylüyorlar.

Daha önce Reuters, dünya denizcilik endüstrisindeki kaynaklara atıfta bulunarak, bu sektördeki şirketlerin Kızıldeniz'deki yeni Amerikan deniz koalisyonuna pek güvenmediğini bildirmişti.

Söz konusu kaynaklar, birçok geminin hâlâ Kızıldeniz'i geçmemeyi veya sözleşmelerini iptal etmeyi tercih ettiğini söylüyor.

Denizcilik endüstrisi ve deniz güvenliği yetkililerinin de aralarında bulunduğu bu kaynaklar, plan hakkında kendilerine çok az ayrıntı verildiğini ve Washington'un silahlı çatışma durumunda doğrudan müdahale edip etmeyeceğini bilmediklerini söylüyor.

İngiliz denizcilik risk danışmanlığı ve güvenlik şirketi Dryad Global CEO'su Corey Ranslem de Reuters'e verdiği demeçte, "Koalisyon hakkında hâlâ çok fazla belirsizlik var." dedi.

Ranslem, açıklamasının bir başka bölümünde, şu anda birçok gemicilik firmasının gemilerini Afrika'ya yönlendirdiğini veya bazılarının bu bölgedeki faaliyetlerini durdurduğunu bildirdi.

Ensarullah, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana, Kızıldeniz'de İsrail'e ait, İsrail bayrağı taşıyan veya İsrail'e bağlı gemilere saldıracağını duyurmuştu. Ensarullah yaptığı açıklamalarda, Kızıldeniz'in diğer gemiler içinse güvenli olduğunun altını çizmişti.

Amerika'dan yayın yapan Axios haber sitesi, Yemen ordusunun son günlerdeki tehdit ve saldırılarının İsrail gemilerinin yolculuğunu daha uzun ve pahalı hale getirdiğini bildirmişti.

Axios'a göre, geçtiğimiz haftalarda İsrail dışındaki diğer limanlara giden gemiler de Yemen saldırılarının hedefi olmamak için daha uzun rotalar kullanmak zorunda kaldı.

Axios, iki hafta önce yayınladığı bir haberde, üst düzey bir İsrailli yetkilinin, Netanyahu'nun savaş kabinesinin, Yemen'deki Ensarullah'ın Kızıldeniz'de İsrail gemilerine yönelik eylemlerine şimdilik askeri yanıt vermekten kaçınma kararı aldığını iddia ettiğini aktarmıştı.

ABD yönetiminin, çeşitli kanallardan Ensarullah’a, Kızıldeniz'deki gemilere saldırmayı bırakmaları çağrısında bulunan mesajlar gönderdiğine dair haberler medyada yer almıştı.

Ancak Axios'a göre, Amerikalı yetkililer, bu uyarıların Ensarullah üzerinde bir etki yaratmadığını ve saldırılarının şiddetini azaltmadığını itiraf ediyor.

Uzmanlar, Amerika ve İsrail'in yeni bir deniz koalisyonu kurarak,  Ensarullah'ın eylemlerine karşı koymayı düşündüklerini, ancak buna rağmen bu koalisyonun başarılı olma ihtimalinin başından beri şüpheli olduğunu dile getiriyorlar.

YDH

Yorumlar