EMİR ABDULLAHİYAN-İSMAİL HENİYYE GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARI

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında Hamas'ın yanında yer aldığı için İran'a teşekkür eden Hamas'ın siyasi büro başkanı Haniye, İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde 2,5 aydır işlediği savaş suçlarına rağmen Filistin Direnişi'nin "savaş alanında sağlam durduğunu" söyledi. 

Görüntülenme: 259 Tarih: 21 Aralık 2023 13:32
EMİR ABDULLAHİYAN-İSMAİL HENİYYE GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARI

İsmail Haniye Çarşamba günü Katar'ın başkenti Doha'da İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile yaptığı görüşmede İsrail ordusunun kuşatma altındaki Gazze'ye yönelik hava, deniz ve kara saldırılarının daha önce görülmemiş bir şekilde olduğunu belirtti.

"Siyonist rejim ve müttefikleri Direnişi bu şekilde ortadan kaldırabileceklerini ve beyaz bayrak çekmeye zorlayabileceklerini düşündüler" dedi.

"Ancak Direniş savaş alanında sağlam durdu ve 75 gün boyunca İsrail'in yakıp yıkma politikası çerçevesinde işlediği suçlar ve toplu katliamların ardından Siyonist rejime ağır hasar verdi."

Haniye ayrıca Filistin halkını, duruşlarının bir sonucu olarak büyük acılar çekerken Direniş hareketini desteklemekte gösterdikleri olağanüstü metanetten dolayı övdü.

Haniye, İsrail'in Gazze'de yüzlerce evi yıkmasına, hastanelere saldırmasına, on binlerce insanı öldürmesine ve sakat bırakmasına ve abluka altındaki bölgeye insani yardım girişini engellemesine rağmen Filistin halkının direniş yolunda yürümeye devam ettiğinin altını çizdi.

Hamas Başkanı ayrıca Emir Abdullahiyan'a Gazze'deki olayları takip ettiği için teşekkür ederek, çatışmaların başlamasından bu yana üst düzey İranlı diplomatın Katar'ı dört kez ziyaret ettiğini belirtti.

Emir Abdullahiyan ise İran'ın, dayatılan İsrail yanlısı siyasi planlara karşı çıkmak ve İsrail'in yasadışı saldırganlığına ve Gazze kuşatmasına son vermek amacıyla "mazlum ama güçlü ve sabırlı Filistin ulusuna" yardım etmek için diplomatik çabalarını sürdüreceğini vurguladı.

Abdullahiyan, "Bugün hiç kimsenin şüphesi yok ki Direniş ve Filistin ulusu, Siyonist rejimin ölüm makinesi karşısında, son 75 günde 20,000'den fazla şehit vermesine ve çok fazla acı ve ıstıraba katlanmasına rağmen gücünü ve kararlılığını kanıtlamıştır" dedi.

İran Dışişleri Bakanı ayrıca Washington'un Tel Aviv'in "çılgın askeri stratejisini" anlamsız bir şekilde teşvik etmesini kınadı ve Washington'un Gazze çatışmasında İsrail'e verdiği "topyekûn ve sınırsız" desteğe derhal son vermesi çağrısında bulundu.

Ayrıca ABD'nin Gazze yaklaşımı konusundaki şaşkınlığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Beyaz Saray'daki herkes Siyonist rejimin sahada muzaffer olması gerektiğine inanıyor. Ancak şimdi siyasi bir yöntemle bu savaştan onurlu bir şekilde çıkmaya ve İsrail rejimini sahadaki gerçekler, direniş ve Filistin halkının direnci karşısında strateji başarısızlığından kurtarmaya çalışıyorlar."

Gazze'ye yönelik kanlı saldırı sırasında İsrailli yetkililerin askeri açıdan çok az şey elde ettiğini söylemekte fayda var. 

Gazze'de sivil kayıpların artmasıyla birlikte İsrail ordusu masum Gazze halkına ağır kayıplar verdirdi ancak askeri anlamda hiçbir ilerleme kaydedemedi. Aksine, son anketlere göre, İsrail'in hareketi göz açıp kapayıncaya kadar yok etme beklentisine rağmen Hamas'ın popülaritesi artıyor.        

Ele alınması gereken bir diğer konu ise savaş sonrası Gazze. İsrailli yetkililer savaşın sona ermesinden sonra kendi taraflarında olan herhangi bir grubu yerleştirebileceklerini düşündüler, ancak böyle bir tema gerçekten anlamsız çünkü İsrail savaşın tek galibi olduğunu iddia etti ancak ilan ettiği hedeflere ulaşamadı.      

İsrailli yetkililer umutsuzca Hamas'ın rejime bir darbe daha indirdiğini ima eden yeni bir ateşkes başlatmaya çalışıyor. Ancak bu kez işler farklı: tüm esirlerin tüm esirlerle takas edilmesini öngören bir anlaşma söz konusu.

Çarşamba günü Haniye, esir takası ve Gazze'de ateşkes görüşmeleri yapmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitti.

Hamas'tan yapılan açıklamada Haniye'nin "İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve diğer konularla ilgili olarak Mısırlı yetkililerle görüşmelerde bulunmak üzere Kahire'ye gittiği" belirtildi.

Haniye daha önce de "İsrail'in saldırıları altında müzakereye imkan yok" demişti.

Ayrıca İsrail medyasına göre Tel Aviv rejimi, Gazze'de kalan 128 esirden otuz ila kırkının serbest bırakılması için Hamas ile yeni bir anlaşma yapmaya çalışıyor.

Kaynaklara göre İsrail, ateşi ne kadar süreyle keseceğinin yanı sıra esirlere karşılık kaç Filistinliyi ve ne tür esirleri serbest bırakacağı konusunda pazarlık yapmaya hazır. Ayrıca insani yardım malzemelerinin Gazze'ye ulaşması konusunu da görüşmeye hazır.

Kanal 12'ye bilgi veren üst düzey bir İsrailli yetkili bu anlaşmanın "zor olacağını ve ağır bedeller talep edeceğini" söyledi.

Bu arada İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, uluslararası diplomatların bir araya geldiği bir toplantıda, rejimin "serbest bırakılmayı sağlamak için başka bir insani duraklamaya ve ek insani yardıma hazır olduğunu" söyledi.

Sonuç olarak, tepeden tırnağa silahlı İsrail ordusunun Gazze'nin altyapısını temelden yok ettiği ancak bölgedeki direnişin temeline dokunamadığı üstü kapalı bir şekilde ifade ediliyor. Direniş hala ayakta ve devam ediyor.

"Zaman ABD ve İsrail'in aleyhine işliyor"

Çarşamba günü Doha'da Katarlı mevkidaşı ile bir araya gelen Emir Abdullahiyan, bir dizi mesaj ve işaretten ABD'nin, uygulamadaki başarısız militanlığıyla Siyonist rejimin yanında yer almasına rağmen, İsrail'in Filistin'e yönelik zulmünden kendisini ayırmak için yeni girişimlerde bulunduğunun anlaşıldığını söyledi.

ABD yönetimi ve Siyonist rejim için zamanın tükenmekte olduğunu ifade ederek, İsrail rejiminin Gazze'ye savaş açma ısrarı ve Washington'un Tel Aviv'i desteklemesi sonucunda uluslararası yükümlülüklerinin artacağını kaydetti.

Ayrıca Tahran ve Doha'dan Gazze'de uzun vadeli bir barışın sağlanması, bölgeye insani yardımların ulaştırılması ve Gazze'deki siyasi durumun çözüme kavuşturulması çabalarında koordinasyonu sürdürmelerini talep etti.

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ise Katar ve İran'ı Filistin'e yardım etmek ve Gazze'de kalıcı bir ateşkese katkıda bulunmak için gösterdikleri yapıcı ve etkin işbirliği çabalarından ötürü övdü.

Sadegh Fereydounabadi

Tehran Times

intizar.web.tr

Yorumlar