KORSAN İSRAİL ESİRLER KONUSUNDA ÇIKMAZDA

Yüksek öncelikli Filistinli esirlerin serbest bırakılmasının gözden geçirilmesi için Salı akşamı güvenlik kabinesi toplantısı yapılacağı söyleniyor. Siyonist rejimin başkanı; Tel Aviv’in, esirlerinin serbest bırakılması karşılığında insani ateşkes ilan etmeye hazır olduğunu açıkladı. 

Görüntülenme: 264 Tarih: 20 Aralık 2023 19:03
KORSAN İSRAİL ESİRLER KONUSUNDA ÇIKMAZDA

İbranice yayın yapan medya organları müzakerelerin ilerleyişi hakkında çelişkili haberler yayınlıyor. Ancak Haaretz gazetesinin haberine göre, Hamas yetkililerinden oluşan bir heyet savaşın yeniden başlamasının ardından gerçekleştirdiği ilk Kahire ziyareti sonrası, Kahire ve Doha, kısa vadede tutuklu değişimi konusunda bir yumuşama olması ihtimalini çok zayıf olarak değerlendirdi.

 Ancak Yediot Aharanot gazetesi Salı günü yayınlanan bir haberde şunları yazdı: İsrail (Hamas'ın önkoşullarındaki ısrarına rağmen) esirlerinin serbest bırakılması karşılığında daha fazla bedel ödemeye hazır olduğunu açıkladı.

İbranice yayın yapan bu medya, Tel Aviv'de ismini vermeyi reddeden üst düzey bir yetkiliden alıntı yaparak şunları vurguladı: Tel Aviv, Hamas hareketiyle varılan anlaşma çerçevesinde yüksek önceliğe sahip önemli sayıda Filistinliyi serbest bırakmaya hazır olduğunu duyurdu.

İbrani medyasında yer alan haberlere göre İsrail, Hamas hareketiyle yeni bir anlaşma yapmaya karar verdi ve bu karar, Şucaiye mahallesinde 3 İsrailli esirin öldürülmesiyle daha da kuvvetlendi.

Ancak Aharonot'un haberine göre İsrail şu anda müzakerelerde üç ilkesini uygulamaya çalışıyor; yani savaş devam ederken geçici ateşkeslerle birlikte müzakerelerin yürütülmesi, müzakerelerin önceki turda durdurulduğu yerden devam ettirilmesi ve üçüncü olarak müzakerelerle  serbest bırakılmak üzere belirli esir gruplarının belirlenmesi.

İsrailli bir yetkili de unları söyledi: İsrail şu anda Hamas'ı yaşlı, fiziksel engelli erkek ve kadın askerlerin serbest bırakılması konusunda pazarlık yapmaya zorlamaya çalışıyor.  Aynı zamanda şu anda sadece yaşayan esirlerin serbest bırakılması konusunu ele almaya çalışıyor ve ölen esirlerle ilgili herhangi bir müzakereyi kabul etmiyor.

Yediot Aharonot web sitesi Salı akşamı yayınladığı bir raporda şunları yazdı: Tutukluların değişimine ilişkin müzakereler fiilen başlamış olup, bunun detayları konusunda da önemli, ciddi ve derin müzakereler devam etmektedir.  Ancak İsrail bu anlaşmadan istediğinin yanı sıra ödemeye hazır olduğu bedeli de arabulucu taraflara sunmuş olsa da durum henüz son noktaya varmaktan uzak.  Hamas da koşullarını sundu ve şu anda arabulucular, muhtemelen önümüzdeki birkaç gün içinde ortaya çıkacak olan özel araçlarla baskı da dahil olmak üzere çeşitli yollarla ortak bir noktaya ulaşmaya çalışıyor.

Bu İbrani medyasının muhabiri Itmar Eishner kaynaklarından alıntı yaparak: Örneğin bugün İsrail, her mahkum karşılığında serbest bırakmaya hazır olduğu mahkum sayısını açıklıyor.  Ayrıca İsrail'in serbest bıraktığı mahkumların önem derecesi de göz önünde bulundurulurken, İsrail şu sıralar Hamas'ın yanında bulunan kadın askerlerin serbest bırakılmasına ağırlık verirken, bu listeye yaşlı ve yaralıları da ekliyor.

Yediot Aharonot, bu raporunun devamında, arabulucuların çaba gösterdiğini vurguladı. Ne zaman iki taraftan birine diğer tarafın önerisini iletmek için gelseler, tarafların kırmızı çizgileriyle karşılaşıyorlar, bir sonraki anlaşmanın çok zor ve karmaşık olacağı gerçeğini kamuoyu kabul etmeli. İsrail, esirlerini sağ salim geri getirebilmek için ağır bir bedel ödemek zorunda kalacak.

Belirtmek gerekir ki Siyonist rejim, esirlerinin serbest bırakılmasının bedelini ağır ödemekten söz ederken şimdi esirlerinin serbest bırakılmasının bedelini ağır da olsa ödemekten bahsettiğini de belirtmek gerekir.

Hamas yetkilileri ise kalıcı bir ateşkes sağlanmadan ve savaş sona ermeden bir esir değişim anlaşması müzakere etmeyeceklerini defalarca vurguladı.

tesnim

Yorumlar