ABD GAZZE KONUSUNDA GERİ ADIM ATMASI İÇİN YEMEN'E BASKI YAPIYOR

Hudeyde Valiliği’nden bir kaynak, Yemen deniz kuvvetlerinin her 6 saatte bir İsrail'e giden bir gemiyi durdurduğunu ve rotasını değiştirmeye zorladığını belirtti. 

Görüntülenme: 283 Tarih: 18 Aralık 2023 19:37
ABD GAZZE KONUSUNDA GERİ ADIM ATMASI İÇİN YEMEN'E BASKI YAPIYOR

Sanaa merkezli Yemen hükümeti ordusunun İsrail’e gemi seferlerini engelleme operasyonları sürerken dünyadan da Sanaa hükümetine yoğun baskı gelmeye başladı.

Lübnan merkezli el-Ahbar gazetesine konuşan kaynaklar, Sanaa hükümetinin günlerdir büyük dış baskılara maruz kaldığını kaydederek, Sana’nın haftalardır İsrail’e uyguladığı deniz ablukasının kaldırılmasının istendiğini belirtti.

Bazı Arap ülkelerinin Amerika ve İngiltere'den Sanaa'ya mesajlar iletmek için aracı haline geldiğini kaydeden Yemenli kaynaklar, İsrail gemilerinin engellenmemesini isteyen ABD’nin Yemen'e karşı bir dizi ekonomik koz kullandığını bildirdi.

Habere göre çeşitli aracılar yoluyla Yemen tarafına sorunun diplomatik yollarla çözümü için çok sayıda mesaj gönderildi.

Ensarullah Hareketi liderliğinde kurulan Sana hükümeti ise, aracılar yoluyla kurulan baskılara rağmen İsrail'e giden yabancı gemilere yönelik önlemlerin kapsamını genişletti. 

Yemenli askeri liderler, Amerikan-İngiliz hamlesinin, birkaç gün içinde İsrail işgal limanlarına doğru yola çıkan 12'den fazla konteyner ve yakıt gemisinin geçişini engelleyen Yemen operasyonlarının tırmanmasının ardından geldiğini ifade etmişti.

Öte yandan Hudeyde iline bağlı Zehra bölgesi sahillerinde Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen milisler, Ensarullah Hareketi’ne bağlı güçlere saldırıda bulundu. Ancak saldırının püskürtüldüğü bildirildi.

Sanaa hükümetine bağı Yemen ordusu, İsrail'e giden gemilere yönelik güvenlik önlemlerini arttırırken, Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı milisler ve gemi koruma görevlileriyle silahlı çatışmalara giriyor.

El Ahbar gazetesi, bu durumun Sanaa güçlerinin geçtiğimiz Cuma günü ‘MSC Alanya’ ve ‘MSC Palatium’ adlı iki gemiye karşı füzesi kullanmasıyla ortaya çıktığını bildirdi.

El Ahbar’a konuşan Hudeyde Valiliği’nden bir kaynak, Yemen deniz kuvvetlerinin her 6 saatte bir İsrail'e giden bir gemiyi durdurduğunu ve rotasını değiştirmeye zorladığını belirtti. Gemi durdurma operasyonlarının, geçiş yasağını delmeye çalışan gemiler için uygulandığı bildirildi.

ABD’nin Yemen Büyükelçisi Stephen Fagin, Suudi destekli Yemen Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin Başkanı Reşad el-Alimi ile Riyad'da yaptığı toplantıda, dış koalisyona sadık Yemenli güçlerden İsrail gemilerini korumalarını istemişti.

Fagin, Alimi’ye bağlı güçlerin ABD’nin çağrıda bulunduğu deniz koalisyonuna katılması gerektiğini vurgulamıştı.

Ensarullah Hareketi Siyasi Büro Üyesi Muhammed Abdusselam, Kızıldeniz ve Arap Denizi’nde İsrail gemilerinin durdurulmasıyla ilgili olarak Umman Sultanlığı’nın Sanaa ile görüşmelere aracılık ettiğini bildirmişti.

Abdusselam, "Gazze Şeridi'ndeki abluka kaldırılmadığı sürece işgal rejiminin gemileri Sanaa güçlerine karşı savunmasız kalacak" demişti.

Öte yandan, Sanaa Hükümeti Deniz Kuvvetleri Sahil Savunma Tugayı Komutanı Tümgeneral Muhammed el Kadiri, yaptığı açıklamada, Sana güçlerinin geçmiş operasyonlarda gemileri batırmayı amaçlamayıp, caydırmayı amaçladığını ifade etti. Kadiri, gemileri batırmaya uygun silahlarının olduğunu belirtti.

ydh

Yorumlar