EMİR ABDULLAHİYAN HAMAS LİDERİ İSMAİL HENİYYE İLE DOHA'DA GÖRÜŞTÜ

İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahian Cumartesi akşamı Doha'da Hamas'ın siyasi dairesi başkanı İsmail Haniye ve bu hareketin bazı liderleriyle bir araya geldi ve görüştü. 

Görüntülenme: 342 Tarih: 15 Ekim 2023 23:18
EMİR ABDULLAHİYAN HAMAS LİDERİ İSMAİL HENİYYE İLE DOHA'DA GÖRÜŞTÜ

Bu toplantıda Filistin ve Gazze'deki son gelişmeler ele alınarak görüş alışverişinde bulunuldu.
İran Dışişleri Bakanı bu toplantıda Filistin meselesinin daha önce olduğu gibi İslam dünyasının en önemli meselesi olduğuna dikkat çekerek, Filistin'e destek vermenin dini, insani ve ahlaki bir sorumluluk olduğunu, bugün geçmişte olduğundan daha fazla tüm Müslümanların, müminlerin ve özgür insanların Filistin'in ve onun mazlum milletinin yanında olması gerektiğini söyledi.
Filistin halkının direnişinin zaferlerini kutlayan İran dışişleri bakanı, Siyonistlerin Gazze halkına karşı işlediği savaş suçlarının hacminin yüksek olduğunu, çünkü Filistin halkından benzeri görülmemiş bir darbe aldıklarını söyledi.
Siyonistlerin mazlum Gazze halkına yönelik barbarca saldırılarını durdurmak amacıyla İran İslam Cumhuriyeti'nin bölgesel ve uluslararası istişarelerde gösterdiği çabalara değinen Emir Abdullahian, "Bu günlerde Siyonist rejimin savaş suçlarına karşı Gazze halkına destek vermek amacıyla İslam ülkeleri dışişleri bakanlarının olağanüstü bir toplantı yapmasını önerdik. Biz de çabalarımızı ve arayışlarımızı sürdüreceğiz ve İslam ülkelerinin Filistin milletine destek yönündeki her girişimini destekleyeceğiz." açıklamada bulundu.
İran Dışişleri Bakanı da Aksa Tufanı operasyonunun tasarlanması ve uygulanmasında Filistin halkının kendiliğinden harekete geçtiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Birçok uzmana göre Aksa Tufanı, bazı kesimlerin sandığının aksine Filistin'in canlı olduğunu ve bazı ülkelerdeki normalleşme sürecinin, Filistin halkının doğal, insani ve hukuki haklarını arama konusundaki güçlü iradesinde bir rahatsızlık yaratamayacağını gösterdi."
Emir Abdullahian, İran İslam Cumhuriyeti'nin Filistin ulusunu destekleme konusunda ilke ve değerlerinden asla geri kalmayacağını söyledi.
Mescid-i Aksa operasyonunun, Netanyahu'nun aşırılık yanlısı hükümetinin aralıksız işlediği suçlara ve provokatif eylemlere, özellikle de Siyonistlerin Mescid-i Aksa'ya yönelik tekrarlanan saldırılarına karşı Filistin halkının doğal tepkisi olduğunu sözlerine ekledi.
Siyonist rejimin Gazze'deki savaş suçlarının devam etmesi halinde bölgede her türlü ihtimalin mümkün olduğunu ve İran İslam Cumhuriyeti'nin Siyonistlerin savaş suçlarını durdurmak için çabalarını sürdüreceğini ifade etti. 

Haniye: Mescid-i Aksa operasyonu Siyonist rejime stratejik bir darbe ve yenilgiye uğrattı 

Hamas Siyasi Ofisi Başkanı İsmail Haniye de devrimin dini lideri cumhurbaşkanına ve İran halkına selamlarını ileterek, Filistin'e verdiği destekten dolayı İran İslam Cumhuriyeti'ne teşekkür etti ve İslam İşbirliği Teşkilatı üst düzey yetkilileri toplantısının yapılmasının çok önemli olduğunu ve İslam dünyasının Filistin milletine güçlü desteğini görmeyi beklediğimizi söyledi.
Haniye, "Onlarca yıldır Siyonist düşman, mazlum Filistin milletine karşı birçok suç işledi ve son aylarda da Mescid-i Aksa'ya karşı birçok saygısızlık gerçekleştirdi. Aksa Tufanı operasyonu bu eylemlere ve cesarete karşı doğal bir tepkiydi." diye sözlerine ekledi.
Haniye, "Mescid-i Aksa operasyonu Siyonist rejime stratejik bir darbe ve yenilgi yaşattı. Gazze'deki cinayetler ve suçlar onların çaresizliğini ve kargaşasını gösteriyor; savaş suçlarına, vahşice ve körü körüne cinayetlere, evlerin, camilerin, hastanelerin ve halka açık yerlerin yıkılmasına rağmen Filistin direnişi muktedir ve güçlüdür." söyledi.

tesnim

Yorumlar