ABD AKSA TUFANI'NA NASIL BAKIYOR? (ANALİZ)

İşgal altındaki Filistin'de son dönemde yaşanan gelişmeler, özellikle Aksa Tufanı operasyonu ve Siyonist rejimin yoğun saldırıları, daha doğrusu Gazze Şeridi'nde Filistinlilere yönelik soykırım, Amerikalı siyasetçiler arasında giderek artan bölünmelere neden oldu. Cumhuriyetçiler ve Demokratların büyük bir kısmı Filistinlilere karşı sert yaptırımlar isterken, bazı bağımsız ve demokrat politikacılar İsrail'in işledikleri cinayetlerini eleştirdi. 

Görüntülenme: 292 Tarih: 14 Ekim 2023 21:23
ABD AKSA TUFANI'NA NASIL BAKIYOR? (ANALİZ)

Hamas'ın son operasyonlarına ilişkin bir istihbarat raporunun yayınlanması Cumhuriyetçi milletvekillerini kızdırdı. Kongre üyelerinden bazıları Çarşamba günü Biden yönetimi yetkilileri tarafından düzenlenen brifingden ayrıldı. Cumhuriyetçiler, Biden yönetiminin İran'a yönelik politikalarını, İsrail'e askeri yardım sağlamayı, Amerikalıların işgal altındaki Filistin'den tahliyesini eleştirdi. Axios sitesi bu olayı, Aksa Tufanı operasyonu sonrasında iki Amerikan partisinin siyasetçileri arasındaki birliğin göreceli olarak kaybolduğunun bir göstergesi olarak değerlendirdi. Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve ABD Ulusal İstihbarat Teşkilatı yetkilileri, bu toplantıda İran ile Hamas operasyonları arasında doğrudan bir bağlantı olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını belirtti. Cumhuriyetçiler, Aksa Tufanı operasyonu bahanesiyle ve İran'ı Hamas'la işbirliği yapmakla suçlayarak Tahran'a yönelik baskıyı artırmak istiyor.

İslam İnkılabı rehberi Ayetullah Hamanei bu bağlamda şunları söyledi: "Rejim yanlıları ve gaspçı rejimin bazı kimseleri son iki üç gündür bu hareketlerin arkasında İran'ı tanıtan saçma ve içi boş laflar ileri sürüyorlar; onlar hatalılar, biz Filistin'i savunuyoruz; becerikli ve zeki Filistin gençliğinin alınlarını, ellerini öpüyoruz ama bu çalışma bizzat Filistinlilerin eseridir."

Bu arada bağımsız siyasetçiler ve Demokrat Parti'nin önde gelen kanadı, Filistin meselesine ilişkin Amerika'da hakim olan eğilime karşı bir tavır benimsedi. Kendisi de Yahudi olan Demokrat Senatör Bernie Sanders, Siyonist rejimi uluslararası yasaları ihlal etmekle suçladı ve İsrail'in Gazze'deki "açık hapishaneyi" kuşatarak uluslararası yasaları ihlal ettiğini söyledi. Çarşamba günü yayınlanan bir açıklamada Sanders şunları söyledi: "Gazze'nin milyonlarca insanın temel ihtiyaçlarını karşılamak için çabaladığı bir açık hava hapishanesi olduğu bir sır değil. Kim yaparsa yapsın sivilleri hedef almak savaş suçudur. İsrail'in Gazze'ye yiyecek, su ve diğer ihtiyaçları tamamen kesmesi, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir ve masum sivillere zarar vermekten başka bir işe yaramaz."

ABD Temsilciler Meclisi'nde ilerici olarak nitelendirilen bazı Demokrat milletvekilleri, İsrail'in Filistin karşıtı eylemlerine karşı eleştirel bir duruş sergiledi. Bu bağlamda Demokrat temsilci Reşida Tlaib, işgal altındaki Filistin'de yeni bir çatışma dalgasının başladığına ilişkin bir açıklama yaparak İsrail'i apartheid rejimi olarak nitelendirdi. Tlaib, bu açıklamasında ablukanın kaldırılması, Gazze'deki işgalin sona erdirilmesi ve direnişin tek yolu olan boğucu ve insanlık dışı koşullar yaratan apartheid sisteminin yıkılması çağrısında bulundu. Ona göre Siyonist rejimin insan karşıtı eylemleri ve özellikle Gazze Şeridi'nde Filistinlilere yönelik artan baskılar, Mescid-i Aksa fırtınası operasyonu da dahil olmak üzere son dönemde direnişin tepkilerine neden oldu.

Missouri eyaletinin siyahi kadın temsilcisi Cory Bush da yeni tutumunda, bu rejimi Hamas'la savaşmak için ülkesinin Siyonist rejime yaptığı yardımın durdurulmasını talep etti. Cory Bush şunu vurguladı: "Amerika'nın Siyonist rejimin savaşı sürdürmesine yardım etme eylemi insan hakları ihlalinin bir örneği olacaktır. Biden, Gazze Şeridi'ndeki mevcut savaş sırasında Siyonist rejime yoğun destek verildiğine vurgu yaparak, askeri müdahalelerin bu topraklardaki sivillerin acılarını kesinlikle artıracaktır."

Her iki Demokrat temsilcinin açıklamaları, Amerika Başkanı Joe Biden'ın, ülkesinin Hamas saldırılarına karşı kendini savunmak için Siyonist rejime destek verdiğine ilişkin yeni açıklamasının ardından yapıldı. Pazar günü Biden, Netanyahu'ya Hamas'la mücadele için bu rejime ve halkına her türlü destek aracını sağlamaya hazır olacağını söyledi.

Bu Amerikalı politikacıların Siyonist rejimin mazlum Filistin halkına, özellikle de Gazze halkına karşı işlediği suçları kınamadaki tutumu şunu gösteriyor: Yaygın propagandaya ve Biden yönetiminin ve ABD Kongresi'nin büyük bir kısmının İsrail lehine tutumlarına rağmen, Amerikan iç politikası alanında güçlü ve büyüyen bir süreç ortaya çıkarak, İsrail'e desteğe dayalı geleneksel tutumu değiştirmek istiyor.

parstoday

Yorumlar