ŞEYH NAİM KASIM 37. ULUSLARARASI İSLAMİ VAHDET KONFERANSINI DEĞERLENDİRDİ

Geçtiğimiz birkaç gün boyunca Tahran, İslam ümmetinin onlarca elit, düşünür ve aliminin katılımıyla ortak değerlerin billurlaştırılması yönünde İslami işbirliği sloganıyla 37. Uluslararası İslam Birliği Konferansı'nın düzenlenmesine tanık oldu. Bu büyük konferansın katılımcıları konuşmalarını İslam ümmetinin karşı karşıya olduğu en önemli zorluklara ve Filistin davasını ve direnişini desteklemek için İslam birliğini güçlendirmenin yollarına odakladılar. 

Görüntülenme: 288 Tarih: 05 Ekim 2023 03:29
ŞEYH NAİM KASIM 37. ULUSLARARASI İSLAMİ VAHDET KONFERANSINI DEĞERLENDİRDİ

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, al-Ahd ile yaptığı görüşmede şunları söyledi: "İslam Birliği Konferansı fikri ve sloganı, Müslümanlar arasında birlik ve uyumu güçlendirmek ve kelime seçmeye çalışmak bağlamında çok güzel bir fikirdir; farklı İslami partilerin bu İslami söz ve söylemler etrafında birleşme ihtiyacı hissettikleri görülmektedir."

Şeyh Naim Kasım şunları ekledi: "Görüş farklılıkları, siyasi gerçeklikler ve mevcut koşullar nedeniyle her konuda birleşelim denilemez; bunun yerine sahip olduğumuz ortak değerleri göz önünde bulunduralım ve örneğin 20 ortak değerden bir, iki veya üç değer üzerinde anlaşalım diyoruz. Dolayısıyla bütün Müslümanlar arasında bu şekilde birlik ve iletişim, hiç iletişim olmamasından çok daha iyidir ve bazı değerler üzerinde anlaşmak Müslümanları güçlü kılıyor ve bu değerler bölgede ve İslam toplumlarında büyük zorluklarla karşı karşıya kalacak şekilde güçlendiriliyor."

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı şunları söyledi: "Bugün küresel müstekbir, Müslümanların kültürünü, ruhunu, cesaretini ve bağımsızlığını yok etmeye çalışıyor ve bu nedenle hepimizin ihtiyaç duyduğu bazı ortak değerleri güçlendirmek için bir araya gelmemiz gerekiyor. Bana göre İslam Birliği Konferansı, görüşlerin yakınlaştırılması çerçevesinde önemli bir adımdır; özellikle bu konferansta hazır bulunanlar, daha önceki yıllarda İslam Birliği Konferansı'nda bulunmayan bazı partilerdendir."

El Ezher İslami Araştırma Konseyi üyesi: Kur'an-ı Kerim'i ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ve tüm insanlığın hayır yolunu aydınlatır

Öte yandan Abu Dabi Krallığı'nın dini ve adli işler danışmanı ve El Ezher İslami Araştırma Konseyi üyesi Seyyed Abdul Rahman Al Haşim de Ahed ile yaptığı röportajda şunları söyledi: "İslam Birliği Konferansının sloganını hayata geçirmek için, ben diyorum ki, bir Müslüman Kur'an'ın tevhid ve bütün hayırlara çağıran ayetlerine bakarsa, hayır ve iyiliğin bütün manalarının Kur'an-ı Kerim'de olduğunu görecektir. Herkesi Kur'an-ı Kerim'i ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in öğretilerini okumaya davet ediyorum çünkü bütün hayırlar onun içindedir ve İslam ümmetinin ve tüm insanlığın hayır yolunu aydınlatır. Yüce Allah, Peygamberini tüm alemlere rahmet olarak göndermiştir." 

Hamas hareketinin liderlerinden Osama Hamdan: Filistin, İslam birliği tartışmasında önemli bir konudur

Hamas hareketinin liderlerinden Osama Hamdan da aynı bağlamda şunları söyledi: "İslam Birliği Konferansı'nın geleceği konuşulduğunda ilk başta pek çok kişi bunun bir rüya gibi olduğunu düşündü ama görüyoruz ki, aradan geçen 36 yılda tüm engellere, zorluklara rağmen bu konferans hep yapıldı. Bugün, özellikle İslam ümmetinin neredeyse tamamını büyük bir fitneye sürükleyen zorlu bir süreçten sonra, ileriye doğru atılan bir adımdan bahsediyoruz."

Devamında, "Dolayısıyla İslam birliğini güçlendiren faktörlerden bahsediyoruz ve Müslümanlar arasında birliğin önemini hepimiz biliyoruz. Bu arada Filistin, İslam birliği meselesinde önemli bir konudur; Çünkü Kudüs Şerif'in kutsallığı, konumu ve bu kutsal şehrin kurtarılmasının gerekliliği konusunda herkes hemfikirdir ve Kudüs'ün özgürleştirilmesi için tüm İslami partilerin ellerinden geleni yapması gerekmektedir."

rasthaber

Yorumlar