AZERBAYCAN SİYONİST İSRAİL'DEN CASUS UYDU SATIN ALACAK

Medya kaynakları, Siyonist rejim ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında 2 casus uydunun satışına ilişkin anlaşma yapıldığını açıkladı. 

Görüntülenme: 326 Tarih: 05 Ekim 2023 19:38
AZERBAYCAN SİYONİST İSRAİL'DEN CASUS UYDU SATIN ALACAK

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ'a saldırmasından iki hafta sonra Siyonist rejim Havacılık ve Uzay Sanayii ile Azerbaycan Cumhuriyeti Uzay Ajansı Salı günü bir anlaşma imzaladı.

ABD’nin el-Monitor haber sitesi çarşamba günü Tel Aviv ile Bakü'nün 2 casus uydu satışı konusunda anlaşmaya vardığını yazdı. Bu anlaşma, geçtiğimiz nisan ayında açıklandı ve Bakü'de düzenlenen 74. Uluslararası Uzay Kongresi çerçevesinde imzalandı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu anlaşmaya göre "Azersky-2" programı çerçevesinde 2 uydunun üretileceği belirtildi.

Bakü ve Tel Aviv'in güvenlik, enerji, altyapı ve akıllı tarım alanlarında yakın ilişkileri var. Azerbaycan Cumhuriyeti aynı zamanda Tel Aviv'in önemli bir petrol tedarikçisidir. Azerbaycan, işgal altındaki Filistin'e 2022 yılında 2 milyon tonun üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI)verdiği bilgiye göre Azerbaycan Cumhuriyeti'nin silah ithalatının büyük kısmı Siyonist rejimden gerçekleştiriliyor.

Siyonist rejim Savunma Bakanı Yoav Galant, geçtiğimiz Temmuz ayında Bakü'ye yaptığı ziyarette şunları söyledi: ‘Güvenlik, istihbarat ve endüstriyel alanlarda önemli işbirliklerini görüştük. Bu ziyaret, stratejik ilişkileri güçlendiriyor ve birçok açıdan iş birliğini derinleştiriyor.’

Azerbaycan Cumhuriyeti mart ayında işgal altındaki Filistin'de büyükelçilik açtı. Bir ay sonra bu rejimin dışişleri bakanı Eli Cohen Bakü'yü ziyaret etti ve iki taraf arasındaki güvenliği ve stratejik ittifakı derinleştirmeye yönelik ikili çabaları vurguladı.

Silah işleri uzmanlarından Ayta Mack bu konuda şunları söyledi: ‘Uydunun Bakü'ye gönderilmesi, Tel Aviv yetkililerinin hassas teknolojilerin Azerbaycan Cumhuriyeti'ne ihracatına izin vermesi anlamına geliyor. Uydu teknolojilerinin genel olarak ikili kullanımı olmasına rağmen bu uyduların askeri veya sivil kullanımı net değildir.

Siyonist rejim Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyeti ile yapılan uydu anlaşması hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

rasthaber

Yorumlar